Erityislapsen sopeutumisvalmennus – luontoympäristö koko perheen tukena

Monipuolinen luontoympäristö edistää erityislapsen kuntoutusta ja koko perheen hyvinvointia. Luonnon rauhoittava ja virkistävä vaikutus helpottaa kuntoutusprosessin etenemistä. 

Rokualla lapsiperheiden sopeutumisvalmennukseen on saatu uusi ulottuvuus hyödyntämällä yhä enemmän luontoympäristöä osana kuntoutustoimintaa. Kylpylähotellin ovelta avautuu rauhoittava ja kaunis luonto, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia hyvinvoinnin vahvistamiseen.

Tavoitteiden saavuttaminen, mahdollisimman hyvän kasvun ja kehityksen tukeminen sekä omien voimavarojen ja vahvuuksien tunnistaminen on mielekkäämpää kuntouttavassa luontoympäristössä. Rokuan ainutlaatuinen luonto ja ympäristö tarjoaa erinomaiset puitteet erityislasten ja heidän perheidensä kuntoutukseen.

Miksi sopeutumisvalmennusta?

Sopeutumisvalmennuksen tavoitteena on tukea perheitä lapsen terveydentilaan liittyvissä haasteissa ja vahvistaa koko perheen voimavaroja. Kurssilta saa tietoa sairaudesta, erilaisista tukitoimista ja kuntoutuksesta. Vanhemmat saavat tukea lapsen kasvatukseen liittyvissä erityistilanteissa ja sisaruksia autetaan ymmärtämään arjen tilannetta.

Vertaistuki on voimaa. Tapaamalla muita samanlaisessa elämäntilanteessa olevia niin perheen lapset kuin aikuiset voivat myös jakaa kokemuksiaan ja saada uusia vinkkejä omaan arkipäiväänsä.

Jo Arvo Ylppö tunnisti Rokuan ainutlaatuisuuden

Rokualla kuntoutusta on järjestetty vuodesta 1982 alkaen. Vuonna 1984 arkkiatri Arvo Ylppö vieraili Rokualla ja kannusti alueen toimijoita luomaan Rokualle erityislapsille ja heidän perheilleen toimintaa ainutlaatuisen luonnon keskelle. Rokuan Kuntoutus Oy:n toimitusjohtaja Heli Kaikkonen kertoo, että sen jälkeen Rokuaa on kehitetty systemaattisesti ja nykyään perhekuntoutus ja -lomatoiminta on voimakkaassa kasvussa.

”Tilat, ympäristö ja osaajat ovat huippuluokkaa. Teemme tiivistä yhteistyötä kuntoutuksen tilaaja- ja lähettäjätahojen kanssa – tavoitteenamme on luoda koko ajan paremmat mahdollisuudet kuntoutua jokaiselle lapselle ja hänen perheelleen.” Kaikkonen valaisee.

Perhekurssi tukee pientä kuntoutujaa perheineen sairauden muuttamassa elämäntilanteessa.

Rokuan Kuntoutus Oy toimii valtakunnallisena  palveluntuottajana Kansaneläkelaitoksen tilaamille lasten ja heidän perheidensä sopeutumisvalmennuskursseille. Kohderyhmänä ovat mm. kehitysvammaiset, kielellisestä erityisvaikeudesta kärsivät, epileptikot, ihosairauksia sairastavat, syöpää sairastavat, CP- ja liikuntavammoista kärsivät sekä harvinaista aineenvaihduntaa sairastavat lapset perheineen. Kuntoutusyksikkö sijaitsee maailman pohjoisimman ja Suomen ensimmäisen Rokua Geoparkin sydämessä, ainutlaatuisen luonnon ympäröimänä.

Perheen pienimmät viihtyvät leikkihuoneessa.

Rokualla tekemistä riittää ympäri vuoden niin sisällä kuin ulkonakin. Leikkihuoneessa on tilaa leikkiä mielin määrin, leikkikentällä voi touhuta muiden lasten kanssa ja mediahuoneessa pelailla pelejä. Palvelujen saavutettavuus ja esteetön kulku varmistavat viihtymisen jokaiselle. Myös luonnossa liikkuminen on helppoa, sillä Rokua Geoparkin alueella on esteettömiä ja helppokulkuisia retkikohteita, jotka soveltuvat myös apuvälineillä liikkuville, eikä sairauksien, vammojen tai pienten lasten kanssa liikkumisen tarvitse olla este luonnosta nauttimiselle.

Lasten ystävä Pihka asuu Rokualla

Olipa kerran pieni männyntaimi Pihka, joka asui suuressa metsässä. Eräänä päivänä se alkoi jäädä ikävästi isompiensa varjoon, aivan vaille valonsäteitä. Pian Pihka päätti, ettei tahdo enää jäädä niille sijoilleen metsän hämärään. Se nykäisi juurensa irti ja lähti etsimään auringonpaistetta.

Pihka päätyi Rokualle ja ihastui paikan kauniiseen valoon ja upeaan luontoon. Ja on sillä tiellä vieläkin – ihan pihkassa Rokuaan! Oletko sinäkin pihkassa Rokuaan? Tule ja rakastu.

Kuinka hakea perhekurssille?

  • 1. Hakeudu ensin lääkäriin.

    Arvioikaa yhdessä kuntoutuksen tarpeellisuus. Tarvittaessa lääkäri suosittaa kuntoutusta ja kirjoittaa lausunnon (lääkärinlausunto B), jotta voit hakea kuntoutusta.

  • 3. Täytä ja tulosta hakemuslomake

    Lomakkeen nimi: Harkinnanvarainen kuntoutus (KU 132).

  • 4. Liitä hakemukseesi lääkärinlausunto

    Lääkärinlausunto B, josta selviää kuntoutuksen perusteena oleva sairaus tai vamma ja toimintakykysi sekä lisäksi se, mitä kuntoutusta suositellaan ja mitkä ovat kuntoutuksen syyt ja tavoitteet.

  • 5. Postita hakemus liitteineen Kelaan.

    Liitteet voi toimittaa myös verkkoasiointipalvelun Viestit-toiminnon kautta. Kirjaudu verkkopalveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

  • 6. Asiointipalvelussa näet, onko hakemuksesi ratkaistu.

    Saat ratkaisusta myös kirjallisen päätöksen. Päätös kuntoutuksestasi lähetetään myös tiedoksi palveluntuottajalle, milloin se toimii paikkavarauksena ja maksusitoumuksena. Päätökseen ei voi hakea muutosta. (Lähde: www.kela.fi)

Rokua Kuntoutus

Rokua Kuntoutus on ammatillisen ja lääkinnällisen kuntoutuksen pohjoissuomalainen asiantuntija ja edelläkävijä, joka tarjoaa laaja-alaisia kuntoutuspalveluja lapsille ja nuorille, työelämässä oleville, työstä poissaoleville työikäisille, ikäihmisille ja vaikeavammaisille. Kuntoutusyksikkö sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, vain tunnin ajomatkan päässä Oulusta.

Kysy lisää kuntoutukseen hakeutumisesta, autamme mielellämme!

kuntoutus@rokua.com
p. 020 7819 376

Kuntoraitti 2
91670 Rokua
FINLAND
www.rokua.com/kuntoutus