Jännittävätkö kiinteistökaupat? – nämä asiat ostajan on hyvä tietää

Sorrontie 40 julkisivu

Kiinteistökauppojen tekeminen on usein varsinkin ensikertalaiselle haastavaa ja moniselkoista hommaa. Kiinteistöihin ja niiden ostamiseen liittyy paljon tekijöitä ja elementtejä, jotka eivät ole välttämättä kaikille entuudestaan tuttuja. Oululaisen Helmet LKV:n kiinteistönvälityksen ammattilaiset listasivat tärkeitä asioita ja termejä, joita kiinteistön ostamisesta kiinnostuneen henkilön kannattaa tietää.

  • Tutustu kiinteistöä koskeviin asiakirjoihin

    Kiinteistörekisteriotteesta käyvät ilmi kiinteistön mahdolliset rasitteet, käyttöoikeudet, käyttörajoitukset, osuudet yhteisiin alueisiin ja erityisiin etuuksiin, kiinteistötoimitukset ja viranomaispäätökset. Mikäli kiinteistö sijaitsee asemakaava-alueella, siitä on maininta kiinteistörekisteriotteessa.

    Lainhuutotodistuksesta tai vuokraoikeustodistuksessa ilmenee kiinteistön omistaja tai omistajat. Lainhuudatus ja vuokraoikeuden siirto haetaan puolen vuoden kuluessa kaupanteosta, jolloin varainsiirtoveron tulee olla maksettuna. Kiinteistöjen varainsiirtovero on 4 prosenttia. Lainhuudatus kannattaa hakea ajoissa, sillä siitä aiheutuu veronkorotusta määräajan umpeutuessa.

    Rasitustodistuksesta näkyvät kiinteistön mahdolliset kiinnitykset, panttikirjat sekä erityisoikeudet, kuten vuokraoikeus. Kiinteistökaupassa ostajan käyttöön siirtyvät kiinnitykset ja panttikirjat ovat positiivisia asioita, koska niitä voi käyttää lainavakuuksina pankin kanssa asioidessa.

    Kiinteistörekisterikartasta näkee kiinteistön maantieteelliset rajat ja mahdolliset rasitukset sekä kulkuoikeudet.

  • Kuntotarkastus ja energiatodistus

    Kaupan kummankin osapuolen kannattaa olla läsnä kuntotarkastusta tehtäessä, sillä kyseessä on sekä myyjän että ostajan etu. Kuntotarkastus ei poista myyjän viisi vuotta kestävää vastuuta, vaan mahdollisista vastuun vähentämisistä tulee mainita kauppakirjassa erikseen.

  • Jätevesijärjestelmä

    Asemakaavan ulkopuolelta kiinteistön ostamista suunnittelevan kannattaa kiinnittää huomiota käytössä olevaan jätevesijärjestelmään. Järjestelmää koskevan suunnitelman tulee sisältää tiedot kiinteistössä muodostuvien jätevesien määrästä ja muodosta sekä tiedot järjestelmästä ja sen mitoituksesta. Jätevesilakiin kannattaa tutustua kiinteistön kannalta oikeusministeriön sivuilla.

    Sähkö-, vesi-, viemäri- ja tietoliikenneliittymät siirtyvät yleensä ostajalle kiinteistökaupan yhteydessä.

  • Kaupanvahvistus

    Sopimus kiinteistökaupasta on sitova vasta, kun maanmittauslaitoksen määräämä kaupanvahvistaja on sen vahvistanut.

  • Sähköinen kiinteistökauppa

    Marraskuussa 2013 käyttöön otettu sähköinen kiinteistökauppa on yleistymässä. Sähköisen kaupankäynnin ohjeet löytyvät kätevästi maanmittauslaitoksen kiinteistövaihdannan palvelun sivuilta. Ostamisen ja myymisen lisäksi sivustolla voi muun muassa tarkastella kiinteistön perustietoja ja vahvistaa pankin tai kiinteistökauppiaan tekemään sähköiset kaupat.

Helmet ryhmäkuva 1

Kaikissa kiinteistökauppoja koskevissa kysymyksissä sinua auttavat Helmet LKV:n ammattilaiset!

www.helmetlkv.fi

p. 044 267 0300
myynti@helmetlkv.fi

 
Artikkeli on Helmet LKV:n tuottamaa kaupallista sisältöä.