Kempeleen Zatelliitissa syntyy vuosittain kaihtimet 160 000 ikkunaan

Kaihtimien halpatuonti oli ajaa kempeleläisen kaihdinvalmistajan Visorin ohi. Sitten perheyrityksen vetäjä toisessa polvessa, toimitusjohtaja Markku Pulkkinen sai saunan lauteella idean täysin uudenlaisesta kaihdinrakenteesta. Nyt Zatelliitin yritysalueella valmistuu 160 000 kaihdinta vuodessa.

Visorin vientipäällikkö Chad Simonson ja toimitusjohtaja Markku Pulkkinen sanovat, että jo yli puolet Visorin kaihtimista matkaa Zatelliitista vientiin.

”Muistan kyllä nekin ajat, kun kaihtimia valmistettiin 50 ikkunaan kuukaudessa”, Pulkkinen sanoo vaatimattomasti.

Visorin tarina alkaa samaan tapaan kuin Piilaakson parhaissa yritystarinoissa. Pulkkisen isä teki 70-luvun kaihtimia perheen autotallissa. Säleiden leikkaamiseen käytettävä kone oli ostettu lomamatkalla ja pian hankinnalla elätettiin myös oma perhe. Vuonna 1978 kaihdintehtaaksi kasvanut yritys muutti Hakamaan teollisuusalueelle. Sälekaihtimet saivat rinnalleen rullaverhoja ja markiiseja.

Ajan saatossa rullaverhot tulivat marketteihin ja niiden hinta painui kotimaisen laatutyön ulottumattomiin. Sälekaihtimet olivat tuotteina säilyneet kutakuinkin ennallaan vuosien ajan. Pulkkinen sai markkinoilta vihiä, että sälekaihtimissa etenkin asentaminen oli liian vaikeaa. Se pärjäisi, joka ratkaisisi ongelman.

”Istuin saunassa, kun se idea tuli vain jostain mieleen. Isä teki prototyypin seuraavana päivänä ja näimme heti, että se toimii.”

Suurin osa tuotteista vientiin

Valmis tuote vaati suurelta joukolta kovasti työtä. Pulkkinen sanoo, että Visor päätti ”laittaa kaikki munat yhteen koriin” ja satsasi kaiken tuotekehityksensä saunassa syntyneen idean jalostamiseen.

Visor Queen –kaihdin julkistettiin 2006. Se on markkinoilla ainutlaatuinen tuote ja siksi patentoitu.  Pulkkinen miettii nyt, että myyntiarvio 20 000 kaihtimesta tuntui tuolloin rohkealta, mutta nyt määrä valmistuu muutamassa kuukaudessa.

Ensimmäinen vientikauppa tehtiin kolme vuotta myöhemmin. Vuodesta 2012 Visor on ollut parveke- ja terassilasituksista tunnetun Lumonin tytäryhtiö. Kansainvälistä kauppaa pitkään tehneen yrityksen kautta Visorin kaihtimia myydään yhteensä 20 maassa. Nyt yli puolet kaihtimista matkaa ulkomaille.

”Tällä alalla menestyksen salaisuus on siinä, että pystyy tekemään tuotteen jonka laatutaso käy sveitsiläisille, mutta myös Espanjassa kuluttajilla on rahaa sen ostamiseen.”

Asiakkaat löytävät Zatelliittiin

Visor muutti rakennuttamiinsa toimitiloihin vuonna 2017 Kempeleen Zatelliitin alueelle. Pulkkinen sanoo yrityksen etsineen sopivia tiloja ja tontteja laajaltikin Oulun ympäristöstä, mutta kotikunnassa pysyttäytyminen oli lopulta viisain päätös. Hän listaa, että sijainti moottoritien vierustalla tuo näkyvyyttä ja varmistaa sekä työntekijöiden että asiakkaiden helpon pääsyn paikalle.

”Meille on selvää, että tuotanto on ja pysyy Suomessa. Lopulta oli luonteva päätös rakentaa omalle tutulle alueelle, missä on saatavilla ammattitaitoista, hyvää työvoimaa.”

Kunnan oma aktiivisuus teki hänen mukaansa tontin hankkimisesta ja hankkeen etenemisestä helppoa. Rakennusliike Lehto suunnitteli ja toteutti toimitilat huolellisen suunnittelun jälkeen.

”Kunnan suuntaan asioidessa sillä on suuri merkitys onko siellä vastassa ihminen vai järjestelmä. Koen aidosti, että yhteistyö oli ensiluokkaista.”

 

Tuo yrityksesi mukaan Kempeleen imuun!

Kysy lisää tonteista ja toimitiloista:
Miia Marjanen
p. 050 316 9701

Lisätietoa verkossa:
kempele.fi/tontit
kempele.fi/yrityspalvelut


 

Artikkeli on Kempeleen kunnan tuottamaa kaupallista sisältöä.