Freestylelaskijoiden ja lumilautailijoiden landingbag kiinnitettiin pysyväksi harjoitusalustaksi Rukalla – vastaavanlaista ei löydy muualta Pohjoismaista

Freestylelaskijoille ja lumilautailijoille suunnattu valtavan kokoinen Ruka Landingbag, eli alastulopatja, on alkuvuoden 2019 testikäytön jälkeen löytänyt tiensä pysyvästi Rukalle. Etenkin slopestyle– ja big air treenaamiseen soveltuva alastulopatja on maamerkki, jollaista ei vielä toistaiseksi löydy vastaavanlaisena muualta Pohjoismaista.


Varta vasten Saaruan rinteeseen muotoiltu alastulopatja on merkittävä investointi, sillä vihdoinkin myös Suomesta löytyy harjoitteluolosuhteita, jotka tukevat nimenomaan huippu-urheilua ja kasvattavat kilpailukykyä.

”Maajoukkueurheilijat ovat aiemmin joutuneet matkustamaan ulkomaille saavuttaakseen vastaavanlaisia harjoitusolosuhteita”, kertoo Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Iiro Kaukoniemi.

”Freeski-laskijoiden ja lumilautailijoiden ammattimaista harjoittelua tukevan alastulopatjan avulla ei laskijan tarvitse pelätä alastuloa, vaikka harjoiteltu hyppy ei onnistuisikaan”, jatkaa Kaukoniemi.

Suomen Lumilautailuliiton toiminnanjohtajan Tiina Lindström mukaan alastulopatja helpottaa uusien temppujen omaksumista ja nopeuttaa oppimisprosessia, ehkäisten samalla loukkaantumisia tehokkaasti. Laskija voi patjalla harjoittelun jälkeen siirtyä suoraan rinteeseen toistamaan tuttua liikerataa.

Huippuolosuhteet ympärivuotiseen harjoitteluun

Laskeutumispatjan sijoittaminen Rukalle oli lajiliitoille ja Rukakeskukselle luonnollisen yhteistyön jatkumoa. Yhteistyössä on mukana myös Kuusamon kaupunki ja energiajuoma Battery.

”Laskijat ovat ihmisiä, jotka tekevät paljon töitä omien unelmiensa eteen. Tämän vuoksi Battery haluaa olla mukana yhteistyössä rinnekeskuksen ja landing bag -hankkeen kanssa. Batteryn missio on kannustaa yksilöitä toteuttamaan omia haaveitaan ja tarttumaan toimeen”, selittää Sinebrychoffin Batterysta vastaava tuotepäällikkö Heini Autio.

Runsaslumisessa Kuusamossa, jossa laskettelukausi on onnistuttu säilölumen avulla kehittämään ennätyspitkäksi, voidaan urheilijoille taata huippuolosuhteet lähes ympärivuotiseen harjoitteluun.

”Tulevaisuudessa voidaan laskeutumispatjalle hypätä kesäkuukausinakin, jos rinteeseen rakennetaan niin kutsuttu dry slope, eli muovinen vauhdinottorinne laskijoille”, sanoo Lindström.

Kansainvälistä kiinnostusta

Alastulopatjan kokoa on vaikea käsittää, ellei sitä käy paikan päällä katsomassa. Hyppyri ja patja ovat kooltaan sellaisia, että hyppyvauhtia kertyy riittävästi jopa triplavolttia varten. Laskeutuminen patjalle vastaa myös hyvin tarkasti aidon rinteen tuntumaa.

Rukan alastulopatja on herättänyt jopa kansainvälistä kiinnostusta pohjoismaisten maajoukkuelaskijoiden käytyä Rukalla tutustumassa harjoitusolosuhteisiin. Investointien kautta suomalaiset urheilulupaukset pääsevät siten entistä enemmän treenaamaan muiden huippujen kanssa.

”Lajin kehittymisen kannalta on tärkeää, että voimme harjoitella kotimaassa, emmekä häviä harjoitusolosuhteissa muille maille”, kuvailevat tahoillaan Lindström ja Kaukoniemi.

Elias Syrjän tuoreet sijoitukset maailmancupissa ja X-Gameseissa toimivat esimerkkeinä onnistumisista”, täydentää Kaukoniemi.

Lajiliittojen edustajien puheessa kuultaa innostuneisuus ja tyytyväisyys. Menestyvät esikuvat kasvattavat lajin kiinnostusta. Patjalle toivotaan mahdollisimman kovaa käyttöä ja sillä järjestetään säännöllisesti avoimia yleisövuoroja lajin pariin haluaville nuorille. Rinnekeskuksen ja yhteistyökumppaneiden kevättalven tapahtumat houkuttelevat myös Rukalle lisää laskijoita.

Katso myös videolta miten Rukan alastulopatja on otettu vastaan laskijoiden keskuudessa. Katso video >

Kiinnostuitko Ruka Landingbagistä? Katso lisätietoja tästä Pohjoismaiden ainoasta alastulopatjasta Ruka Landingbag -sivustolta.

Tule mukaan hyppimään yleisövuoroille, katso lisätiedot Rukan sivuilta!