Kiinteistönvälitysala sähköistyy

Kotilinkin Antti Myllymäki ja Kari Vanhatupa uskovat sähköiseen toimintatapaan. Asunnon myynti ei ole enää kiinni sopivan ajan löytymisestä.

Erilaiset palvelut ovat siirtyneet 2000-luvulla vauhdilla toimistoista ja virastoista nettiin. Usein arjen asioita aina ruokakassin tilauksesta matkalippuihin ja veroilmoituksen täyttöön hoidetaan iltaisin kotoa käsin. Oululainen kiinteistönvälitysliike Kotilinkki uskoo, että asuntokauppa sähköistyy voimakkaasti tulevaisuudessa. Digitaaliset palvelut tulevat vauhdilla myös kiinteistönvälitykseen, ja asunnon ostamista tukevat virtuaaliesittelyt ja hakuvahdit ovat vain alkua. Yritys haluaakin olla kehityksen kärjessä ja on kehittänyt palvelun, jolla voi laittaa asunnon myyntiin netissä silloin, kun itselle sopii.

Voiko asunnon myydä netissä?

Asunnonvaihtoa suunnitellaan ja uudesta kodista haaveillaan enimmäkseen perinteisten virastoaikojen ulkopuolella arjen kiireiden vuoksi. Uuden kodin löytämistä helpottamaan kiinteistönvälitystoimistoilla ja rakennuttajilla on omat nettisivunsa, ja lisäksi on useampia myynnissä olevia asuntoja kokoavia palveluja. Asunnon myymisen puolella tarjontaa ei ole ollut. Asunnon myynti voikin lykkääntyä, kun sen koetaan olevan vaivalloista. Usean eri kiinteistönvälittäjän pyytäminen kylään, arviokäyntien sovittaminen kalenteriin ja välityspalkkioiden vertailu vie aikaa.

– Meidän palvelu on aina auki, kun asunnonvaihtoa suunnitellaan, olipa mikä viikonpäivä tai kellonaika tahansa, avaa myyntipäällikkö Kari Vanhatupa Kotilinkin nettipalvelun perusajatusta.

– Netissä toimeksianto allekirjoitetaan nettipankkitunnuksilla. Sopimusta tai avainten luovutusta varten ei tarvitse edes käydä paikan päällä. Tämä helpottaa myyntiä erityisesti, jos asunnolla on useampia omistajia, kuten perikuntien omistamilla asunnoilla monesti on. Sijoitusasunnonkin myynti eri puolelta Suomea käy helposti, toimitusjohtaja Antti Myllymäki täydentää.

Netin kautta asuntonsa myyntiin laittanut Pekka Mikkola uskoo, että digitaalinen palvelu tulee yleistymään.

Nettitoimeksiantoa kokeillut Pekka Mikkola on tyytyväinen ”etämyyntiin”.

– Kotilinkki oli välittäjä, kun ostin omakotitalon muutama vuosi sitten. Kun taas tuli myymisen vuoro, tein toimeksiannon netissä. Syötin pankkitunnukset, eikä tullut mitään turvattomuuden tunnetta. Oli kyllä helppo homma, heti seuraavana päivänä tuli yhteydenotto ja asia lähti etenemään. Periaatteessa ei itse tarvinnut tehdä mitään, antaa vaan välittäjälle tarvittavat tiedot.

Prosentti vai kiinteä palkkio?

Hintakilpailu asuntokaupassa on kovaa. Lisäarvoa asunnon myyjälle ja myytävän kohteen erottuvuutta tarjotaan lisäpalveluilla, kuten videoilla, virtuaaliesittelyillä ja some-markkinoinnilla. Välityspalkkio esitetään usein prosentteina myyntihinnasta, ja tämä kaihertaa joitakin kuluttajia – motivoiko palkkio välittäjää ja tekeekö välittäjä kaikkensa, jotta asunnosta saisi parhaan myyntihinnan?

– Meillä hinnoittelu on kiinteä ja perustuu kohteen sijaintiin, koska se on helppo tapa määritellä välittäjän työn arvoa. Halutuimmilla postinumeroalueilla kaupat syntyvät nopeasti ja välityspalkkiota voi tarkistaa alaspäin. Joillain alueilla myyntiajat ovat pidempiä ja oikean ostajan löytäminen vaatii toisenlaista työskentelyä. Hintamme on kuitenkin erittäin kilpailukykyinen, sillä sähköisellä toimeksiannolla saamme vähennettyä toimisto- ja matkakuluja, Antti Myllymäki kertoo.

– Postinumerohinnoittelu on kyllä myyjän näkökulmasta helppo. Ei tullut mitään piilokuluja tai yllätyksiä. Kotilinkin kautta olen myynyt jo rivitaloasunnon sekä omakotitalon, ja molemmat meni kaupaksi ensiesittelystä parin viikon sisällä, Pekka Mikkola vahvistaa.

Alustatalous tulee asuntokauppaankin

Jos kuluttajalle hintavertailu on vaikeaa, niin sitä on myös välittäjän valinta. Monesti asunnon myynti ajatellaan henkilökohtaiseksi asiaksi, ja halutaan kohdata välittäjä kasvokkain. Joulukuussa 2017 Kotilinkki solmi yhteistyösopimuksen maan kattavimman ja tunnetuimman asunto- ja kiinteistökaupan verkkopalvelun Etuovi.comin kanssa. Yhteistyö koskee Kaikki välittää® -palvelukonseptin pilotointia osana Etuoven palveluja. Kyseessä on Kotilinkin rekisteröimä myyntitapa, joka yhdistää asunnon myyjän ja kiinteistönvälittäjien verkostot.

– Tämä on vähän kuin asuntokaupan Über, Kari Vanhatupa avaa.

– Kaupanteon hallinnoi Kotilinkki ja kasvot asiakkaalle päin on oman tutun välittäjän. Toimimme ikään kuin alustana välittäjien ja myyjien välillä helpottaen molempien asemaa. Siksi pääsimme pilotoimaan konseptiamme yhteistyössä Etuovi.comin kanssa.

Kun asiakas tekee sopimuksen, Kotilinkin oma välittäjä toimii yhteyshenkilönä ja hoitaa juridisen vastuun asunnon myynnistä, mutta kuka tahansa kiinteistönvälittäjä mistä tahansa kiinteistönvälitysliikkeestä voi tuoda vastuuvälittäjän tietoon kohteesta kiinnostuneen ostajan. Asunnosta kiinnostunut ostaja voi puolestaan pyytää itselleen tuttua välittäjää esittelemään kohteen. Kun kaupat syntyvät, maksaa Kotilinkki palkkion kaupan tuoneelle välittäjälle. Vanhatuvan mukaan usean välittäjän käyttäminen voi parhaimmillaan nopeuttaa kaupan syntymistä ja myyjä saa asunnostaan useampia, markkinahinnan mukaisia tarjouksia.

Asuntolinkki-nimellä aiemmin toimineella yrityksellä pyyhkii hyvin. Menestyksen takana on uskollinen asiakaskunta 20 vuoden ajalta, ja sähköiset palvelut tukevat kasvua. Parin vuoden aikana Kotilinkki on kasvanut melkoisesti: omia välittäjiä toimii Oulun talousalueen lisäksi myös Kuopion, Rovaniemen, Kokkolan, Raahen ja Kajaanin seudulla. Kaikki välittää® -konseptin avulla Kotilinkki tähyää kasvavansa koko Suomen kattavaksi kiinteistönvälitystoimistoksi.

Voit tutustua Kotilinkin palveluihin netissä, klikkaa tästä.

Kotilinkin palvelut pähkinänkuoressa – katso video!

Kysy lisää:

Antti Myllymäki
p. 045 111 7006

Artikkeli on Kotilinkin tuottamaa kaupallista sisältöä.