Neuvola lähellä perheitä – ”Tärkeintä on kuunteleminen ja hyvinvoinnin edistäminen keskustellen”

Päkkilöiden nuorimmainen, 3-vuotias Sisu värittää rauhassa muumikuvaa ja istuu äidin sylissä. Hän seuraa äidin ja Riikka-hoitajan keskustelua ja heittelee väliin omia kommenttejaan.

Neljän lapsen äidillä Päivi Päkkilällä on kokemusta neuvolapalveluista Ahvenanmaan ja Iin välillä. Kun Päkkilöiden kotikylä Jakkukylä liitettiin Iihin vuonna 2018, on neuvolapalvelut saatu Iistä. Se sopii perheelle, sillä matka on sopiva ja kokemusetkin miellyttäviä.  Ensimmäisenä Päivi Päkkilä nostaa esiin lämpimän palvelun.

– Täällä henkilökunta tervehtii ja juttelee jo odotustiloissa. Neuvolaan on mukava mennä. Ei ole tunnetta, että menee virkamiehen luo.

Päivi kuvaa neuvolan palvelua jouhevaksi. Ajan saa nopeasti ja niitä voi sovitella. Kiireettömyyttä on kiitetty Iin neuvolan palautekyselyissä yleisemminkin.

Terveydenhoitaja Riikka Toppi vahvistaa, että neuvola toimii asiakkaan tarpeiden mukaan. Ajan saa tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla. Aikoja sovitaan mielellään myös niin, että koko perhe pääsee yhdessä vastaanotolle.

Maltti ja ystävällisyys saavat aikaan hyvää tulosta

Päkkilöiden nuorimmainen, 3-vuotias Sisu on hieman miettiväisempi kuin kolme sisartaan. Hän haluaa värittää rauhassa muumikuvaa ja istua äidin sylissä. Hän seuraa kuitenkin äidin ja Riikka-hoitajan keskustelua ja heittelee väliin omia kommenttejaan.  Ensimmäisiin ehdotuksiin heittää palloa tai avata pullon korkkia, Sisu toteaa, että ensin pitää värittää.

Kun isosisko Janette kertoo oman piirtämisensä lomassa äidinkin puolesta, miten Sisu nukkuu päiväunia, pesee hampaitaan ja pitää erityisesti pyöräkuormaajista, Sisukin rauhoittuu. Hän ilmoittaa itse, että nyt hän voi heittää palloa.

Tarkastus etenee levollisissa tunnelmissa. Ja pian paljastuu, että alussa hiljaa tilanteeseen tutustunut poika puhuu ikäisekseen paljon ja hyvin. Hän keskittyy myös tekemisiin ja pitää päiväkodistaan. Ennen lähtöä Sisu valitsee tarralahjansa ja ilmoittaa, että se laitetaan isin pyöräkoneen aurinkoläppään.

Tapaaminen on mieluisa niin lapsille kuin aikuisillekin. Samalla isosisko Janettekin sai ajan viisivuotisneuvolaansa.

– Vaikka teemme terveydentilaa selvittäviä tutkimuksia ja mittauksia, tärkeintä on kuunteleminen ja hyvinvoinnin edistäminen keskustellen, tähdentää terveydenhoitaja Riikka ja saa oman palautteensa, kun Päkkilän kolmikko huikkaa jokainen vuorollaan ovelta sekä heipat että kiitokset.

Neuvola on laaja kokonaisuus

Päivi Päkkilä on huomannut, että neuvolakäyntien sisältö on muuttunut sitten esikoistyttären aikojen.

– Nyt ollaan tarkkaavaisempia perheen hyvinvoinnin suhteen. Perheiden olot yleensä ja koko perheen hyvinvointi ovat aiheena käynneillä. Isän roolista ollaan myös kiinnostuneita paremmin kuin ennen.

Lapsen käsittelykin on erilaista kuin esikoisen neuvola-aikoihin.

– Ensimmäisten kanssahan seurattiin pääasiassa painoa, pituutta. Nykyään käynti on ihan erilainen. Nykyään neuvolassa kuunnellaan ja siellä on aikaa lapselle. Oli mukava, että Sisu sai miettiä oman aikansa ja avata pullonkorkin, heittää pallon ja rakentaa sitten, kun hän itse oli siihen valmis.

Koko perheen hyvinvoinnista keskustellaan neuvolakäynnillä. Tapaaminen on mieluisa niin lapsille kuin aikuisillekin. Samalla isosisko Janette sai ajan viisivuotisneuvolaansa.

Neuvola on laaja kokonaisuus. Iissä se huolehtii muun muassa raskauden, perheneuvonnan ja lastenneuvolapalvelujen lisäksi kouluterveydenhuollosta ja rokotustoiminnasta. Neuvola järjestää myös sekä naisten että työttömien ja vajaakuntoisten terveystapaamisia. Kaikessa ajatus on pitää kiinni laadusta siitä, että laki ja asetus ovat perusta, mutta palvelulaadussa pyritään enemmän kuin minimiin.

– Esimerkiksi kotikäyntejä vastasyntyneiden luokse Iissä ei ole lähdetty supistamaan, kuten jossakin muualla on jo jouduttu taloudellisen paineen alla tekemään. Myös lääkäriresurssi neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa on ollut hyvä, Riikka Toppi valottaa.

– Meillä toteutetaan myös säännönmukaisesti Lapset Puheeksi –voimavarakeskustelua, jonka pohjalta tutustumme perheisiin syvällisemmin. Tätä ei ole tietääkseni kovin monessa kunnassa vielä käytössä. Keskustelu poikii usein hyödyllisiä jatkotapaamisia perheen hyvinvointia ajatellen. Tiiviistä yhteistyöverkostosta on hyötyä silloin, kun perhe tarvitsee muiden ammattilaisten palveluita.

Päivi Päkkilä arvostaa neuvolaa. Nykyajattelun mukainen neuvolakäynti saa hänet luottamaan siihen, että kynnys on madaltunut. Jos tulisi vaikka väsymystä tai muuta, neuvolassa sen uskaltaisi kyllä ottaa puheeksi. Riikka Toppi vahvistaa, että neuvolaa pidetään yleisesti tärkeänä ja tasa-arvoisena matalankynnyksen palveluna. Terveydenhoitajat ja lääkärit ovat ohjaajina ja neuvojina luotettavia ja luotettuja.

– Ensimmäistä lastaan odottaville järjestetään Iissä perhevalmennusta. Meillä on ollut esimerkiksi ryhmäneuvolatapaamisia tietyn ikäisten lasten perheille. Seuraavaksi suunnitelmissa on olla mukana lapsiperheiden avoimessa kohtaamispaikkatoiminnassa. Ideana on ollut myös ilman ajanvarausta toimiva neuvolavastaanotto.

Kaikkien sähköisten ja puhelinpalvelujen ohessa toimii myös perinteinen jalkautuminen. Tänä syksynä Iissä kokeillaan yhteistyössä kirjaston kanssa influenssarokotusten viemistä kirjastoauton mukana sivukylille.

 

Tutustu täällä Iin lasten ja nuorten palveluihin >> 

Rakenna toiveidesi koti, katso vapaat tontit >>