Toimiva lattia palvelee bisnestä – Parkettiliike Säkkinen on myös kokenut toimitilojen uudistaja

Tekstiililattioiden värisävy on erittäin laaja ja ne mahdollistavat myös erilaiset väriyhdistelmät.

Ajantasainen ja korkeatasoinen lattia on ensimmäisiä asioita, mihin uuden asunnon etsijä kohdistaa katseensa. Myös toimitilojen lattioilla voidaan lisätä töissä viihtymistä sekä tilan houkuttelevuutta. Oululaisen Parkettiliike Säkkisen toimitusjohtaja Heikki Säkkinen sanoo, että toimitilaremonteissa lattiamateriaalien kriteereistä esimerkiksi äänimaailma painottuu yhä useammin.

Erityisesti tekstiililattioiden suosio on Säkkisen mukaan ollut jo pitkään kasvussa. Etuja on useita: laadukkaat materiaalit sitovat hyvin pölyä, ovat helppoja puhdistaa ja ennen kaikkea ne toimivat akustoivana elementtinä. Tekstiililattian takia seiniin ja kattoihin ei välttämättä tarvita erillisiä akustiikkapaneeleita.

– Akustoivat elementit vähentävät kaikumista ja rauhoittavat tilan äänimaailmaa, mutta tekstiililattia on sen lisäksi ääntä päästämätön materiaali: kengät eivät kopise eivätkä toimistotuolien rullat rahise, Säkkinen kuvailee.

Kokenut oululainen toimitilavälittäjä sekä Asumaan.comin toimitusjohtaja, KiAT Aarno Annola sanoo, että Oulun toimitilamarkkinoilla vuokraajalla on juuri nyt valinnan varaa. Valtaosa toimitilavuokrauksista etenee kuvien perusteella.

– Aivan kuten asunnoissa, toimitilaa etsivät hahmottavat esittelykuvien perusteella taipuisiko tila hänen yrityksensä tarpeisiin. Jos paikka näyttää kuvissa asialliselta, on helppo hahmottaa kuinka pienellä fiksauksella tilasta tulee juuri sopiva.

Samoissa tiloissa voi työskennellä vuosien varrella hyvin erilaisia yrityksiä ja eri toimialoja. Annola tietää, että kiinteistönomistajat ja vuokraajat tasaavat usein remonttikuluja keskinäisillä sopimuksilla. Yli kolmen vuoden sopimuksella uusi lattia ei välttämättä edes näy vuokrassa. Toisaalta jos vuokralainen tarvitsee tietyn lattiamateriaalin juuri oman yrityksensä tarpeisiin, maksu painottuu hänen puolelleen. Annola painottaa, että pitkäaikaisessa yhteistyössä molemmat osapuolet hakevat sujuvaa ratkaisua.

– Jos sijainti ja tilaratkaisu ovat muuten kunnossa, lattioiden uusiminen ja muiden pintojen siistiminen ovat palapelissä enää pientä viimeistelyä, joka saadaan neuvoteltua kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla kuntoon.

Lattian uusiminen ei vaadi toiminnan keskeyttämistä

Kun sopimukseen on päästyä, Heikki Säkkisen mukaan lattian uusiminen tapahtuu asiakkaan liiketoiminnan ehdoilla ja siten, että työstä on mahdollisimman vähän haittaa toiminnalle

– Jos työ ei onnistu aukioloaikoina, sitten se tehdään iltaisin tai tarvittaessa jopa öisin, Säkkinen sanoo.

Helpointa sisätilojen freesaus on silloin, kun tila on tyhjillään. Lattiamateriaaleista riippuen niiden vaihto voi edellyttää purkutöitä. Sähkö- ja datakaapeloinnin täydentäminen ja pintojen maalaus on kätevää tehdä samalla kertaa yhteistyökumppaneiden voimin.

– Tyhjillään olevassa toimitilassa lattian uusiminen on nopeampaa, mikä näkyy myös hinnassa.

Hyvin usein purkutöitä ei tarvita, vaan uusi lattia voidaan asentaa vanhan päälle. Varmuuden tästä saa ottamalla asiantuntijaan yhteyttä jo varhaisessa vaiheessa lattioiden uusimista harkitessaan.

Mitä materiaalia uudeksi lattiaksi kannattaa valita?

Akustisten ominaisuuksien lisäksi tekstiililattioiden suosiota kirittävät myös monet muut seikat. Ne tehdään toimitiloihin Säkkisen mukaan mattorullien sijaan useimmiten saumattomista tekstiililaatoista. Paikalliset vauriot ovat sen ansiosta helppo korjata yksinkertaisesti laatta vaihtamalla. Ratkaisu tuo toimitilapuolella tärkeää muunneltavuutta.

– Laattarivin poistamalla keskelle lattiaa voidaan tehdä väliseiniä tai urittaa lattiaa sähkövetoja varten.

Tekstiililattioissa värisävyt ovat kaikkein laajimmat. Lattiaan voidaan valita esimerkiksi yrityksen logoa tai muuta kuva-aineistoa vastaavat sävyt.

Vinyylilattia ei myöskään kopise kenkien alla, mutta se soveltuu silti tekstiilimattoa vaativampaan kulutukseen. Vinyylilattia on varsin ohut, joten valintaa voi ohjata vaatimus siitä, että lattiapinta saa nousta mahdollisimman vähän.

– Ennen kaikkea vinyylissä on hyvä kosteudenkesto, eikä se ole liukas silloinkaan, kun kenkien mukana kulkeutuu vettä sisätiloihin, toisin kuin laminaattilattia.

Laminaattilattialla on Säkkisen mukaan edelleen vahva paikkansa lattioissa luotettavana, varmana ratkaisuna. Kova, lasimainen pinta on kestoltaan ylivertainen muihin verrattuna.

– Takavuosiin verrattuna laadukkaat laminaatit ovat kehittyneet aiempaa korkeatasoisimmiksi materiaaleiksi.

Edustustiloihin, toimitusjohtajan huoneeseen ja tai ekologista arvomaailmaa peilaamaan valitaan edelleen lattiamateriaali myös puuparkettien joukosta. Aito luonnonmateriaali on vaihtoehdoista ylellisin vaihtoehto.

Merbau-parketti sai hoitoöljyn sijaan pinnakseen hoito- ja liuotinvapaan lakkauksen, jonka satiinikiilto ei heijastele voimakkaassakaan valaistuksessa.

– Parkettilattia on ekologinen vaihtoehto, sillä sen voi kunnostaa vuosikymmenten aikana useita kertoja lattian uusimisen sijaan.

Parkettiliike Säkkinen tekeekin paljon parkettilattioiden kunnostustöitä, ajoittain hyvinkin vanhoihin parketteihin.

– Erilaiset sävytys- ja pintakäsittelyvaihtoehdot mahdollistavat lattian ilmeen muuttamisen merkittävästikin hionnan jälkeen. Jos tammiparketti ei enää sovi yrityksen ilmeeseen, mutta se on muuten kunnostettavissa, vaihtoehdot kannatta ehdottomasta selvittää aivan ensimmäiseksi.

Artikkelin kuvat otettu Pohto Oy:n tiloista.

Parkettiliike Säkkinen on oululainen yli 40 vuoden kokemuksella varustettu lattia-alan erikoisliike. Säkkinen toimittaa, asentaa, kunnostaa ja huoltaa lattiat laadukkailla materiaaleilla ja menetelmillä. Myös tee-se-itse –asentajat saavat Säkkiseltä neuvot parhaisiin, helposti asennettaviin materiaaleihin.

Haluatko keskustella lattiasi kunnostamisesta tai uusimisesta?

Ota yhteyttä ja tilaa maksuton arviointi!

Tutustu tarkemmin Säkkisen palveluihin ja osaamiseen: www.parkettiliikesakkinen.fi
Löydät Parkettiliike Säkkisen myös Facebookista ja Instagramista.