OAK – juuret ja toiminta pysyvästi Oulussa

Oulun Autokuljetus (OAK) on tunnettu oululainen yritys, jonka lähitulevaisuuden suunnitelmissa on suurinvestoinnin tekeminen uusiin toimitiloihin. Toimitilat rakennetaan tälläkin kertaa Oulun kaupungin tonttimaalle.

OAK on Suomen suurimpia kuljetus- ja maarakennusalan palveluntarjoajia, jonka juuret ovat 1940-luvun Oulussa. Ensimmäiset toimitilat sijaitsivat kauppatorilla linja-autoaseman kupeessa ja ne vuokrattiin Oulun kaupungilta.

Kauppatorilta on siirrytty eri vaiheiden jälkeen Oritkariin. Nyt OAK on tekemässä suurinvestointia omien toimitilojensa kehittämiseksi. Nykyiselle tontille jäädään edelleen pienimuotoisesti, mutta varsinainen toiminta siirtyy muutamia kymmeniä metrejä kohti merenrantaa uudelle, tälläkin kertaa Oulun kaupungilta vuokrattavalle tonttimaalle. Uusien toimitilojen on määrä valmistua ensi vuonna.

Mahdollisuus vaikuttaa kaavoitukseen

Oulun Sataman yleissuunnitelmassa linjattiin seuraavat askeleet satama-alueen kehittämiseksi ja viereisten tonttien laajeneminen merelle päin. Uusien liikennejärjestelyjen myötä Poikkimaantie siirtyy kulkemaan meren puolelle levennykselle, joka on rakennettu Kivisydämen louheista.

OAK:n pyynnöstä Oulun kaupunki varasi Poikkimaantien uuteen linjaukseen rajautuneen maa-alueen yrityksen käyttöön. Uusi ja nykyinen tontti sijaitsevat siis vierekkäin. Seuraavana oli vuorossa tarkempi suunnittelu ja satama-alueen asemakaavan laatiminen.

”Kaavoitusarkkitehti Virpi Rajala Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kutsui meidät asemakaavoituksen ohjausryhmään. Näin pääsimme heti alussa kertomaan kaupungin suunnittelijoille toiveistamme kaavoituksen suhteen”, kertoo OAK:n toimitusjohtaja Jaana Kokko.

0308_IMG_5053-Edit

”Rekat tarvitsevat paljon tilaa, ja pyysimme huomioimaan esimerkiksi autojen riittävät kääntösäteet kaavasuunnittelussa. Nämä myös otettiin hyvin huomioon lopullisessa kaavassa”, Kokko toteaa.

Kaupunki vastaa tarpeisiin

OAK:n toiminta on kasvanut ja tarve uusille, nykyistä laajemmille toimitiloille tuli ajankohtaiseksi jo muutama vuosi sitten.

”Meidän tapauksessamme kaupunki on pystynyt aina vastaamaan tonttitarpeisiimme. Tuntuu, että siellä on löydetty oikeat ihmiset töihin. Olemme tehneet paljon yhteistyötä esimerkiksi Kaija Puhakan kanssa. Hän kuuntelee yrittäjiä ja tekee töitä suurella sydämellä.”

Kokko on tyytyväinen kaupungin toimintaan, vaikka aivan kaikki ei olekaan aina mennyt OAK:n toiveiden mukaan.

”Toiveitamme on kuunneltu ja meillä on ollut vuosien ajan hyvä neuvotteluyhteys yhdyskunta- ja ympäristöpalveluihin. Olemme päässeet aina nopeasti sopimukseen ja saaneet vastaukset meitä askarruttaneisiin kysymyksiin. Jos jotain pyyntöä ei ole voinut toteuttaa, olemme saaneet kaupungilta siihen hyvät perustelut.”

Kokko muistuttaa, että asioiden eteenpäin viemiselle täytyy varata jonkin verran aikaa. ”Meidän yrittäjien täytyy ymmärtää, että kaupungilla on oma prosessi asioiden eteenpäin viemiselle. Joskus lautakuntakäsittelyt saattavat viedä aikaa ja myös laki asettaa omat vaatimuksensa.”

0308_IMG_5108

Henkeen ja vereen oululainen yritys

OAK:n juuret ovat Oulussa, ja täällä yritys aikoo myös pysyä. Oritkarin keskeinen logistinen sijainti lähellä satamaa ja tullia sekä toisaalta vain parin kilometrin päässä oleva Oulun keskusta ovat tekijöitä, joista yritys ei halua luopua.

”Tästä jakeluautoillamme on lyhyt matka keskustaan, minne teemme paljon elintarvikejakeluita. Sijainti on meille ihanteellinen myös ympäröivän yrityskeskittymän vuoksi. Vieressä ovat autoliikkeet, huolto- ja varaosaliikkeet sekä rengasliikkeet, joita tarvitsemme omassa toiminnassamme päivittäin. Yritysten suuri määrä takaa myös hyvät palvelut työntekijöillemme.”

Oulu on OAK:lle paras paikka yrittää.

oulu_yyp_uusi

Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut -palvelualue kuuluu Oulun kaupunkikonserniin. Palvelualue vastaa Oulun kaupunkisuunnittelusta ja teknisistä palveluista sekä useista viranomaistehtävistä liittyen kaupungin vesihuoltoon, rakentamiseen, pelastus- ja ympäristötoimeen.

Haluamme olla paras paikka yrityksille.
Katso Oulun Kaupungin vapaat yritystontit tästä.