7 vinkkiä kuntosaliharjoittelun aloittamiseen

Miten innostua kuntosaliharjoittelusta? Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun aloitat kuntosaliharjoittelun tai palaat salille pidemmän tauon jälkeen? Kokosimme aloittelevan salitreenaajan seitsemän kohdan muistilistan treeniesi tueksi.

1. Mieti, mikä saa sinut aloittamaan harjoittelun

Mielekkään ja kiinnostavan saliharjoittelun perusta on se, että tiedät, miksi harjoittelet. Mitkä asiat saavat sinut innostumaan? Mitä sinulla on voitettavaa, jos nyt aloitat? Kannustaako sinua terveempi keho, virkeämpi olo, kiinteämpi vartalo, parempi toimintakyky, matalampi stressitaso tai vaikka pidempi lyönti ensi kesänä golf-kentillä? Kaikki nämä ovat erinomaisia syitä aloittaa kuntosaliharjoittelu. Kun tunnistat oman syysi harjoitella, salille on helppo lähteä myös päivinä, jolloin sohva kiinnostaa enemmän kuin kuntosali.

2. Aseta itsellesi innostava tavoite

Seuraavaksi on hyvä asettaa itselle jokin innostava tavoite. Tavoite voi olla, että käyt aluksi kerran viikossa 45 minuuttia salilla, vahvistat selkääsi niin, että kivut katoavat, tai vaikkapa se, että pystyt puolen vuoden harjoittelun jälkeen suorittamaan jonkin tietyn liikkeen, johon et ole aiemmin pystynyt. Tavoitteiden saavuttaminen motivoi, palkitsee ja luo onnistumisen tunteita. Selkeä tavoite myös edesauttaa harjoitteluun sitoutumista ja innostumista. Pienemmät osatavoitteet taas kannustavat sinua kohti päämäärääsi.

3. Tee suunnitelma

Selkeä suunnitelma vie väistämättä kohti tavoitteitasi. Päätä esimerkiksi, että käyt salilla aina tiistai- ja torstaiaamuna. Laita nämä ajat kalenteriisi, jotta niiden paikalle ei ilmesty muita menoja. Valmistaudu treeniin jo edellisenä iltana laittamalla treenivarusteet valmiiksi ja suunnittelemalla mitä syöt aamupalaksi ja moneltako olet jo matkalla kohti kuntosalia. Suunnittele myös, mitä aiot salilla tehdä. Tässä ammattilaisen tekemä treeniohjelma on hyvä apu.

4. Aloita maltillisesti

Muista maltti. Kaksi harjoituskertaa viikossa vuoden ajan tuo sinulle todennäköisesti parempia tuloksia, kuin viisi kertaa viikossa kolmen viikon ajan. Älä polta itseäsi kerralla loppuun, vaan nauti matkasta. Näin myös motivaatio harjoitteluun säilyy.

5. Järjestä itsellesi mahdollisuus onnistumiseen

Muista armollisuus treenissä. Jos olet syönyt ja levännyt huonosti, ei ole järkevää lähteä rehkimään kuntosalille. Huolehdi siitä, että olosuhteet harjoitukselle ovat riittävän hyvät: syö, juo ja nuku riittävästi.  Väsymys ja nälkä voivat olla hyviä syitä siirtää treeni suosiolla seuraavalle päivälle. Joskus elämässä on tilanteita, joissa muut asiat ajavat treenin ohi. Siitä ei kannata lannistua. Kuntosaliharjoittelun tulee olla piristävää ja voimaannuttavaa – ei uuvuttavaa ja stressaavaa.

6. Älä epäröi kysyä apua ammattilaiselta

Jokainen on ollut joskus aloittelija. Kokeneimmatkin treenaajat ovat aikanaan opetelleet, miten laitteet toimivat, millaiset painot ovat heille sopivat ja millaisen vaikutuksen eri liikkeet tuottavat. Treenaamista voi opetella itse, mutta helpoin tapa päästä alkuun on pyytää ammattilaiselta apua aloitukseen. Ammattilainen neuvoo sopivat liikkeet ja käy kohta kohdalta läpi laitteiden säädöt ja suoritustekniikat ja antaa vinkkejä, joista varmasti on sinulle hyötyä. Avun pyytäminen alussa maksaa itsensä varmasti takaisin onnistuneina ja kehittävinä treeneinä pitkälle tulevaisuuteen.

7.Pidä hauskaa!

Viimeinen ja tärkein vinkki on pitää hauskaa! Treenin tarkoitus on tuoda energiaa, iloa ja hyvinvointia arkeen. Se on sinun omaa aikaasi. Ota siis ilo irti kuntosaliharjoittelusta ja nauti jokaisesta treenikerrasta. Kun treenaaminen on mukavaa, jaksaa omasta hyvinvoinnista pitää huolta pitkään. Ota rennosti ja muista, että paras treeni on tehty treeni!

 

Tervetuloa tutustumaan Kuntokeskus Liikkuun ilmaiseksi ma-ke klo 16-19

Testaa rauhassa, millaista Liikussa on harjoitella.

 

Lähimmän Liikkusi löydät osoitteesta www.liikku.fi.

Liikku Kaakkuri, Metsokankaantie 3

Liikku Limingantulli, Alasintie 3-7

Liikku Rusko, Tapsitie 5 

 

Lisää kuntosaliharjoitteluun liittyviä vinkkejä löydät Kuntokeskus Liikun blogista.

 

 

Artikkeli on Liikkun tuottamaa kaupallista sisältöä.