Auto vaihtoon vaihtoautokaupoilla – 10 vinkkiä ostajalle

Onkohan auto kunnossa? Kuuluuko moottorista jotain outoa ääntä? Onko renkaat kunnossa – riittääkö kulutuspinta? Tulenko huijatuksi?

Aine-24

Kaipaatko asiantuntijaa?

Vaihtoautoa ostaessa on useita asioita, jotka voivat mennä pieleen ja aiheuttaa harmia. Autokaupoille lähteminen saattaakin tuntua ylitsepääsemättömältä, jos auto on sinulle vain kulkuväline etkä ole teknisen puolen asiantuntija. Kuluttajansuojalaki suojelee sinua asioidessasi autokaupoissa, mutta välttääksesi ikävät yllätykset voit käyttää näitä vinkkejä tulevien ongelmien minimoimiseen:

Tarkasta auto päällisin puolin

Näkyykö lommoja tai maalausta vaativia naarmuja? Onko konepellissä tai tuulilasissa kiveniskemiä? Mikäli auto on likainen tai lumen peitossa varmista, että piiloon jäävä alue on virheetön.

Metalliosien tarkistus

Kurkista auton alustan ja lokasuojien metalliosien kunto. Onko korroosiota havaittavissa?

Renkaat

Tarkista renkaiden kunto. Muista varmistaa myös toisten renkaiden tila!

Kurkistus konepellin alle

Avaa konepelti ja tarkista, että kaikki on päällisin puolin kunnossa ja paikallaan. Tarkista paisuntasäiliön nestemäärä ja öljyn tila öljytikusta.

Auton sisätilat

Istuessasi kuljettajan penkille tarkista auton sisustus: verhoilun kunto, mahdolliset tahrat ja hajut, muoviosien sekä lokeroiden luukkujen kunto.

Ennen käynnistystä

Laita virrat päälle. Käynnistyykö radio ja ilmastointi normaalisti? Syttyykö kojetauluun ”ylimääräisiä” merkkivaloja?

Auton käynnistys

Käynnistäessäsi autoa kuuntele tarkkaan. Kuuluuko käynnistettäessä normaalista poikkeavia kolinoita tai kihnutusta? Tasaantuuko tyhjäkäynti hetken päästä?

Liikkeelle lähtiessä

Tarkista ajolaitteiden ja valojen toimivuus. Liikkeelle lähtiessäsi tarkkaile kytkimen ja vaihteiston toimintaa: tuntuuko löysyyttä tai tärinää?

Ajon aikana

Ajon aikana kiinnitä huomiota vaihteiden toimintaan ja kuuntele autosta lähteviä ääniä: kuuluuko ylimääräisiä kolinoita tai ujellusta? Kiinnitä huomiota myös jarrujen toimintaan.

Koeajon jälkeen

Koeajon jälkeen tarkista auton historia. Vastaako mittarilukema huoltokirjan merkintöjä ja onko huollot suoritettu ajallaan? Mikäli auto on tuotu Suomen ulkopuolelta, varmista auton historia erityisen tarkkaan.

Aine-6

”Tämä vinkkilista on tulos vuosikymmenien aikana toteutuneista kaupoista ja niistä saaduista kokemuksista” toteaa Valtteri Aine Aine Oy:sta. ”Käymme itse vaihdossa tulevat autot läpi tämän listan kanssa, jotta autokantamme pysyy mahdollisimman laadukkaana” Valtteri jatkaa. Aineella on pitkä historia oululaisessa autokaupassa; olivathan he aikoinaan 1920- luvulla koko Pohjois-Suomen ensimmäinen autoyhtiö.

Tälläkin hetkellä vaihtoautovalikoimasta löytyy lähes 200 vaihtoehtoa autokuumeeseen – katso kaikki vaihtoautot tästä.

 

Aine logo