Utajärvi kehittää uudenlaisia asumisen ympäristöjä

Utajärven kirkonkylän ja Oulun keskustan välillä on autolla ajaessa vain tunnin mittainen etäisyys. Junalla etäisyys on 45 minuuttia. Utajärvi on edelläkävijä monessa suhteessa; koko kunnan alueen kattava valokuituverkko ja sähköisten palveluiden kokonaisuus ovat vieneet kuntalaista ajallisesti lähemmäksi maailman sykettä.

Tekniikasta katseensa nostava näkee luonnonläheisen ja kauniin ympäristön, joka kutsuu rauhoittumaan. Rokuan upeat maastot tarjoavat koettavaa retkeillen tai vaikkapa maastopyöräillen. Liikunnan iloa on tarjolla ympäri vuoden; kirkonkylän skeittipuisto, liikuntatalo sekä jäähalli luovat paljon mahdollisuuksia.

Hiilipäästöjään rajoittava HINKU-kunta tuottaa kaukolämpönsä ekologisesti Kinnusen myllyn sivutuotteena syntyvällä kauran kuorella ja edistää yrittäjyyttä alueellaan kaavoittamalla Mustikkakankaalle häiriöttömän sähkön teollisuusaluetta ja uutta työpaikka-aluetta valtatie 22:n varteen.

Rakentajan kaverit vasemmalta: elinympäristöjohtaja Petri Leskinen, kaavoitusinsinööri Tiia Possakka, käyttöteknikko Esko Spets ja rakennustarkastaja Ilkka Lyttinen

Utajärven kunnan rakentajan kaverit palvelevat kaikkia Utajärvelle rakentamisesta kiinnostuneita ja rakennushankkeen vaiheissa on tarjolla apua. Rakentajan kaverit auttavat rakentajaperhettä kaikissa rakennushankkeeseen liittyvissä asioissa.

”Otamme kuvainnollisesti rakentajaperhettä kädestä kiinni. Etsimme yhdessä paikkoja unelmien kodille ja tuemme mahdollisimman hyvään lopputulokseen johtavissa ratkaisuissa”, kuvailee kunnan kaavoitusinsinööri Tiia Possakka.

Turvallinen ja edullinen asuminen ovat tärkeitä teemoja Utajärvellä; maksuttoman varhaiskasvatuksen ja pienen koululaisen turvallisen arjen puolesta puhuva kunta kehittää uudenlaisia asumisen ympäristöjä.

Kirkonmutka

Kirkonmutkan uusi asemakaava-alue valmistuu Utajärven kirkonkylälle, palveluiden välittömään läheisyyteen. Suuret 3 000 neliön tontit mahdollistavat noin 600 kerrosneliömetriä rakennuspinta-alaa omien unelmien toteuttamiselle. Hieman pienempiäkin tontteja alueelta toki löytyy. Päärakennuksen lisäksi omassa pihapiirissä voi olla vaikkapa ulkosauna. Alueen rakentajia kannustetaan puurakentamiseen ja hiiliviisaiden ratkaisujen käyttämiseen. Rakentajia kuitenkin pyritään velvoittamaan mahdollisimman vähän ja rakennuksien tyyli on melko vapaa.

Visualisointi Kirkonmutkan asuinalueesta Kirkolta katsottuna

Kirkonmutkan tontteja myydään tänä vuonna tarjousten perusteella. Vesi- ja viemäriliittymät kunta tarjoaa rakentajalle kaupan päälle. Kunta myös arvelee jokaisen rakentajan kaipaavan rentoutumista ja lahjoittaa hemmotteluviikonlopun Rokuan Health&Spa-hotellissa.

GeoHouse Älykylä on tulevaisuuden asumista

Utajärven GeoHouse Älykylä tarjoaa perinteisen omistusasumisen ja vuokra-asumisen välimuotoa; pienellä kynnysrahalla pääsee kiinni unelmien omakotitaloon.

”Utajärven GeoHouse Älykylä on täysin uudenlaisen asumisen pilottikohde, jossa asuminen ja eläminen halutaan tehdä mahdollisimman edulliseksi ja hiiliviisaaksi.”, kertoo projektipäällikkö Alisa Hast ASV Arctic Smart Village Oy:stä.

Suunnittelu pohjautuu yrityksen Älykylä® -konseptiin, josta GeoHouse Älykylän toteutukseen yhdistellään muun muassa älyteknologian, energiaomavaraisuuden ja asumisosuuskunnan tuomia hyötyjä.

GeoHouse Älykylän projektipäällikkö Alisa Hast Alakylään nousevan asuinalueen paikalla.

Uusi asuinalue sijaitsee Utajärven Alakylässä alle 3 kilometrin päässä kuntakeskuksesta. Tällä hetkellä alueelta löytyvät sekä kunnallistekniikka että valokuituyhteys. Valtatie 22:n läheisyys, kevyen liikenteen väylä keskustan palveluihin, viereiset ulkoilureitit ja läheinen juna-asema takaavat hyvät kulkuyhteydet.

”Haluamme luoda ympäristön, jossa asuminen on taloudellisesti järkevää ja arjen sujuvuus on huomioitu kattavasti”, Hast summaa.

Tutustu asumisen vaihtoehtoihin kunnan verkkosivuilla www.utajarvi.fi

Utajärven kunnan edustajia voi käydä moikkaamassa myös Rakentaja 2019-messuilla paikalla no. 225. Kerromme mielellään lisää!

 

Artikkeli on Utajärven tuottamaa kaupallista sisältöä.