Suunnittele pientalo viisaasti ja säästä rahaa

Oulun kaupungin omakotitontit ovat saaneet uudet rakentajat ja kymmenien perheiden unelmat lähestyvät toteutumistaan. Syys- ja lokakuussa järjestettävissä laadunohjausilloissa rakentajat saavat tietoa, joka parantaa laatua ja säästää rahaa.

Pientalon rakentaja ryhtyy kenties elämänsä suurimpaan ja kalleimpaan urakkaan. Oulun kaupungin rakennusvalvonta tarjoaa pientalon rakennushankkeeseen ryhtyville kattavaa laadunohjausta, jottei joka tapauksessa runsaasti työtä ja rahaa vaativan kotitalon taso jäisi lain asettaman minimin tuntumaan.

”Rakennuslaki ja -asetukset sekä määräykset ovat tavallaan se perälauta, joka saavutetaan suunnittelun ja rakentamisen laadun minimitasolla. Haluamme kannustaa ihmisiä tekemään fiksuja ratkaisuita, jotka näkyvät talon elinkaaren aikana parempana kestävyytenä ja terveinä rakenteina”, rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä sanoo.

Seppälä ja laatupäällikkö Eveliina Tackett sanovat, että ohjaukseen osallistuminen on suosittua, sillä se helpottaa tulevan kotitalon suunnittelua ja antaa selkeät raamit myös kilpailuttamiseen.

Eveliina Tackett ja Pekka Seppälä rakennusvalvonnasta

Rakennusvalvonta järjestää syksyn aikana viisi laadunohjausiltaa Ympäristötalon kahviossa. Tackett sanoo, että kaupungin tonttien hakijoiden lisäksi tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki rakentamista suunnittelevat kuntalaiset – eikä naapurikuntienkaan väkeä ole käännytetty ovelta. Rakennusprosessien rutiinien lisäksi aiheina ovat muun muassa energiatehokkuus, kosteuskestävyys ja hyvä sisäilma.

”Tapahtumissa saa kattavan tietopaketin aina tontin varaamisesta alkaen ja edelleen lupaprosessista, erilaisista liittymisasioista, kosteuden hallinnasta sekä vastuuhenkilöiden palkkaamisesta”, Tackett kertoo.

Moni voi yllättyä, että suunnitteluun olisi hyvä varata aikaa 4-5 kuukautta

Seppälä kertoo, että laadunohjausiltojen ensimmäinen sanoma on, ettei talopakettia pitäisi ostaa ennen halutun laatutason määrittämistä.

”Ensin kartoitetaan se laatutaso mitä oikeasti halutaan ja tehdään pääsuunnittelijan kanssa tarkat suunnitelmat. Näin tavoiteltu laatutaso saadaan jo kilpailutusvaiheessa mukaan eikä kalliita muutostöitä tarvitse tilata sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen”, Seppälä huomauttaa.

Laadunohjaustyötä on tehty Oulussa vuoden 2005 asuntomessuista lähtien. Ohjaukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja Seppälän mukaan laatutyö on omiaan tempaisemaan rakentajat mukaansa.

”Esimerkiksi laatupistejärjestelmä on avannut monen silmät sille miten moneen asiaan on hyvä ottaa itse kantaa sen sijaan, että otetaan vastaan mitä tarjotaan”, Seppälä sanoo.

Monta keinoa parempaan laatuun

  • Pientalon laatupistejärjestelmä

    Rakennetaanko yhden vai viiden tähden koti? Sivuston 250 kysymystä auttaa rakentamiseen ryhtyvää määrittelemään omat laatutavoitteensa. Järjestelmä korostaa laadun kannalta kriittisiä kysymyksiä. Rakennusvalvonta on tiivistänyt kysymykset asiantuntijaryhmän 3000:n kysymysehdotuksen joukosta.

    http://www.pientalonlaatu.fi/

  • Laatukortit

    Kortit ovat tiiviimmillään yhden sivun mittaisia ohjaustyökaluja, joilla ohjataan rakentajia tekemään minimimääräyksiä laadukkaampia valintoja. Laatukorteista saa apua esimerkiksi kokonaisvaltaiseen kosteudenhallintaan ja juuri omaan taloon sopivan lämmitysjärjestelmän valintaan.

    www.bit.ly/laatukortit

  • Korttelikokoukset

    Rakennusvalvonta kutsuu uusien pientaloalueiden tulevat rajanaapurit korttelikokoukseen keskustelemaan rakennushankkeistaan saman pöydän äärellä. Tavoitteena on havaita naapureita mahdollisesti kismittävät yksityiskohdat jo etukäteen ja palautteen perusteella tässä on onnistuttu. Kun mukaan saadaan rakentajien pääsuunnittelijat, ammattilaiset pääsevät heti kertomaan miten ajatukset voidaan toteuttaa.

  • Kuivaketju10

    Tiesitkö, että kosteusongelmien suurin syy on liian kireässä aikataulussa ja budjetissa? Kymmenen kosteusriskin tarkastuslista seuraa, että kriittiset kosteusriskit huomioidaan suunnittelussa, rakennusaikana ja edelleen rakennuksen elinkaaren ajan. Listasta on tulossa oma versionsa pientaloille, mutta nykyistä listaa kannattaa soveltaa omakotihankkeissakin jo nyt.

    http://kuivaketju10.fi/

Laadunohjaus syksyllä 2017

Paikka: Oulun ympäristötalo, Solistinkatu 2.

Torstai 28.9. klo 17.30 – 20.15
Keskiviikko 4.10. klo 18 – 20.30
Torstai 5.10. klo 18 – 20
Keskiviikko 11.10. klo 18 – 20
Torstai 12.10. klo 18 – 20

Tarkista ohjausiltojen sisältöä täältä.

Näin onnistut

  • 1. Hanki vastaava suunnittelija ja työnjohtaja heti.

    Maksat heille joka tapauksessa, joten hyödynnä ammattilaisten osaamista heti!

  • 2. Varaa tarpeeksi aikaa suunnitteluun.

    Hyvin suunniteltu tulee aina lopulta halvemmaksi.

  • 3. Laatu

    Mieti tarkkaan oman laatuvalintasi ennen sopimusten allekirjoittamista ja varmista, että ostat talon, jossa ne toteutuvat.


Rakennusvalvonta edistää, opastaa ja valvoo laadukkaan  rakennuskannan ja viihtyisän ympäristön syntymistä ja säilymistä. Rakennusvalvonta palvelee kaupunkilaisia ja huolehtii yleisen edun huomioon ottamisesta.

Solistinkatu 2, Ympäristötalo
p. 08 5584 3500
rakennusvalvonta (at) ouka.fi
Ma-pe 8 – 16
https://www.ouka.fi/oulu/rakennusvalvonta/

Artikkeli on Oulun rakennusvalvonnan tuottamaa sisältöä.