Vinkki asuntokaupoille: valitse koti, jolla on sielu

Kodilta kannattaa aina vaatia omaleimaisuutta, kannustaa arkkitehti Juha Paldanius. Laadukas arkkitehtuuri ja rakentaminen sekä yksilölliset ratkaisut nostavat myös asunnon arvoa.

Klikkaa kuvaa käynnistääksesi video

Arkkitehti Juha Paldanius kannustaa vaatimaan uudelta kodilta omaleimaisuutta.

Uudiskohteiden suunnittelussa suositaan liian usein liian pitkälle vietyä tehokkuusajattelua. Tämän seurauksena tarjonta samankaltaistuu, varoittaa Paldanius. Hän peräänkuuluttaa vahvempaa panostamista omaleimaisuuteen ja kannustaa ostajiakin kiinnittämään siihen huomiota. – Jokaisella talolla tulisi olla uniikki sielu.

Oulun Toppilansaareen rakentuva Sataman Kajon uusi kotikortteli on esimerkki valtavirrasta poikkeavasta suunnittelusta. – Ensimetreiltä alkaen lähdimme haastamaan markkinoita. Halusimme luoda uudiskohteen, jonka jokainen asunto tuntuu laadukkaalta kodilta, kertoo suunnittelupäällikkö Matti Pruikkonen Bonava Suomi Oy

Sisäpiha antaa sielun

Sataman Kajo poikkeaa muista uudiskohteista jo kaavoitukseltaan. – Korttelin rakennuksille oli kaavoitettu varsin harvinainen valokatteinen kapea sisäpiha. Suunnitteluvaiheessa levitimme pihaa lisää, ja kaupungin suosiollisella suhtautumisella suunnittelimme lämpimän, viihtyisän ja näyttävän valokatteisen sisäpihan, Paldanius valottaa.

Erityisesti lämmin sisäpiha antaa Sataman Kajolle sen uniikin sielun. Piha erottaa vastapäiset asunnot toisistaan, ja tuo asumiseen väljyyttä ja viihtyisyyttä. Samalla se luo mahdollisuuksia yhteisöllisyyteen ja esimerkiksi pienten tilaisuuksien järjestämiseen omassa kotikorttelissa. – Lähes puolet vuodesta on Suomessa pimeää aikaa. Sisäpihan huolella suunniteltu valaistus tuo siksi merkittävästi lisäarvoa tähän kohteeseen, Pruikkonen toteaa.

– On aivan eri asia saapua pimeänä talvi-iltana kotiin valaistun, lämpimän pihan kautta kuin pitkää ja kapeaa käytävää pitkin, Paldanius jatkaa. – Sisäpihalle rakentuu puutarha, jossa on ripaus japanilaisuutta. Puutarhan ilme on pidetty niukkana, joten kustannukset ovat pysyneet kurissa, mutta kokonaisuus on tyylikäs.

Sataman Kajoon suunniteltu valokatettu sisäpiha on viihtyisä ja lämmin myös talvella.

Luonnetta ja laatua

Sataman Kajo sijaitsee merellisissä maisemissa Toppilansaaressa, yhdellä Oulun nykyaikaisimmista asuinalueista entisen satama-alueen äärellä. Myös sijaintinsa ansiosta kohde säilyttää tulevaisuudessa arvonsa erinomaisesti.

”Sataman Kajon naapurusto on ainutlaatuinen, sillä juuri tämän lähemmäs vettä ei Oulussa uudiskohteessa pääse”, Pruikkonen mainitsee.

– Esimerkiksi päätykolmioista avautuu kaunis vesinäkymä. Asukkaat voivat nauttia myös yhteisestä pihasaunasta ympäri vuoden, ja ihailla Toppilansalmen maisemia saunan terassilta.

Sataman Kajon arkkitehtuurissa on tavoiteltu modernin ajatonta luonnetta. – Erottuvaa tavoitteleva muotokieli ja raikas väritys erottavat Sataman Kajon alueen muista rakennuksista funkkishenkeä unohtamatta, Paldanius kuvailee.

Moderni ilme ja yksilöllinen luonne jatkuvat myös sisätiloissa. Lattialämmitys ja laajat ikkunapinnat tuovat koteihin viihtyisyyttä, ja sisustusratkaisut sekä säilytystilat sopivat vaativampaankin makuun. Arkea helpottaa myös ensimmäisen kerroksen tilava autohalli, josta pääsee hissillä suoraan omaan kotikerrokseen.

Visualisointikuva asunnosta A40.

Rohkeasti perinteisestä poiketen

Sataman Kajo on onnistunut esimerkki siitä, kuinka koteja voidaan suunnitella perinteisestä poiketen. – Meitä suunnittelijoita ilahduttaa kovasti, että Bonava on lähtenyt tavoittelemaan erilaista suunnitteluratkaisua tässä ainutlaatuisessa kohteessa. Merkillepantavaa on myös viranomaisten joustava suhtautuminen, mikä mahdollistaa entistä rikkaamman ympäristön ja rakennuskannan luomisen, Paldanius kiittelee.

Paldanius toivoo, että ajattelutapa yleistyy ja tuo mukanaan lisää valinnanvaraa ostajille. – Haluamme herättää asunnon ostajat huomaamaan, että koteja halutaan tehdä myös valtavirrasta poiketen. Uskon, että rakennusten uniikki sielu heijastuu myös asukkaiden arkeen ja taloyhtiön yleiseen henkeen. Kun jostain pitää oikein kovasti, haluaa siitä myös huolehtia hyvin.

 
Tutustu Sataman Kajon kotikortteliin tarkemmin, klikkaa tästä >>

 
Klikkaa kuvia selataksesi galleriaa

 

Artikkeli on Bonavan tuottamaa kaupallista sisältöä.