Rakennusliike jalostaa Syötteen tonteista lomaunelmia

Syötteen kansallispuisto perustettiin vuonna 2000 suojelemaan koillismaalaista vaaramaisemaa, erikoisia rinne- ja lakisoita sekä kuusikkometsiä ja niiden lajistoa. Kansallispuiston perustaminen oli piristysruiske myös alueen matkailulle. Alueelle toivottiin lisää aktiivisia ja liikunnallisia perheitä, pariskuntia ja kaveriporukoita viettämään lomansa Suomen eteläisimmän tunturin parhailla paikoilla.

Kun Metsähallituksen Laatumaa-tontit Iso-Syötteellä  ja Ollukassa  tulivat myyntiin, rakennusliikkeen omistava Ilkka Tolonen kiinnostui niistä heti. Hän valitsi yhdessä Metsähallituksen asiantuntevan myyjän kanssa Iso-Syötteen maisematonteista itselleen kiinnostavimmat ja osti ne. Tolosella oli ajatuksena rakentaa tonteille laadukkaat ja korkeatasoiset mökit ja myydä sitten tontit mökkeineen lopulliselle lomailijalle. Tolonen kertoo:

Idea osoittautui niin kannattavaksi, että en ehtinyt rakentaa mökkejä valmiiksi ennen kuin ostajat olivat jo paikalla.

Tolosen rakennusliikkeen liikevaihdosta 60 prosenttia tulee remonteista. ”Grynderin toiminta on kuitenkin osoittautunut tuottavaksi ja mukavaksi tavaksi ansaita perusurakointitöiden ohella”, Tolonen kertoo. Tolosen mukaan parhaiten käyvät kaupaksi noin 60-100 m2 mökit.

Yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella Tolonen on huomannut sen, miten laskusuhdanteet heikentävät matkailukeskuksen liiketoimintaa. Merkillepantavaa on kuitenkin ollut se, että kauppa on käynyt, vaikka suhdanteet eivät ole olleet parhaita. Viimeisimmät Tolosen rakentamat mökit on viety lähes käsistä, kaupat ovat syntyneet helpommin kuin edellisinä vuosina.

Metsähallituksen vahvuutena tonttimarkkinoilla Tolonen pitää tontin vuokraamismahdollisuutta.

”On uskomatonta, miten helposti omaan vapaa-ajanpaikkaan pääsee käsiksi”, Tolonen hehkuttaa. ”Kun tontin vuokraa, jää enemmän rahaa käytettäväksi itse rakentamiseen. Ihmisten tulisi luopua siitä käsityksestä, että maata ei voi vuokrata, voihan tontin aina tulevaisuudessa sitten lunastaa itselleen, jos haluaa”, Tolonen pohdiskelee.

Tolonenkaan ei hoksannut alkuvuosina tontin vuokrausmahdollisuutta, vaan osti ensin tontit itselleen ja myi sitten koko paketin.

”Vuosien saatossa on käynyt selväksi, että on paljon järkevämpää rakentaa mökki vuokratontille. Valmiin vapaa-ajanasunnon ostaja voi sitten itse päättää jatkaako hän vuokralaisena vai haluaako lunastaa tontin Metsähallitukselta kokonaan itselleen”.

Tolonen kertoo, että Metsähallituksen korkeatasoisille Laatumaa-tonteille on helppo rakentaa. Perusinfra on saatavilla ja rakennustyöt saa nopeasti käyntiin. Tolonen itse on tunnettu laadukkaasta ja tinkimättömästä rakennustavastaan, mökkejä ei luovuteta puolivalmiina.

”Aikanaan minulla oli myös useita omia vapaa-ajanmökkejä, joita vuokrasin lomalaisille. Se oli melko kannattavaa toimintaa”, Tolonen kertoo. ”Mökkien käyttöasteen ei tarvitse nousta edes kovin korkeaksi ja silti tulot kattavat mökin menot. Jos mökki on hyvällä alueella, se saattaa tuottaa jopa ihan hyvin voittoakin”, Tolonen selvittää. Monet eivät halua vuokrata omaa mökkiään, koska he pelkäävät, että ihmiset särkevät paikat. Tolosen mielestä näin ei kuitenkaan ole. ”Kymmenen vuoden aikana minun mökeiltäni ei ole rikottu mitään”.

Syöte, Suomen eteläisin tunturi on todellakin lunastanut paikkansa ulkoilijoiden sydämessä. Tolonen harrastaa itse pyöräilyä ja on ilokseen todennut, että vapaa-ajanmökkien varastorakennusten varustelussa kiinnitetään nykyään huomiota myös siihen, että pyöräkoukut ovat paikoillaan luovutus hetkellä. Kausivaihtelutkin vähenevät, kun alueen tunnettuus ympärivuotisena kohteena kasvaa. Syöte on tehnyt ison työ kesämatkailun kehittämisessä ja se näkyykin nyt lukuisina lumettomanaan kauden tapahtumina alueella. Syötteen kansallispuisto ja sen ympäröivä luonto ovat kuin luodut lomailulle.

Oma vapaa-ajanasunto Syötteellä mahdollistaa lomailun ja yhdessäolon, tutustu Metsähallituksen Laatumaa-tontteihin.

Tutustu Metsähallituksen Laatumaa- tontteihin Syötteellä

Iso-Syöte
Ollukka
Pikku-Syöte
Pytkynharju
Riihikumpu

Tunnelmoi Syötteen talvea tästä

Tutustu myös Syötteen asiakastarinaan sivuillamme>>

Kirjoittaja: Maria Sundman
Kuvat: Jouni Ketola ja Ilkka Tolonen
Artikkeli on Metsähallituksen tuottamaa kaupallista sisältöä.