Riikan ja Villen unel­mien kodille löytyi täy­del­li­nen paikka Iijoen var­rel­ta – ”Kyllä se rau­hoit­taa, kun katsoo jo­ki­mai­se­maa”

Moni etsii tällä hetkellä unelmiensa asuinpaikkaa. Iin kunnassa asiat etenevät nopeasti ja hyvällä yhteistyöllä.

Ville ja Riikka Veijola ovat Iistä kotoisin. Oma koti Iijoen rannalta on ollut molempien unelma jo pitkään. Iin turvallisuus, monipuoliset palvelut ja ympäristöarvot ovat olleet tärkeitä tekijöitä, kun he ovat miettineet, missä haluavat pienen Max-pojan varttuvan.

Aurinko lämmittää poskia. Riikka ja Ville Veijolan tontilla on vielä paikoin niin paljon lunta, että hankeen astuessa kumisaapas täyttyy lumesta. Siellä täällä on kantoja, kiviä ja puukasoja. Perheen 1,5-vuotias Max istuu isänsä olkapäillä ja suomenlapinkoira Urho viilettää ympäri pihaa nahkahanska suussaan.

Tontti on tullut viimeisten kuukausien aikana koko perheelle hyvin tutuksi. Vuoden päästä samalla paikalla seisoo perheen unelmien koti. Rakennustyöt alkavat heti, kun lumi ja routa sulaa.

Pariskunta on haaveillut omasta puutalosta joen rannalla jo pitkään. Sopiva paikka on ollut mietinnässä useamman vuoden, mutta projekti lähti liikkeelle konkreettisesti viime heinäkuussa, kun Veijolat laittoivat ostoilmoituksen rantatontista Rantapohjaan ja Kalevaan.

Ei mennyt kauaa, kun yksityinen myyjä soitti ja tarjosi tonttia upealta paikalta Iijoen rannalta. Sen jälkeen asiat etenivät vikkelästi: Iin kunta myönsi rakennusluvan tontille jo parissa viikossa lupahakemuksen jälkeen.

”Tosi jouhevasti ja hyvin olemme saaneet apua ja vastauksia kysymyksiimme. Olemme ensi kertaa liikkeellä tällaisessa asiassa ja koemme, että kaikki on sujunut todella hyvässä hengessä”, Ville kertoo.

Kun on asunut muualla, osaa Iitä arvostaa vielä enemmän

Riikka ja Ville ovat kotoisin Iistä, mutta korkeakouluopiskelut veivät molemmat muutamaksi vuodeksi Ouluun.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Iissä viettäneenä Riikka nostaa yhdeksi Iin parhaimmaksi puoleksi turvallisuuden. Perheen kasvaessa on alkanut antaa arvoa myös arjen helppoudelle ja pienen kunnan monipuolisille palveluille.

”Emme me ole koskaan ajatelleet, että Oulun kaupunki olisi kaukana. Kun on asunut muualla välillä, osaa arvostaa enemmän Iitä asuinpaikkana. Täällä on oma rauha, mutta palvelut ovat silti lähellä”, Riikka sanoo.

Talvisin Veijolan perheen pihalta pääsee suoraan kävelemään tai hiihtämään Iijokea pitkin. Perhe aikoo tehdä rantaan uimapaikan ja tontilla on varattu paikka myös rantasaunalle.

Ii on tunnettu työstään kestävän kehityksen eteen; Iin Alarannan kyläkoulu sai juuri Joutsenmerkin ensimmäisenä alakouluna Suomessa.

”Olen huomannut vuosien aikana muualla asuessa, että Iissä on tapahtunut hurja kehitys lyhyessä ajassa esimerkiksi ilmastoasioissa ja kestävässä kehityksessä. Nyt voi sanoa ylpeänä olevansa iiläinen”, Riikka sanoo.

Myös Veijoloiden rakennusprojektissa on haluttu ottaa huomioon ympäristö ja ekologisuus. Tontille valmistuva puutalo on energiatehokas ja kodin lämmitysmuotona on maalämpö. Sähköauton latauspistettäkin on suunniteltu. Veijolat haluavat myös tukea paikallisia toimijoita taloprojektinsa aikana niin paljon kuin mahdollista.

Iissä on yhteisöllinen ilmapiiri

Iissä laaja-alaisena erityisopettajana työskentelevä Riikka on onnellinen Iin kyläkouluperinteistä. Iissä ei jää koskaan yksin, vaan ilmapiiri on avoin, turvallinen ja yhteisöllinen.

Insinöörinä työskentelevä Ville käy normaalisti päivisin töissä Oulussa, mutta sen lisäksi hän reissaa työnsä puolesta maailmalla.

”On mukava lähteä reissuun, mutta on se myös aina mukava palata takaisin Iin rauhaan”, Ville sanoo.

Tontille ei ole vielä rakennettu mitään – rakennustyöt alkavat, kun lumi sulaa. Ville arvioi, että puutalon paikka on tarkalleen juuri tässä, pienen kiven vieressä.

Veijolan perhe viettää aktiivista elämää ja perheen vapaa-aika kuluu urheillen ja luonnossa liikkuen. Perhe arvostaa Iin loistavien liikuntapalveluiden lisäksi myös pienen kunnan hyviä terveyspalveluita.

”Lapsen myötä olen kiinnittänyt enemmän huomiota kunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin. Iin terveyskeskuksessa ajanvaraus on helppoa ja ajan saa samalle päivälle. Myös hammashoitolapalvelut ovat tosi hyvät”, Riikka kertoo.

Pitkäaikainen haave unelmien kodista toteutuu

Riikka ja Ville ovat perustaneet Instagram-tilin, jossa he ikuistavat oman talonsa rakennusprojektia kuvin ja videoin. Tällä hetkellä julkaisut keskittyvät enimmäkseen talon materiaalivalintoihin, mutta pian rakennustyöt alkavat ja julkaisuissa alkaa näkyä konkreettisesti rakentamisen eteneminen.

Veijolat toivovat, että Instagram-tili antaa inspiraatiota myös muille rakentajille ja rakentamisesta kiinnostuneille.

”Perimmäinen syy, miksi perustettiin Instagram-tili, oli ajatus, että kuka tahansa voi toteuttaa oman unelmansa rantatontista ja omasta kodistaan. Mekin olemme ihan taviksia, mutta olemme voineet toteuttaa oman pitkäaikaisen haaveen”, Riikka kertoo.

Ii on Veijolan perheen mielestä maailman paras paikka. Omalla rannalla, Iijoen virtaa seuratessa voi rauhoittua ja unohtaa kaiken muun.

”Olemme käyneet viime heinäkuusta asti tontilla säännöllisesti ja on ollut ihana huomata, miten maisema vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Kyllä se rauhoittaa, kun katsoo jokimaisemaa”, Riikka kuvailee.

Voit seurata Riikan ja Villen unelmien kotiprojektia Instagramissa >>.

Rakenna toiveidesi koti Iihin.

Tutustu Iin asuinalueisiin ja vapaisiin tontteihin verkossa: https://www.ii.fi/tontit.