Kainuun vaaramaisemien kutsu

Kaikki sai alkunsa syksyisestä metsästysretkestä vuonna 2015. Retki suuntautui poikaporukassa Suomen ”vaarallisimpaan ” kuntaan Kainuuseen, Puolangalle. Kertoessaan tuosta retkestä Teemu Hannula ei mainitse sanallakaan metsästyssaaliista, mutta äänensävy muuttuu kujeilevaksi, kun paljastuu, että reissulta tarttui matkaan uusi elämänkumppani, tai ”emäntä” niin kuin Hannula asian ilmaisee. Ja kun vauhtiin päästiin, niin annettiin mennä.

20170504_172609

Toisella visiitillä Puolangalle oltiin jo emännän kanssa kepittämässä uudelle tontille mökin paikkaa.

Ihan sattumaa ei tontin osto  kuitenkaan ollut. Oman mökin hankinta oli pyörinyt Teemun mielessä jo pidemmän aikaa.

– Vuosia metsästysporukan reissuilla kierreltiin eripuolilla valtionmetsästysmaita, Teemu kertoo ja jatkaa, että tuolloin majoituttiin Villi Pohjolalta vuokrattuihin eräkämppiin, milloin missäkin päin Suomea.

Vihajärven rannalta oma tukikohta

Haave omasta mökistä sai kuitenkin sananmukaisesti siivet, kun tontinpaikalle löytyi elämäntarkoitus ja ajankohta oli oikea.

”Tutkimme yhdessä emännän kanssa tonttitarjontaa netistä ja nopeasti selvisi, että Metsähallituksen Laatumaa-tontti Puolangan Vihajärvellä vastasi täydellisesti ajatusta omasta vapaa-ajantukikohdasta. Puolison juuret Puolangalla ratkaisivat paikan, koska tukikohta oman syntymäkunnan alueella helpottaa sukuloimista ja lomanviettoa perheen lähettyvillä.

20160528_105105

Toisaalta alueen puhdas ilma, luonnonrauha, kalavedet ja metsästysalueet palvelevat juuri siinä, mitä kiireinen yrittäjä lomaltaan toivoo. Tontin ostamista vähän pohjoisempaa puolsi myös se, että Puolangalta sai tontin huomattavasti halvemmalla kuin etelästä. Valtion metsästysmaat ja kalavedet, joita etelästä ei löydy, tarjoavat täällä loputtomat mahdollisuudet harrastamiselle”, Hannula toteaa.

Kun tontti oli löydetty ja hyväksi havaittu, tehtiin kaupat. Metsähallituksen Tapio Ojala hoiti kaupat niin kuin kaupat pitääkin hoitaa. Vaikka vaihtoehtona olisi ollut tontin vuokraus, oli selvää, että Hannula halusi tontin omaksi.

Ekomökki tuo mukavuudet erämaahan

Kaikki sujui siis mutkitta ja keväällä 2016 aloitettiin rakentaminen. Talotoimittajaksi Hannula valitsi Oululaisen Hirsi-ja Rakennus Siklander Oy:n. Koska matka kotoa Jämsästä tontille Puolangalle oli pitkä (440 km), oli tärkeää, että rakennusvaiheessa rakennuttajaan pystyy luottamaan. Hannula suunnitteli puolisonsa kanssa itse rakennuksen pohjan ja kertoi talotoimittajalle tarkasti mitä mökiltään halusi. Hirsi ja Rakennus Siklander Oy piirsi toiveiden mukaisen mökin, joka kesän 2016 aikana nousi Vihajärven rantamaisemiin.

20160812_165247 (2)

Vapaa-ajanasunnon suunnitellussa tulee huomioida, että arkipäivän mukavuudet toteutetaan muilla keinoin kuin taajamissa. Mökkiä ympäröivä maasto on erämaista. Valmis tie vie perille, mutta tontilla ei ole sähköliittymää. Hannulan mökillä asia ratkaistiin ekomökki-tyyppisesti. Katolla on aurinkopaneeli ja sisälle rakennettiin varaava takka. Lisäksi lämpöä ja virtaa syksyn ja kevään kylmimpiin ajanjaksoihin tuovat Safire -polttoöljylämmitin ja aggregaatti. Yhteistyö oli vaivatonta ja luvatussa aikataulussa pysyttiin, mökki valmistui parhaaseen ruska- ja metsästyskauteen syksyllä 2016.

Mökillä on perheen hyvä olla

Mökille lähdetään aina perheen kanssa yhdessä. Siellä vietetään hiihtolomat, syyslomat ja tietenkin myös kesälomat. Uusioperheeseen kuuluu viisi lasta ja viisi koiraa. Kaikki nauttivat mökin rauhasta ja vapaudesta. Syksyllä mökille suunnataan metsästysporukassa. Ympärivuotiseen käyttöön mökkiä ei ole rakennettu, mutta siellä vietetään kuitenkin aikaa aina maaliskuusta marraskuuhun. Koska matka mökille on pitkä, muodostuu mökkireissuista yleensä pidennettyjä viikonloppuja.

20160809_174919 1 (2)

Haaveissa on, että mökillä voisi joskus viettää pitempiäkin ajanjaksoja elämästä.
Mökillä olo merkitsee Hannulalle akkujen latautumista, rentoutumista ja rauhaa. Yrittäjän päivät ovat kiireisiä ja mökkeily tuo vastapainoa arjelle. Parhaat muistot uudelta mökiltä ovatkin ne hetket, joina voi vain maata ja katsella järvenselkää eikä mistään kuulu pihaustakaan. Mökkeily lisää todellakin hyvinvointia, Hannula toteaa lopuksi.

Tutustu Metsähallituksen Laatumaa- tontteihin Puolangalla

 

Laatumaa_paraspalasuomea_651x434

Kirjoittaja: Maria Sundman
Artikkeli on Metsähallituksen Laatumaan tuottamaa kaupallista sisältöä.