Oulun ensimmäinen faskiamanipulaatioklinikka on avannut ovensa – apua mm. kipuun, selittämättömiin vaivoihin ja pitkittyneisiin oireisiin

Oulun Mediterapian Fascial Manipulation© klinikalla keskitytään faskian eli kehon kalvorakenteen manipulaatioon. Faskiamanipulaatiolla normalisoidaan faskian toimintaa, jolloin liike saadaan palautumaan normaaliksi ja ylikuormittunut tai kipeytynyt rakenne pääsee paranemaan. Mediterapian faskiamanipulaatioklinikka on Suomen ensimmäinen ja sen vastaavana toimii OMT fysioterapeutti Markus Metsäranta. Osaamista ei klinikalta puutu, sillä Metsäranta on Sertifioitu Fascial Manipulation© terapeutti, joita löytyy Suomesta vain kaksi.

Sertifioitu Fascial Manipulation© terapeutti Markus Metsäranta hoitaa asiakkaita kokenein käsin.

Mikä ihmeen faskiamanipulaatio?

Faskiamanipulaatio on italialaisen fysioterapeutin Luigi Steccon kehittämä menetelmä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien hoitoon. Hoitamisessa keskitytään faskiaan eli kehon kalvorakenteeseen, pääosin lihaksia ympäröivään syvään faskiaan. Faskiaan vaikutetaan käsin tehtävällä kitkalla, joka saa aikaan korjaavan reaktion kudoksessa, ja alueelle kertynyt neste muuttuu juoksevammaksi, jolloin kerrosten välinen liukuminen helpottuu.

”Faskia on merkittävä rakenne toiminnan ja liikkumisen kannalta, sillä se on aina mukana liikkeen kontrollissa ja suorittamisessa. Kolmasosa lihaksen tuottamasta voimasta välittyy faskian kautta.” Metsäranta kertoo ja huomauttaa, että faskia sisältää enemmän liikettä aistivia hermopäätteitä kuin mikään muu kehon rakenne. Faskia on toiminnallinen rakenne ja faskiakäsittelyä vaativat oireet voivat ilmetä monella tavalla.

”Osa hoidettavista pisteistä saattaa sijaita melko kaukana itse kipuilevasta alueesta. Esimerkiksi akillesjänteen kivussa hoidettavia pisteitä saattaa olla selässä, pakarassa ja polven seudulla.” Metsäranta valaisee. Liiketestien, haastattelun ja faskiapisteiden tutkimisen perusteella valitaan hoidettavat pisteet, jotka käsitellään manuaalisesti.

Muutamalla käsittelyllä pitkäkestoiset vaikutukset

Tuki- ja liikuntaelinongelmissa faskiamanipulaatiolla saadaan usein nopeat ja pitkäkestoiset tulokset, sillä lähestyminen on kokonaisvaltaista ja hoidossa huomioidaan myös muun muassa sisäelinten oireilu. Menetelmällä voidaan helpottaa myös sellaisia oireita mitä ei perinteisesti fysioterapialla ole hoidettu, kuten kuukautiskivut, toiminnalliset vatsavaivat ja refluksi. Faskiamanipulaatiolla voidaan myös lievittää joitakin sairauksien oireita.

Hoidettavaa faskiapistettä käsitellään manuaalisesti 1-4 minuuttia kerralla.

Urheilijalla ja aktiiviliikkujalla faskiamanipulaatiota käytetään erityisesti rasitusvammojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä vammoista parantumisen edistämiseen.

”Faskia muodostuu 2-3 kerroksesta, joiden välinen vapaa liukuminen on tärkeää. Alentunut liukuminen kerrosten välissä aiheuttaa kitkaa, joka jarruttaa suoritusta. Heikentynyt voimavälitys myös alentaa suorituskykyä ja huonontunut koordinaatio johtaa energian hukkaamiseen urheilusuorituksen aikana. Faskiajärjestelmän hoitaminen siis parantaa suorituskykyä ja vähentää loukkaantumisen riskiä.” Metsäranta avaa ja huomauttaa, että myös oireeton urheilija voi tulla klinikalle. Hoidon tavoitteena voi olla esimerkiksi venyttelyssä tai urheilusuorituksessa tuntuva puoliero. Faskiamanipulaatiolla voidaan poistaa syvätuntoa ja liikeaistimusta häiritsevät tekijät, jolloin koordinaatio ja liikkeen hallinta sekä suorituskyky paranee.

Pikajuoksijan rasitusvammasta eroon

Veitsiluodon kisaveikkojen pikajuoksija Elisabet Salmelan kisaamista ja harjoittelua on varjostanut parin vuoden ajan rasitusvamma, joka ilmeni pistävänä kipuna aina päkiälle noustessa. Salmela kääntyi Fascial Manipulation© klinikan Markus Metsärannan puoleen, kun kivusta tuli este kisaamiselle. Hänellä todettiin molemmissa jalkaterissä rasitusvamma, jonka vuoksi hän ei voinut harjoitella kovilla tehoilla ilman kipua.

Viimeisen vuoden aikana faskiamanipulaatiohoidoilla on saatu poistettua kivut ja muutettua kuormitustekijät normaaleiksi. Rasitusvammat eivät enää estä kisaamista ja kovia harjoituksia. Faskiamanipulaatiokäsittelyiden jälkeen pikajuoksija voi taas koventaa vauhtiaan treeneissä ja pääsee harjoittelemaan kunnolla kisoja varten.

Käynnit faskiamanipulaatioklinikalla jatkuvat silti, vaikka rasitusvammat eivät enää vaivaakaan. Jatkossa faskiamanipulaation avulla parannetaan kehon liikkeen koordinaatiota ja poistetaan juoksua jarruttavat ongelmat faskiasta. Tällöin voidaan mahdollistaa optimaalinen suoritus ja ennaltaehkäistään vammoja. 

Mihin faskiamanipulaatio auttaa?

  • Tuki- ja liikuntaelinten ongelmat

  • Pitkittyneet oireet

  • Vammojen ja leikkausten jälkitilat

  • Selittämättömät vaivat

  • Aktiivisen liikkujan rasitusvammat ja suorituskyvyn parantaminen

Nuorin asiakas Mediterapian faskiamanipulaatioklinikalla on ollut vasta 4-vuotias ja vanhin 90-vuotias. Faskiamanipulaatio sopii kaikille iästä riippumatta eikä siinä ole erityisiä rajoitteita. Jos voi mennä hierontaan, niin voi myös käydä faskiamanipulaatiossa. Faskiamanipulaatioklinikalta voi löytää avun moniin oireisiin – vaikka oire ei välttämättä kovin selkeältä tuntuisikaan.

Esimerkiksi eri puolella kehoa ”ilman syytä” esiintyvät ja katoavat kiputilat sekä pitkittyneet oireet, jotka eivät tunnu paranevan normaalissa ajassa ovat päteviä oireita, joita hoidetaan faskiamanipulaatiolla. Apua ja helpotusta voi löytyä myös tilanteeseen, jossa vaivaa on, mutta mitään selittävää ei lukuisista tutkimuksista ja hoidoista huolimatta ole saatu selville.

”Yläreisien pitkäaikainen tunnottomuus ja ”tikkuilu” saatiin hoidettua. Ei oireita viime alkukesän jälkeen. Mahtava hoitomuoto!”

– Laura O.

”Arkea ja liikuntaharrastusta haitannut nivelkipu helpottui faskiamanipulaatiolla. Voin suositella, varsinkin jos apua kipuun ei tunnu löytyvän.”

– Samu H.

”Todella hyvä ja tehokas hoitomuoto.”

– Minna V.

Klinikalla sinua palvelevat Anton Kyynärsalmi (Faskiamanipulaatio Stecco II, Fysioterapeutti), Linda Kukkohovi (Faskiamanipulaatio Stecco II, Fysioterapeutti) ja Markus Metsäranta (Certified Fascial Manipulation© Specialist, Fysioterapeutti OMT).

Voit tarkastella vapaita aikoja nettiajanvarauksessa ja kysyä lisätietoja Mediterapian Chat-palvelussa.

Oulun Mediterapia tuottaa laadukkaita kuntoutus- ja hyvinvointipalveluja kaiken ikäisille. Erityisosaamisena on tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutus sekä asiantunteva liikuntavalmennus ja testaus.

Mediterapia tarjoaa asiakkailleen kuntoutustalon, josta saa kaikki keskeiset lääkinnälliseen ja ammatilliseen kuntoutukseen liittyvät toiminnot oheispalveluineen. Toimipiste sijaitsee Oulun keskustassa postiaukiolla.

Oulun Mediterapia • Kuntoutus ja Sport

24/7 online ajanvaraus
mediterapia@rokua.com
p. 08-8155282
Hallituskatu 36 A, 6. kerros
90100 Oulu
www.mediterapia.fi

Artikkeli on Oulun Mediterapian tuottamaa kaupallista sisältöä.