Wetteri korostaa ympäristölle vastuullista autokauppaa

Pohjois-Suomessa kuudella paikkakunnalla autokauppaa tekevä Wetteri-ketju sitoutui ensimmäisenä yrityksenä autoalan Green Deal –ilmastosopimukseen. Teknisen palvelun johtaja Pekka Palo sanoo, että vastaava kehityssuunta oli Wetterillä jo valmiina työpöydällä.

”Meille Wetterillä huomisen maailma on tärkeä. Tämän vuoksi meille on tärkeää tiedostaa päätuotteemme, henkilöautojen, aiheuttamat ympäristövaikutukset ja saada asiakkaamme ymmärtämään heidän tekemiensä valintojensa merkityksen.”

Hän lisää, että Wetteri myy vuosittain erittäin suuren määrän autoja ja asiakkaat luottavat myyjien sanaan.

”Se tuo vastuuta, mutta myös mahdollisuuden olla osana autoliikenteen muuttumista aiempaa ilmastoystävällisemmäksi”, Palo sanoo.

Wetterin sitoutuminen on hyvin laaja. Autoalan Green Deal –sitoumuksen tärkeimpiä tavoitteita on liikenteelle asetettujen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävien henkilöautojen osuutta ensirekisteröinneistä pyritään kasvattamaan peräti 25 prosenttiin vuoden 2025 loppuun mennessä. Tuolloin joka neljäs myytävä uusi auto voisi olla jotain muuta kuin yksinomaan bensiinillä tai dieselillä kulkeva. Wetterin merkkiedustuksiin uusissa autoissa kuuluu kaikkiaan 12 automerkkiä.

Muutos on jo käynnissä. Wetterin myymistä uusista automalleista yhä suurempi osa on ladattavia pistokehybridejä. Pidemmät matkat ajetaan polttomoottorilla, mutta taajamaliikenne sujuu ladattavalla sähkömoottorilla. Palo huomauttaa, että ladattavat hybridit ja sähköautot ovat kuitenkin sen hintaisia, etteivät ne ole välttämättä vielä kaikkien ulottuvilla. Se ei estä autoliikeketjua auttamasta jokaista asiakastaan tekemästä ympäristön kannalta vastuullisia valintoja. Palo painottaa, että iäkkäin bensiini- ja dieselautokanta on ympäristön kannalta haitallisin, mutta se ei tarkoita, etteikö käytetty auto olisi vaikka enemmänkin ajettuna aiempaa kulkuvälinettä puhtaampi.

”Juuri autokannan uudistaminen on isossa kuvassa merkittävä ympäristöteko. Jokainen autosukupolvi on edellistä ympäristöystävällisempi ja niin paljon kuin dieselpäästöistä puhutaankin, ovat uusimmat Euro 6 -normin mukaiset dieselmoottorit pitkän kehitystyön tuloksena jo hyvin vähäpäästöisiä.”

Jo muutaman vuoden tuoreempaan ajopeliin vaihtaminen pienentää päästöjä. Bensiinin rinnalle saa kaasujärjestelmän kohtuuhintaan ja dieselautoilijoille on oikotie ekoautoiluun biopolttoaineet esim. kokonaan jätteestä ja tähteistä tehdyssä Nesteen MY dieselissä. Vaihtoehtoja on yllättäen suuri määrä ja niiden valintoihin liittyy vielä suurempi määrä tietolähteitä ja suuria tunteitakin.

”Siksi haluamme Green Deal -sopimuksemme mukaisesti olla mukana jakamassa neutraalia, punnittua tietoa aiheesta eteenpäin asiakkaillemme.”

Oman henkilökunnan kouluttaminen avainasemassa

Wetterillä avainasemassa on ketjun oman henkilökunnan jatkuva koulutus ja sparraus. Asiakkaat pääsevät ottamaan ensimmäiset askeleet eri voimanlähdevaihtoehtojen äärelle vaikkapa kotisohvalta www.wetteri.fi/wetteri-green -nettisivuilla. Se opastaa yksinkertaisesti valitsemaan juuri itselle ja omalle perheelle sopivimman vaihtoauton. Keskustelua on sujuva jatkaa automyyjien kanssa.

Asiaa riittää, sillä eri voimanlähteiden saatavuudessa on tapahtunut murros vain yhden tavanomaisen autonvaihtosyklin, 4-5 vuoden aikana. Vuosi 2020 tulee Palon mukaan tuomaan uusissa autoissa poikkeuksellisen sysäyksen eteenpäin muun muassa autotehtaisiin kohdistuvien yleisten päästövaatimusten vuoksi. Uusia vähäpäästöisiä ja sähköavusteisia autoja ovat julkistaneet jo useat suuret autovalmistajat.

”Kehityksen myötä vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntäviä autoja tullaan näkemään yhä useammin liikkeissämme myös vaihtoautoina.”

Turvallinen lataaminen esille

Sähköautojen ja ladattavien hybridien yleistyessä myös niiden lataaminen arkipäiväistyy. Latausasiat joutuvat selvittämään niin omakotiasuja kuin koko taloyhtiökin siinä vaiheessa, kun pihapiiriin kurvaa ensimmäinen ladattava henkilöauto. Kuluttaja-asiakkaiden lisäksi Wetteri jakaa tietoa latausasioista myös Oulun alueen isännöitsijöille kaikille avoimissa asiakastilaisuuksissaan, kuten toukokuussa Oulun Rotuaarilla järjestetyssä Wetteri Goes Green -tapahtumassa.

”Isännöitsijät ovat suuren asukasmassan rajapinnassa ja asia on erittäin ajankohtainen jokaiselle taloyhtiölle. Turvallinen lataaminen edellyttää sähköverkon kartoittamista ja eri vaihtoehdoissa on huomioitava myös osakkaiden yhdenvertaisuus.”

Wetterin automyyjät käyvät ladattavan auton luovutuksen yhteydessä läpi oikean ja turvallisen lataamisen opastuksen, jotta auton sähköisiä ominaisuuksia hyödynnettäisiin mahdollisimman paljon, madaltaen samalla auton kokonaispäästöjä. Auton lataaminen voi olla myös turvatonta, jos siihen käytetään sovitinta ja tavallista 230v shuko-pistorasiaa. Se käy Palon mukaan tilapäiseen käyttöön, mutta jatkuvassa kuormituksessa se voi aiheuttaa todellisen palovaaran.

”Auton mukana toimitettu, tilapäiskäyttöön tarkoitettu latausjohto painaa jatkuvassa käytössä pistorasiaa ja aiheuttaa pitkällä aikavälillä kipinöimistä pistorasiassa, mikä ei välttämättä johda vikavirtasuojan tai sulakkeen laukeamiseen. Sen tunnistaa sulaneesta pistorasiasta ja myös rakennuksen sähköjohto voi lämmetä rakenteiden sisällä.”

Wetteri myy latausasemia valmiiksi asennettuna pakettina.

”Kiinteän latausaseman hankkiminen tekee lataamisesta nopeaa, turvallista ja se mahdollistaa myös kulutuksen seurannan.”

Myös omat päästöt hallintaan

Suomen autokannan kehityksen ohjaamisen ohessa Wetteri vähentää aktiivisesti myös omaa hiilijalanjälkeään. Palo sanoo, että jo kiinteistönhuollon kehittäminen on tuonut merkittäviä edistysaskeleita.

”Olemme alkaneet osaltamme johtamaan kiinteistönhuoltoyrityksiä tekemään parempia säätöjä ja huoltotoimenpiteitä. Tätä kautta heidän lisääntynyt osaamisensa etenee myös muille asiakkaille.”

Wetterin Oulun toimipisteen katolle asennettiin elokuussa 610 aurinkopaneelin kenttä, jonka tuottama sähkö käytetään yhtiöiden omassa toiminnassa.

Vuoden 2020 aikana koko Wetteri-ketju tekee omaa hiilijalanjälkilaskelman. Autoliikkeet ottavat vaiheittain käyttöön vähän kuluttavan LED-valaistuksen. Oulun autoliikkeen katolle asennettiin elokuussa kattava aurinkoenergiakennojen kenttä.

”Ympäristöteot tuovat myös säästöjä, mikä pätee yhtä lailla sekä kiinteistöjen ylläpitämiseen että autoiluun.”

Lähteet: www.nestemy.fi, www.aut.fi & www.liikennefakta.fi.

Täyssähkö, diesel, bensiini, kaasu vai hybrid?

Me Wetterillä haluamme olla jakamassa uusinta, ajankohtaisinta tietoa alasta eteenpäin mahdollisimman avoimesti osana Autoalan green deal -ilmastosopimusta. Olipa käyttötarpeesi mikä tahansa, löytyy laajasta merkkivalikoimastamme taatusti juuri tähän tarkoitukseen sopiva vaihtoehto.

Edustamme kuudessa toimipisteessämme kahtatoista eri autoalan huippumerkkiä, ja merkkiliikkeenä myös vaihtoautokeskuksissamme on saatavilla liuta laadukkaita vaihtoautoja. Tervetuloa liikkeisiimme tutustumaan mallistomme tarjoamiin vaihtoehtoihin ammattitaitoisen henkilökuntamme opastamana!

Tutustu Wetteri Greeniin ja löydä juuri sinulle sopivin käyttövoima >