Saija Kotila nauttii ympäristöystävällisestä joulusta

Kun Saija Kotilan teini-ikäinen tytär ryhtyi vegaaniksi, päätti myös äiti haastaa itsensä. Kuukausi ilman eläinperäisiä tuotteita ei saanut häntä enää palaamaan entiseen.

”En jäänyt kaipaamaan lihaa, vaan minulle avautui aivan uusien makujen maailma. Suurin syy oli kuitenkin haluni vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja keventää oma ympäristöjalanjälkeäni”, Kotila toteaa.

Veganismi näkyy myös Kotilan perheen joulupöydässä. Ruokiin aikaisemmin käytetty kerma on korvautunut soija- ja kauravalmisteilla ja savukalan sijaan nautitaan porkkanasta tehtyä porkkalaa.

Porkkalat

Viime vuosina joulupöydän kunkku on ollut seitankinkku, mutta myös perheen sekasyöjät, Kotilan puoliso ja nuorempi tytär, saavat omansa. Tarjolla on metsästystä harrastavan puolison kotiin tuoma hirvenpaisti.

”Tärkeää on, että ruokaa hankitaan sen verran kuin sitä syödään, ettei mitään tarvitse heittää hukkaan.”

Saija Kotila ei halua tehdä ruokavaliostaan numeroa, vaan toteaa jokaisen toimivan, kuten parhaaksi näkee. Ympäristöahdistusta hän ei tunnusta potevansa, huolta kylläkin.
”Minua pelottaa, mihin suuntaan maailma on menossa. Samalla ajattelen, että voin tehdä vain oman osani. En pyri täydellisyyteen, mutta teen tekoja, jotka tuntuvat itsestä hyvältä.”

Itse tehty, lämmöllä annettu

Lahjoja hankkiessaan Saija Kotila kiertelee jonkin verran kaupoissa, mutta suurimman osan lahjoista hän tekee itse. Monen lahjan materiaalit löytyvät kotoa jo valmiiksi.

Tänä jouluna vanhemmat saavat siskon kanssa vuorovuosin valmistettavan kalenterin. Kotila opetteli äskettäin neulomaan, joten veljen lapsille on luvassa itse tehdyt villasukat. Osa läheisistä saa lahjakortteja.

”Yhteinen aika on nykyisin vähissä ja haluan tarjota sitä. Joku saa lahjakortin, jolla hänet kutsutaan meillä valmistetulle aterialle, toisen viemme keilaamaan.”

Joskus voi harkitusti antaa myös omia tavaroita, joista tietää toisen pitävän.

”Kerran annoin musiikkia rakastavalle ja levysoittimen omistavalle sisarelleni lahjaksi minulle tarpeettomaksi käyneitä lp-levyjä.”

Lahjat kääräistään edellisvuosilta säästyneisiin lahjapapereihin ja –pussukoihin. Käärepaperiksi käy myös remontista jäljelle jäänyt tapettinäyte tai kukkien ympärille liikkeessä kiedottu kuitupaperi.

Rajahaudassa omakotitalossa asuva perhe saa joulukuusensa useimmiten omalta tontilta, johon taimia istutetaan tätä tarkoitusta varten. Koristeet ovat olleet samoja koko pariskunnan yhdessäoloajan.

”Joulu ei ole kulutusjuhla, vaikka markkinamiehet sellaista uskomusta haluavat meille tuoda. Joulun tunnelma syntyy, kun kuusi tuoksuu, koristeet ovat paikoillaan ja kaikkialla on rauhallinen tunnelma.”

  • Tervetuloa joulun ajan tilaisuuksiin

    Lämpimästi tervetuloa Oulun seurakuntien joulun ajan tapahtumiin laulamaan, hiljentymään ja iloitsemaan yhdessä. Oulun seurakuntien joulusivulle on koottu kaikki jouluiset tapahtumamme ❤️

  • Tule mukaan toimintaan!

    Oulun seurakunnat tarjoavat monipuolista toimintaa kaikenikäisille, vauvoista vanhuksiin. Erilaisia ryhmiä, kerhoja ja kuoroja kokoontuu seurakunnissa säännöllisesti. Löydä itsellesi sopiva ryhmä.

    Tutustu myös vapaaehtoistoimintaan Oulun seurakunnissa.

  • Tapahtumat

    Ilmoittaudu retkille, leireille, kerhoihin ja tapahtumiin

  • Perhejuhlat ja hautajaiset

    Kirkonkellojen kutsu herkistää tunnelman suvun ja ystävien kokoontuessa perheen pariin. Pitkät perinteet kastejuhlissa, häissä ja hautajaisissa jäsentävät elämänkaartamme ja muodostuvat käännekohdiksi ja vahvoiksi muistoiksi.

  • Apua ja tukea elämään

    Kun mieltäsi painaa yksinäisyys, suru, masennus, parisuhdehuolet tai mikä tahansa muu murhe, voit kääntyä seurakunnan työntekijöiden puoleen.