Iihin rakennetaan Suomen merkittävin ilmastotapahtuma

Suomen ensimmäinen IlmastoAreena järjestetään Iissä 23.-24.8.2019. Kyseessä ei ole pelkkä tapahtuma: ilmasto kuuluu kaikille – on korkea aika avata ilmastotekoihin johtava keskustelu sekä etsiä yhdessä ratkaisuja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Tapahtuma kokoaa yhteen kansalaiset, alan asiantuntijat, päättäjät, yritykset sekä esikuvat ja yleisö toivotetaan mukaan jo nyt.

Meidän pitää puhua

IlmastoAreenan johtaja Hanna Lahti on kiireinen nainen. Tammikuussa käyntiin polkaistun hankkeen myötä puhelin soi ja sähköpostia virtaa taukoamatta.

IlmastoAreenan idea on tuottaa ja ylläpitää ympärivuotista tekoihin kannustavaa ilmastokeskustelua. Tärkein tavoite on löytää ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Elokuinen tapahtuma kokoaa yhteen eri alojen asiantuntijoiden sekä edustajien lisäksi tavalliset ihmiset puhumaan ja kannustamaan ilmastotekoihin.

Lahti hymyilee tyytyväisenä. Puhujalistaan vahvistuu nimiä, viimeisimpänä Madventuresin Riku ja Tunna.

– Suomessa ei ole tässä mittakaavassa järjestetty vastaavaa ilmastotapahtumaa aiemmin. Vaikka kaksipäiväinen ohjelma sisältääkin tiukkaa asiantuntijasettiä, haluamme tuottaa ennen kaikkea ymmärrettävää keskustelua. Kutsumme lavalle alan asiantuntijat, päättäjät, yritysmaailman edustajat sekä erilaiset esikuvat puhumaan ilmastoasioista ymmärrettävästi. Meille on tärkeää, että myös tavallisen ääni kuullaan tapahtumassa.

Tapahtuman motto on ”Meidän pitää puhua”.

– Ilmasto kuuluu kaikille ja siten ilmastonmuutoksen hillitseminen on kaikkien vastuulla. Meidän pitää puhua paitsi ymmärrettävästi, myös niiden puolesta, jotka eivät voi puhua, kiteyttää Lahti.

Kaikista paikoista, miksi juuri Ii?

IlmastoAreena rakennetaan yhteistyössä Micropoliksen ja Iin kunnan kanssa. Lahden mukaan on merkittävää, että ilmastokeskustelua käydään muualtakin kuin kasvukeskuksista käsin. On tärkeää, että myös maaseudun ja haja-asutusalueen ääni ja tarpeet tulee kuulluksi.

– Ii on tapahtumapaikaksi luontainen valinta. Olemme ilmastoasioissa eturintamassa Suomessa ja Euroopassa. Teemme tätä yhdessä alan merkittävimpien toimijoiden kanssa. Tapahtuman korkealaatuisen tason mahdollistaa vuosien aikana syntyneet kontaktit ja verkostot”, Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava kertoo.

Myös kehitysyhtiö Micropoliksen toimitusjohtaja Leena Vuotovesi on haltioissaan tulevasta tapahtumasta.

– Meillä on yksinkertaisesti parhaat asiantuntijat, ja Micropoliksen maine maailmalla on tunnustettu. Vahvasta osaamisesta syntyy rohkeus puhua ja selvittää asioita. Me etsimme keinoja muuttaa toimintamalleja. Omalla esimerkillä näytämme kotimaassa ja maailmalla, että se mikä toimii Iiissä, toimii myös muualla, Vuotovesi toteaa.

– Ilmastotyö on vihreän kasvun vauhdittaja. Etsimme ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja samalla tuomme alueelle kasvua, uusia työpaikkoja ja investointeja, muistuttaa Vuotovesi.

IlmastoAreena on tarkoitettu kaikille

Kaksipäiväinen tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Perjantain ohjelma on suunnattu päättäjille, elinkeinoelämän edustajille sekä asiantuntijoille, yleisö on luonnollisesti tervetullut seuraamaan keskusteluja.

Lauantaina keskustelujen näkökulmana on tavallisen ihmisen arki. Tuolloin etsitään keinoja, miten jokainen voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen omalla toiminnallaan. Lavalle kutsutaan esikuvia vauvasta vaariin jakamaan omia ilmastoratkaisujaan.

Suur-Oulun asukkaat, yritykset ja yhdistykset kutsutaan mukaan

Lahti toivottaa kaikki tervetulleiksi tapahtumaan.

– Tehdään tästä yhteinen tapahtuma. Kuulemme mieluusti ideoita ohjelmasisällöiksi ja tarvitsemme myös talkooväkeä, sillä iso tapahtuma vaatii paljon työtä. Tässä on hieno tilaisuus kantaa kortensa kekoon kaikilla ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä kiinnostuneilla, Lahti sanoo.

Tapahtuman aikana erilaiset kansalliset organisaatiot järjestävät kokouksia ja tilakysymyksen ratkaisemiseksi toivotaan myös apua paikallisilta asukkailta.

– Tapahtuman hengen merkeissä toivoisimme, että yksityiset taloudet avaavat kotinsa ovet kokoontumistiloiksi. Lahti sanoo.

Mukaan kutsutaan myös paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä näyttämään, mitä työtä täällä on jo tehty ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tapahtuman järjestäminen on täyttä häkää käynnissä.

”Ilmasto kuuluu kaikille ja siten ilmastonmuutoksen hillitseminen on kaikkien vastuulla.” – Hanna Lahti

 
Lisätietoa tapahtumasta löydät IlmastoAreenan verkkosivuilta >>

 
Yhteydenotot

Hanna Lahti
johtaja
IlmastoAreena
hanna.lahti@micropolis.fi
040 130 6143

 

Artikkeli on Iin kunnan tuottamaa kaupallista sisältöä.