Onko farmari välttämätön – ratkaisuja auton vaihtoon perheen kasvaessa

Volvo V70

Volvo V70

Jos lähtötilanteesi on sporttinen urheiluauto tai vastaava pienemmän kokoluokan kilpuri, voi perheenlisäyksen seurauksena ensimmäisten hankintojen joukossa olla uusi auto. Lastenrattaiden ja turvaistuinten valinnassa on jo tekemistä, mutta mitä asioita tulee ottaa huomioon perheelle sopivaa autoa valitessa?

Otimme selvää ja testasimme Oulun Aineen valikoimista muutamaa perheelle sopivaa vaihtoautoa. Kaikki testaamamme autot olivat korkeintaan seitsemän vuotta vanhoja ja alle satatuhatta kilometriä ajettuja. Joukossa oli sekä bensiini- että dieselautoja ja jokaisesta autosta löytyi esimerkiksi ilmastointi, jota ilman edes näin viileänä kesänä olisi ollut turha kuvitella tekevänsä pitempää reissua. Luonnollisesti myös perusturvallisuusvarusteet, kuten turvatyynyt ja –vyöt löytyivät jokaisesta.

Vanhempien lisäksi testaajina ja makutuomareina toimivat kolmevuotias Venla sekä yhdeksänkuinen Else.

Onko farmari välttämätön?

Ensimmäisenä valitsimme autoa yhden lapsen perheelle. Perheen ensimmäinen pienokainen yllättää autoillessa ainakin mukanaan kulkevalla tavaramäärällä. Vaunujen lisäksi mukana kulkee hoitolaukku ja oma laukku lapsen vaatteille sekä muille tavaroille. Aivan pieneen kotteroon eivät siis kolmihenkisenkään perheen tavarat mahdu!

Rattaat asettavat ensimmäisen kriteerin sopivalle autolle. Testissä käyttämämme lastenvaunut ovat melko tyypilliset tänä päivänä, sillä ne taittuvat helposti kasaan ja renkaat ovat irrotettavissa. Näin vaunut mahtuisivat jo useimpien sedanienkin takakonttiin.

Pienten perheautojen kokoluokassa valinnanvaraa on runsaasti, sillä Aineen varastossa tämän kokoisia ovat esimerkiksi Ford Focus, Volkswagen Golf, Skoda Rapid Spaceback sekä Toyota Auris. Kokeiluun valikoituivat pienen tutkailun jälkeen manuaalivaihteiset Skoda Rapid Spaceback ja Ford Focus.

IMG_7259

Skodassa tyylikkään ulkonäön lisäksi viehättivät sen varusteet sekä tilava takapenkki. Ambition-varustetasossa mukana olevat vakionopeudensäädin ja peruutustutka helpottavat arkea huomattavasti. Takapenkiltä löytyviin ISOFIX-kiinnikkeisiin saimme helposti kiinnitettyä telakan pienen lapsen turvakaukaloa varten. Kiireisinä aamuina paikalleen loksahtava turvakaukalo palkitsee ostajansa, kun ylimääräinen vyösähellys jää väliin.

IMG_7263

Skoda Rapid Spaceback tuli markkinoille muutama vuosi sitten ja pyöreäperäisen hatchbackin tavaratila on hieman sisarmalli Rapidia pienempi. Lastenvaunuja kyytiin nostettaessa jouduimme irrottamaan renkaat, jotta vaunut mahtuivat taitettuna tavaratilaan. Saimme kuitenkin kaikki perheen mukaan lasketut tavarat ja laukut mahtumaan ilman, että tavaratilaa suojaavaa hattuhyllyä tarvitsi irrottaa.

Skodan tavaratila

Skodan tavaratila

Fordin tavaratila

Fordin tavaratila

Fordista löytyy Skodan tapaan vakionopeudensäädin, mutta takapenkin ISOFIX-kiinnikkeet puuttuvat. Turvakaukalomme saatiin kuitenkin vyötettyä turvallisesti. Edullisempi Focus ei häviä tilojensa puolesta merkittävästi tsekkiläiselle kilpailijalleen. Laukut ja lastenvaunut saatiin sovitettua kyytiin, vaikkakin myös tällä kertaa renkaat oli irrotettava.

IMG_7323

Hatchback sopii mainiosti yhden lapsen perheelle, jos on valmis hieman näkemään vaivaa tavaroiden sovittamisessa tavaratilaan. Farmari ei siis aina ole välttämätön!

IMG_7330

Toinen tulossa? Isosta farmarista nauttii koko perhe!

BMW

BMW

Volvo V70

Volvo V70

Kun ensimmäisen lapsen seuraksi saapuu toinen, kasvaa myös tavaramäärä ja tilan tarve. Isommat rattaat ja ainakin yksi uusi laukku on saatava mahtumaan autoon. Isojen perhefarmarien kokoluokassa valinnanvaraa on myös runsaasti ja Aineen valikoimassa sopivia vaihtoautoja ovat esimerkiksi BMW 5-sarja, Ford Mondeo, Honda Accord, Skoda Superb, Volkswagen Passat ja Volvo V70.

IMG_7275

Testiimme valikoituivat sporttisempi BMW ja perhefarmarien legenda Volvo. BMW:n sähkötoiminen takaluukku aiheutti ihastusta perheen pienimmissä ja kieltämättä helpotti myös lastausurakkaa turvakaukalon sekä laukkujen ollessa käsissä. ISOFIX-telakan asentaminen kiinnikkeisiin sujui jälleen vaivatta ja pääsimme vihdoin kokeilemaan testiin valikoitunutta isompaa lastenistuinta. Vanhemman mallista istuinta käytetään auton omissa vöissä ja hetken säätämisen jälkeen saimme kuin saimmekin istuimen lapsineen asennettua autoon kuvanottoa varten. Koko takapenkki hymyili tyytyväisenä ja keskelle jäi vielä hyvin tilaa yhdelle matkustajalle.

BMW

BMW

 

Volvo

Volvo

Volvo V70 on niittänyt mainetta isona farmarina aina julkaisupäivästään saakka. Eikä ihme, sillä onhan sen tavaratila suuri lattiasta kattoon. Tasaisen lastausalustan ansiosta lastenvaunut ja laukut sujahtavat kyytiin kätevästi. Volvossa vanhempia viehätti nahkaistuimet mukavuuden sekä helpon puhtaanapidon vuoksi. Lapset ihastuivat tästä yksilöstä löytyvään kattoikkunaan, joka kieltämättä tekee sisätilasta vieläkin avaramman tuntuisen.

IMG_7310

Sopivaa autoa valitessa ratkaiseekin ennen kaikkea tarve, johon autoa pääasiallisesti käytetään. Perheen koko sekä työn ja harrastusten luonne näyttelevät suurta osaa, mutta myös makuasioilla on luonnollisesti suuri rooli siinä, millainen auto talouteen kelpuutetaan. Perheenlisäys on iloinen asia ja myös autokauppa tulee myös usein tutuksi pienokaista odotellessa. Me Aineella autamme mielellämme perhettäsi löytämään juuri sopivan auton teidän tarpeisiinne. Tervetuloa kaupoille Suomen vanhimpaan autoliikkeeseen, perheyhtiö Aineelle!

Tutustu artikkelin myynnissä oleviin autoihin paremmin:

BMW

BMW

BMW

BMW 520 D A TwinPower Turbo Sport F11 Touring

Ford

IMG_7323

Ford FOCUS 1,6 TDCi 109 DPF Trend Design 5-ov

Skoda

IMG_7259

Skoda RAPID Spaceback 1,2 TSI 85 Ambition

Volvo

Volvo V70

Volvo V70

Volvo V70 2,5T Summum A

 

Katso Aineen koko vaihtoautovalikoima täältä.

Artikkeli on Aine Oy:n tuottamaa kaupallista sisältöä.