Free­sty­len maail­man­cup tuo kum­pa­re­las­kun ja hyp­py­la­jien huiput tänä vii­kon­lop­pu­na Rukalle –”­Lan­din­bag toimii hyvänä oheis­har­joit­te­lu­vä­li­nee­nä las­ki­joil­lem­me”

Freestylen maailmancupin avauskilpailu Rukalla käynnistää Suomen kumparemaajoukkueen kisakauden tänä viikonloppuna. Olympialaisiin tähtäävälle joukkueelle Ruka tarjoaa parhaimmat harjoitteluolosuhteet. 

Rukalla voi bongata maailman parhaat kumparelaskijat ja hyppylajien taiturit 2.-4.12.2021. Kuva: Teemu Moisio/PTB-Creative

Itsenäisyyspäiväviikolla starttaava FIS Freestyle World Cup Opening 2021 avaa kumparelaskun ja hyppyjen maailmancupin 165 urheilijan voimin.

”Mahtavaa, että pääsemme käynnistämään kisakauden Suomessa. Tämä on yksi vuoden kohokohdista”, kumpareiden päävalmentaja Eemeli Kallas kommentoi.

Kumparelaskun maailmancup-kauden avauksella on jo pitkät perinteet Rukalla, jossa se on järjestetty vuodesta 2010 lähtien. Viime vuonna pidetty hyppyjen eli aerialsin kilpailu järjestettiin puolestaan ensimmäistä kertaa Suomessa maailmancup-tasolla.

”Molemmat kisat pidettiin ilman yleisöä tiukkojen rajoitustoimien vuoksi, mutta tänä vuonna FIS Freestyle World Cup Opening 2021 toivottaa yleisön jälleen tervetulleeksi.”

”Onhan kisat todella hienoa kokea livenä. Tunnelma välittyy aivan eri tavoin, kun seuraa kisasuorituksia paikan päällä”, Kallas toteaa.

Suomen parhaat harjoitteluolosuhteet

Freestyleurheilijat ovat kisakautensa usein kiinni maailmalla, mutta harjoittelukausina heihin voi törmätä Rukalla. Tänä syksynä Suomen maajoukkueurheilijat pääsivät kunnolla mäkeen jo lokakuun alussa, kun lumi saapui aikaisin.

”Meidän laskijamme ovat treenanneet yhtä soittoa siitä asti. Koska talvella meillä on todella tiivis kilpailukausi, ovat alku- ja lopputalvi ne tärkeimmät ajanjaksot harjoittelulle. Tähän Ruka tarjoaa Suomen parhaimmat olosuhteet”, Kallas toteaa.

”Ruka tarjoaa hienot puitteet eri talvilajien harjoittelulle. Esimerkiksi Parkista löytyvä Bagjump landinbag toimii hyvänä oheisharjoitteluvälineenä laskijoillemme.”

Myös freeskimaajoukkueen päävalmentaja Jussi Mononen pitää Rukan treeniolosuhteita ylivoimaisesti Suomen parhaimpina freeskin urheilijoille ja harrastajille. Lajin maajoukkuejäsenet asustavat pääosin Rukalla.

”Ruka Park on toiminut lokakuun alusta alkaen harjoittelupaikkana säilölumen ansiosta. Viime talvikaudella landinbag eli alastulopatja auttoi urheilijoita vaativienkin temppujen harjoittelussa”, Mononen kertoo.

20×50 metrin kokoinen landing bag antaa freestylelaskuun ja lumilautailuun täysin uudenlaisen mahdollisuuden kokeilla uusia temppuja ja minimoida loukkaantumisriskit. Alastulopatja on sekä treeniryhmien että harrastajien käytössä koko laskukauden läpi, aina toukokuuhun asti.

”Toivottavasti saamme rakennettua landinbagista harjoittelupaikan myös kesäkuukausiksi. Tämä muutos mahdollistaisi huippu-urheilijoille ympärivuotisen harjoittelun Rukalla”, Mononen toivoo.

Olympiakoon alastulopatja on kokoluokassaan Suomen ainoa. Se ehkäisee loukkaantumisia ja houkuttelee Rukalle sekä ammattilaisiksi tähtääviä laskettelijoita että taitojensa parantelijoita.

Haaveena freeskin maailmancup Suomeen

Vaikka Suomessa ei päästä vielä kokemaan freeskin tai lumilautailun maailmancup-kisoja, kuten kumparelaskussa ja hyppylajeissa, on toiveita kuitenkin ilmassa.

Monosen mukaan Rukalla tehdään jo koko ajan töitä sen eteen, että lajien harjoitteluolosuhteet pysyvät ensiluokkaisina. Jos Parkin pohjaa saataisiin vielä muokattua, voisi freeskin maailmancupin kisat olla mahdolliset kotilumillakin.

”Olisihan se suuri haave. Toivottavasti tulevaisuudessa pääsisimme näkemään Rukalla monipuolisen kattauksen eri talvilajien kisakirjoa.”

”Mutta ennen sitä kannattaa suunnata viikonloppuna Rukalle ja kannustaa Suomen kumparelaskijat huippusuorituksiin”, Mononen summaa.

FIS Freestyle World Cup Opening 2021

Maailman parhaat freestylelaskijat kokoontuvat Rukalle itsenäisyyspäiväviikolla 2.-4.12.2021.

Lisäksi Rukalla hypätään Aerialsin maailmancupin osakilpailuja vielä seuraavalla viikolla 10.-11.12.2021 välisenä aikana.

Tutustu tapahtumaan ja sen ohjelmaan täältä: www.freestyleopening.fi

Suomen suosituin Snow Park

Ruka Park sijaitsee Saaruan rinnealueella, Village-2-Valley gondolin yläaseman vieressä. Suomen suosituin parkki sisältää kaksi rinnettä ja lukuisia eri laskulinjoja niin lumilautailijoille kuin freeski-laskijoille. Uutuutena loppukeväälle on avattu mini pipe parkin yläosaan.

Ruka Parkissa sijaitsee myös olympiatason big air- ja slope style -treenaamiseen soveltuva landing bag, joka on avoinna ryhmille ennakkovarauksesta. Yleisövuoroja landing bagille järjestetään lauantaisin.

Lue lisää landing bagista täältä.