Kotona on aikaa kokeilla uusia reseptejä – ruoan verkkokauppa on lähtenyt kuukaudessa sprinttivauhdilla maratonjuoksuun

Koronaepidemia on saanut ihmiset tilaamaan ruokaa suoraan kotiovelle. K-Supermarket Toppilan kauppias Janne Saarela vertaa ruoan verkkokaupan kasvua kävelystä maratonjuoksuun.

K-Supermarket Toppilan kauppias Janne Saarela kertoo, että heillä valmistetaan ruokaa samaan malliin kuin aikaisemminkin, vaikka buffetit ovat kiinni. Ruokabuffetin ja salaattibaarin tilalla on valmiiksi pakattuja tuotteita, kuten laatikkoruokia, susheja, kastikkeita ja salaatteja. Arkistokuva.

Ei liene yllätys, että K-Supermarket Toppilan kauppiailla Janne Saarelalla ja Marjo Helisten-Saarelalla on riittänyt viime aikoina kiirettä.

Kuukausi sitten kauppojen hyllyt tyhjenivät vauhdilla, kun kansalaiset täyttivät kaappejaan varmuuden varalta. Media uutisoi, että vessapaperia ja säilykkeitä myytiin ennätysmäärä.

Nyt tilanne on tasaantunut ja kauppojen tarjonta on entisellään. Ruokaa ja vessapaperia riittää kaikille.

Janne Saarela haluaa kiittää kaikkia, jotka tekevät töitä ihmisten parissa poikkeustilanteesta huolimatta. Sairaanhoidon lisäksi joukkoon kuuluu myös esimerkiksi kaupan työntekijät.

”Me pyrimme olemaan mahdollisimman normaalitilassa poikkeusoloista huolimatta. Onhan se aika huikeaa katsoa näitä ihmisiä, jotka tulevat aamulla töihin ja tekevät pitkää päivää, jotta saadaan ihmisille ruokaa kotiin.”

Ruoan verkkokauppa on ottanut nopean kirin

Kivijalkakaupan lisäksi myös ruoan verkkokaupassa on ollut liikettä.

K-Supermarket Toppila aloitti ruoan kotiinkuljetuksen helmikuussa. Vaikka verkkokauppa sai jo alkuun hyvin asiakkaita, tilaukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti kuukaudessa.

Tilauksia on enemmän ja keskiostokset ovat suurempia. Verkkokaupan toimitukset täyttyvät nopeasti ja nyt viive tilauksen saapumiselle on noin viikko.

Janne Saarela vertaa ruoan verkkokaupan kehitystä käyttötavaroiden verkkokauppaan. Ensimmäinen verkkokauppa tuli Suomeen 90-luvun lopulla, ja 20 vuodessa käyttötavaroiden verkkokaupat ovat vakiinnuttaneet paikkansa kuluttajien keskuudessa.

Ruoan verkkokaupalla samanlaista harjoitteluaikaa ei ehtinyt olla. Totutteluaika on laskettavissa vuosikymmenien sijaan kuukausissa.

”Mekin lähdimme sillä asenteella tämän verkkokaupan suhteen, että kävellään lyhyttä matkaa hissukseen. Ja yhtäkkiä meillä onkin sprinttinopeus ja me juostaan maratonia”, Saarela sanoo.

”Kyllähän se alkuun alkoi hapettaa, mutta nyt hommat alkavat toimia ja olemme päässeet niskan päälle.”

Saarela uskoo, että ruoan verkkokauppa jää poikkeustilan jälkeenkin pysyväksi osaksi ihmisten arkea. Ihmiset ovat huomanneet, miten paljon aikaa ja hermoja ruoan kotiin tilaaminen säästää.

”Aika maksaa. Kun tulet töistä kotiin ja laitat ruokaa, siinä menee se pari tuntia. Sinä aikana olet käytännössä käynyt kaupassa – 10 euroa siitä on aika pieni hinta”, Saarela sanoo.

Uudet reseptit käyttöön

Saarela miettii, voisiko koko kansaa koskevasta kotiin linnoittautumisesta löytää myös hyviä puolia.

Usein arkipäivinä ostoskoriin tulee napattua samat ainekset ja liedellä valmistuu tutut sapuskat. Moni on hamstrannut kirjahyllyyn erilaisia reseptikirjoja odottamaan päiviä, jolloin olisi aikaa ja uskallusta kokeilla jotain uutta.

Saarelan mielestä juuri nyt olisi hyvä aika hypätä pois omalta mukavuusalueelta ja kokeilla uusia reseptejä. Kun viettää enemmän aikaa kotona, on aikaa istahtaa pöydän ääreen pidemmäksikin aikaa. Kaupat ovat pullollaan tuoreita raaka-aineita ja lähiruokaa.

Saarela heittää haasteen jokaiselle pääsiäismenua suunnittelevalle: kokeile pääsiäisenä ainakin yhtä täysin uutta reseptiä.

”Olisiko nyt aika ruveta testailemaan, nauttimaan, tekemään ja kokeilemaan”, Saarela ehdottaa.

”Nyt voi valmistaa ruokaa pidemmän kaavan kautta, hakea inspiraatiota ja kokeilla jotain muutakin kuin sitä bravuurijuttua – nyt on aikaa kehittää itseään.”

Tutustu K-Supermarket Toppilan sivuihin ja tilaa ruoat suoraan kotiin osoitteessa https://www.k-ruoka.fi/kauppa/k-supermarket-toppila.

K-Supermarket Toppilan Facebook-sivuilta löydät kaupan ajankohtaiset tarjoukset ja kuulumiset.

K-Supermarket Toppilan aukioloajat:

ma-la 8–22
su 8–21

Pääsiäisen aukioloajat:

to-la 8–22
su-ma 11–21 (Herkkutori suljettu)