Kaunis piha huolellisella suunnittelulla

Lujabetoni logo_screen

Kevät on parasta aikaa laittaa piha kuntoon. Toimiva ja käytännöllinen piha toimii paitsi viihtyisänä oleskelutilana, myös kauniina katseenvangitsijana ja osana kodin tiloja.

mkivi_grillikatos_PIC5304

Ennen pihan kunnostusta tai kokonaisvaltaista uudistusta on hyvä perehtyä pihan vaatimuksiin ja mahdollisiin asemakaavamääräyksiin. Mieti myös tarkkaan, mitä pihaltasi haluat. Onko se helpotusta puutarhanhoitoon, lisää tilaa kalusteille, kasvillisuuden parannusta tai vain viihtyisämpää oleskelua. Jos et ole aivan varma mitä ja miten kannattaa työ toteuttaa, ota rohkeasti yhteyttä alan ammattilaisiin. Mahdollisimman tarkka suunnitelma helpottaa kustannusarvion laatimista ja käytännön toteutusta. Suunnitelman avulla voit myös päättää, haluatko toteuttaa uudistuksen kerralla vai useampana vuonna peräkkäin.

Nurmikkoa vai laattaa?

Nurmikkoalueet ovat olleet pitkään suomalaisten pihojen ykkösvalinta. Laatoitettu pohja on valittu autopaikkojen ja kulkuväylien pohjamateriaaliksi nurmikon hallitessa pihan yleisilmettä. Tämä on kuitenkin muuttumassa, kun pihalaattojen valikoima on viime vuosina laajentunut ja monipuolistunut. Pihojen omistajat ovatkin innostuneet luomaan laajoja kokonaisuuksia laattojen avulla ja näin tehneet pihoista entistä suurempia oleskelualueita näyttävine pihakalusteineen.

Pihalaatat ovat helppo ja huoleton tapa pitää piha siistinä pidempään, nurmikko kun on leikattava vähintään kerran viikossa sen pysyäkseen siistinä. Erityisesti pienillä pihoilla kannattaa pohtia nurmikon korvaamista betonilaatoilla ja helpottaa näin omaa pihanhoitoa. Myös omakotitalojen pihoista on helppo luoda nykyaikaisia ja selkeitä tyylikokonaisuuksia laattojen avulla, näyttäviä istutuksia unohtamatta.

_PIC5012

Miten valitsen oikeanlaiset pihalaatat?

Pihakivetyksen ehdottomia etuja ovat sen pitkäikäisyys ja helppohoitoisuus.

– Pihakivetys on paitsi visuaalisesti kaunis, se on myös todella helppo pitää puhtaana. Kevyt harjaus usein riittää ja tarvittaessa kivet voi huuhtaista puutarhaletkulla tai painepesurilla, kertoo Lujabetonin pihakivien myyntipäällikkö Jari Huovinen.

– Pihakiviä voi myös käyttää ilahduttavan monessa pihan eri paikassa; terasseilla, patioilla, käytävillä ja istutusten ympärillä.

Jari Huovinen kertoo, että Suomessa valmistetut Lujabetonin pihakivet on tehty kestämään kovaakin kulutusta, myös autolla ajoa.

– Hiekkapohjaiseen pihaan jää usein jälkiä ainakin talven jälkeen. Tätä samaa ongelmaa ei ole pihalaatoilla.

Huovinen rohkaisee laattojen rohkeaan käyttöön.

– Nykyään valikoimissa on todella paljon vaihtoehtoja. Valinta voi suuntautua entisajan tunnelmaan, nykyaikaiseen selkeyteen tai vaikka moni-ilmeiseen roomalaiseen pihaan. Pihan laatoitus voi perustua väriin ja persoonallisiin muotoihin – tai mikä ettei molempiin. Talon henkeen sopiva laatoitus ja värien käyttö tekee pihasta persoonallisen ja ympäristöön sopivan. Oikeastaan rajana on vain oma mielikuvitus sille, millaisen kokonaisuuden pihastaan haluaa.

Pihan koko, muoto tai edes korkeuserot eivät haittaa onnistuneen pihan suunnittelua. Kaikki muodot on mahdollista toteuttaa huolellisella suunnittelulla. Muurikivillä tuot lisäilmettä ja rajaat hyvin pihan eri alueita tai hallitset korkeuseroja. Voit toteuttaa niillä näyttävätkin porrastukset, jotka tuovat lisää tarpeellista pinta-alaa erityisesti rinnetonteille. Ne sopivat myös hyvin tilanjakajiksi. Reunakivillä taas rajaat istutuksia ja viimeistelet nurmikon reunat. Ne pitävät kiveykset koossa ja rajaavat käytävien ja ajoväylien reunat. Kunnioita tonttisi muotoja ja saat näin parhaimman mahdollisen lopputuloksen.

– Kannattaa rohkeasti kysyä neuvoa ja vinkkejä. Näin pihasta voi luoda juuri itselle parhaiten sopivan viihtymistilan, painottaa Jari Huovinen.

Hurmaava piha Luja-pihakivillä

Suomalainen Lujabetoni tarjoaa pihaan vaihtelua ja kauniisti rajattuja alueita kestävillä ja suomalaiseen pihaan sopivilla muuri- ja reunakivillä. Helppohoitoiset kivituotteet sopivat kaikille pihan alueille: terasseille, patioille, käytäville sekä istutusten ympärille.

Vakiovärit kivimallistossa ovat harmaa, punainen ja mustaharmaa. Toimitusmyyntinä karelia, ruskea, hiekanruskea ja savitiilenpunainen.

Vaihtelua penkereisiin, rajattuja istutuksia, uutta ilmettä pihalle – valinta on sinun. Yhdistelemällä eri malleja ja värejä voit luoda aivan omannäköisesi pihamaan. Kevät on parasta aikaa pihan kunnostukselle, joten nyt kannattaa kääriä hihat ja ryhtyä toimeen!

Tutustu Luja-pihakiviin, klikkaa tästä

 

Artikkeli on Lujabetonin tuottamaa kaupallista sisältöä.