Pienemmällä pääomalla uuteen kotiin

Havainnekuva Asunto Oy Oulun Lyhdystä.

Asuntomarkkinat tarjoavat asiakkaille tänä päivänä entistä enemmän vaihtoehtoja. ”Joustava vuokratontti on yleistyvä malli ja me Bonavalla haluamme olla mukana luomassa markkinoille monipuolista asuntotarjontaa”, Oulun aluejohtaja Jukka-Pekka Flygare Bonava Suomi Oy:stä kertoo.

Jukka-Pekka Flygare haluaa luoda markkinoille monipuolista asuntotarjontaa.

Joustava vuokratontti tuo joustoa asunnon maksuehtoihin ja tarjoaa mahdollisuuden uuden kodin ostoon pienemmällä pääomalla. ”Joustava vuokratontti antaa asiakkaalle aidon mahdollisuuden valita, haluaako hän asuntonsa olevan omistustontilla tai vaihtoehtoisesti pitää asuntonsa vuokratontilla. Tämä mahdollistaa monipuolisemman tarjonnan asiakkaille,” Flygare selventää.

Mikä on joustava vuokratontti?

Joustavalla vuokratontilla tarkoitetaan sitä, että asunnon velaton hinta ei sisällä asuntoon kohdistuvaa tontin osuutta. Asunnonostaja voi valita, haluaako hän lunastaa tontin osuuden asunnon valmistumishetkellä vai haluaako hän tehdä asuntokaupan pienemmällä pääomalla ja maksaa tontin osuudesta kuukausittaista vuokravastiketta. Tontin vuokra on sidottu viralliseen elinkustannusindeksiin. Tontin voi lunastaa kokonaisuudessaan myös myöhemmin. Joustavan vuokratontin lunastushinta säilyy kohtuullisena, sillä lunastushinta on sidottu kiinteään tarkistusprosenttiin eikä tonttien tai asuntojen hintojen nousu vaikuta siihen.

Joustava vuokratontti tai sen tarjoama valinnanvapaus on monelle asunnonostajalle vielä varsin tuntematon asia. Bonava Suomi Oy:n myyntineuvottelija Marjut Neuvonen käy joustavan vuokratontin erityspiirteet ja ehdot asiakkaiden kanssa läpi aina ennen kaupantekoa.

”Asiakkaat saattavat pohtia esimerkiksi vuokratontin kuukausikustannuksia tai vuokratontin vaikutuksia asunnon mahdolliseen jälleenmyyntiin”, Neuvonen sanoo. ”Joustava vuokratontti on mahdollisuus sitoa omaa pääomaa silloin, kun se asiakkaalle sopii. Asiakas voi siis itse päättää, milloin lunastuksen tekee ja milloin se parhaiten omaan elämäntilanteeseen sopii.”

Marjut Neuvonen uskoo joustavan vuokratontin tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Minkälaiseen elämäntilanteeseen joustava vuokratontti sitten sopii? Neuvonen antaa esimerkin: ”Joustava vuokratontti tuo joustoa uuden kodin hankintaan esimerkiksi silloin, kun asiakkaan omaa pääomaa on sidottuna muualle ja hän tietää, että se vapautuu vaikkapa kahden vuoden päästä, jolloin tonttiosuuden voi lunastaa.”

Asunnon kokonaishintaan joustavalla vuokratontilla ei ole vaikutusta. Omalla tontilla sijaitsevissa kohteissa tontin hinta on sisällytetty asunnon myyntihintaan ilman valinnanvapautta. Perinteisessä vuokratontissa lunastusmahdollisuutta ei ole, jolloin asiakas maksaa tonttivuokraa ja hoitokuluja koko vuokra-ajalta. Joustava vuokratontti antaa asiakkaalle avaimet valita näiden kahden väliltä joko kaupanteon yhteydessä tai myöhemmässä vaiheessa.

”Mallin tavoitteena on luoda turvaa ja tukea aidosti asunnonostajien mahdollisuutta suunnitella kassavirtojaan ilman epätietoisuutta siitä, miten omaan asuntoon kohdistuvan tonttilunastuksen lunastushinta muuttuu. Lunastushinta on ennalta sovittu ja ostaja tietää tarkalleen lunastushinnan esimerkiksi seitsemän vuoden kuluttua”, Antti Valkama Ålandsbankenilta kertoo.

”Tonttiosuuden voi lunastaa kerran kuukaudessa ensimmäisen kuuden kuukauden aikana ajan valmistumisesta ja sen jälkeen vuosittain. Asunnonostajilla on myös täysi varmuus siitä, että asuinrakennuksen alla oleva tontti muuttuu varmuudella kokonaan asunto-osakeyhtiön omistukseen 30 vuoden kuluessa.”

Oulun Lyhty rakennetaan joustavalle vuokratontille

Aiemmin teollisuus- ja liikerakentamisesta tunnettu Limingantullin alue saa lähivuosien aikana uuden elämän viihtyisänä ja luonnonläheisenä kotipaikkana. Bonava kehittää alueelle kahdeksan kerrostalon kokonaisuutta, Valjaspuiston kotikorttelia. Uudiskohteista ensimmäinen, joulukuussa 2018 valmistuva Asunto Oy Oulun Lyhty, rakennetaan joustavalle vuokratontille.

”Päätös rakentaa joustavalle vuokratontille tehdään Bonavalla yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa. Tässä tapauksessa kumppanina on Ålandsbanken Tonttirahasto.” Flygare selventää.

”Ålandsbankenin lunastettava omistustontti-konsepti on ollut markkinoilla yli kaksi vuotta ja se on yksi suurimmista lunastustonttikonsepteista Suomessa. Olemme investoineet lähes 200 miljoonaa euroa tontteihin, joiden päälle rakennetaan tuhansia asuntoja. Malli on saanut hyvin positiivista palautetta asunnon ostajilta ympäri Suomen”, Antti Valkama vakuuttaa.

Havainnekuva Lyhdyn korttelipihan kesäkeittiöstä.

Heinäpään ympäristö tunnetaan viihtyisänä ja monien mahdollisuuksien asuinpaikkana. Alueelta löytyvät jo nyt kaikki mukavan elämisen eväät ja huolettoman asumisen herkut palveluineen, päivittäistavarakauppoineen ja erikoisliikkeineen sekä urheilu- ja ulkoilupaikkoineen.

Joustava vuokratontti on otettu tulevien asukkaiden keskuudessa hyvin vastaan. ”Bonavan joustava vuokratontti on asiakkaalle aidosti läpinäkyvä mahdollisuus”, Flygare summaa.

Lisätietoa uudesta Valjaspuiston kotikorttelista >>

Tutustu ensimmäisenä valmistuvaan Asunto Oy Oulun Lyhtyyn >>


Bonava on Pohjois-Euroopan johtava asuntorakennuttaja. Olemme luoneet koteja ja naapurustoja jo 1930-luvulta lähtien. Bonava toimii Ruotsissa, Saksassa, Suomessa, Tanskassa, Norjassa, Pietarissa, Virossa ja Latviassa 2000 ammattilaisen voimin. Liikevaihtomme vuonna 2017 oli noin 1,5 miljardia euroa. Bonava on listattu Nasdaq Tukholmassa.

 

 

Artikkeli on Bonavan tuottamaa kaupallista sisältöä.