Freestylehiihtäjä Anni Kärävä haluaa antaa takaisin lajilleen – ”Ruka tarjoaa Suomen parhaimmat harjoittelupuitteet freestylehiihdolle”

Maailmancupin top 10:een ensimmäistä kertaa sijoittunut freestylehiihtäjä Anni Kärävä nauttii lajin vauhdista ja hurmasta. Erityisesti uusi kotipaikka Ruka on vienyt laskijan sydämen.

Luovuus, jännitys ja uuden oppiminen. Ne tulevat ensimmäisenä mieleen Anni Kärävälle, kun häneltä kysytään, mikä freestylehiihdossa kiehtoo vielä kymmenenkin vuoden jälkeen.

– Luulen jopa, että innostus lajia kohtaan on vain kasvanut, mitä vanhemmaksi olen tullut. Rinteellä fiilistelen enemmän. Myös motivaatio on noussut, kertoo Kärävä, joka kilpailee Suomen freestylemaajoukkueessa slopestylessa.

Kärävä ei kutsuisi itseään laskijana rämäpääksi, vaan enemmänkin päättäväiseksi ja pohtivaksi.

– Mietin aluksi tarkkaan, miten lähden rakentamaan temppua. Vaikka olen harkitseva, löytyy minusta myös päättäväisyyttä. Kun olen käynyt tilanteen läpi päässäni, teen sen usein ilon ja innostumisen kautta, Kärävä toteaa hymyillen.

– Viime kauden jouduin olemaan sivussa murtuman vuoksi, joten terveenä ja ehjänä pysyminen on minulle todella iso asia.

Junnujen sparrailua ja auttamista

SM-kisoissa Kärävä pääsi tapaamaan nuorempia laskijoita, ja yllä olevan videon kuvauksissakin tuli annettua ohjausta tulevalle rinteiden hirmulle. Oma valmennusurakka on vielä saamatta, sillä koronan takia viime vuodelle suunniteltu leiri jouduttiin perumaan.

– Valmentamisen ja junnujen auttamisen kautta haluan antaa takaisin lajille, jolta olen itsekin saanut niin paljon vuosien varrella. Yksi parhaista piirteistä freestylepiireissä on varmasti se, että jokainen pyrkii auttamaan ja kannustamaan toinen toistaan.

– Suomessa on muutenkin aika vähän tyttölaskijoita suksilla, joten olisi hienoa, jos pääsen omalla toiminnallani innostamaan myös tyttöjä lajin pariin, Kärävä toteaa perään hymyillen.

Laji sopii hänen mukaansa sekä nuorille että vanhemmille, pojille ja tytöille.

– Mielestäni tärkeintä on, että kokeilee rohkeasti. Itsekin mietin alussa, että eihän sitä osaa kuitenkaan, mutta onneksi uskalsin testata. Sen jälkeen huomasin, kuinka hauskaa freestylehiihto onkaan, Kärävä iloitsee.

– Uskallusta ja rohkeutta siis kaikille kokeilun saralla. Ruka tarjoaa ihan mielettömät lasku- ja harjoitusmahdollisuudet sekä mahtavan yhteishengen laskijoiden keskuudessa!

Rukalla parhaat olosuhteet

Kärävä muutti pienenä Ranskan Annecyyn, missä hän ehti lautailla muutaman vuoden ennen siirtymistä suksille. Nyt freestylehiihtäjän osoite löytyy jälleen Suomesta, jossa puolet vuodesta menee Helsingissä ja talvikausi Rukalla.

– Kun asuin vielä Ranskassa, pääsin kisaamaan Suomen freestylemaajoukkueen kanssa sekä osallistumaan Rukalla järjestettyyn maajoukkuekevätleiriin. Tykästyin tähän paikkaan aivan heti. Rukalla on todella hyvä fiilis. Parkilla tapaa paljon kavereita, joihin olen tutustunut vuosien aikana, Kärävä iloitsee.

Ammattilaistason urheilijalle muutto oli selkeä ratkaisu alusta asti. Etelä-Suomesta ei löytynyt samankaltaisia mahdollisuuksia harjoitella niin korkealla tasolla mitä Pohjois-Suomi tarjosi.

– Ruka on kaikista Suomen hiihtokeskuksista meidän lajillemme paras harjoittelukeskus. Rinteet tarjoavat erinomaiset olosuhteet etenkin lajiharjoitteluille.

Myös Rukalle kaksi talvea sitten asennettu olympiatason alastulopatja (20x50m) eli landing bag on ollut kovassa käytössä niin lumilautailijoilla kuin freestylelaskijoilla.

– Suomesta ei löydy mistään muualta samankokoista alastulopatjaa. Koen, että patja on todella tärkeä lajiamme ajatellen. Laskijat saavat tehtyä todella monta toistoa turvallisissa olosuhteissa ja tämän jälkeen heillä ei ole niin suurta kynnystä tehdä samoja temppuja lumelle.

– Parhaimmassa tapauksessa bagi helpottaa myös laskijoiden ensiaskeleiden ottamista kokeilla uusia, vaativampia temppuja, minimoiden samalla loukkaantumisriskit, Kärävä summaa.

Tutustu Ruka landing bagin harjoittelumahdollisuuksiin täältä.

Ruka Parkissa järjestetään kaikille vapaat landing bag -hyppyvuorot joka lauantai. Varaukset yleisövuorolle tehdään nettilomakkeen kautta. Varaukset ovat sitovia ja ne maksetaan Piste Vuokraamon lipunmyyntiin ennen treenivuoron alkamista.

Yleisövuorot järjestetään, kun ilmoittautuneita vuorolle on vähintään 4 henkilöä. Voit valita joko yhden vuoron (klo 10–12 tai 15–17) hintaan 30 € tai molemmat vuorot hintaan 45 €. Huomioithan, että tarvitset lisäksi voimassa olevan hissilipun.