25 vuodessa yli 1500 rakennettua kotia – nyt kasvaa hirsirakentaminen

Jorma Paaso perusti talonrakennusliike Joperan keskelle 90-luvun lamaa, kun oma työpaikka projekti-insinöörinä meni toimitiloja tehneen työnantajan mukana. Nyt 25 vuotta myöhemmin Jopera on rakentanut yli 1500 kotia. Noin 60 henkeä työllistävä perheyritys toimii Oulun lisäksi myös pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla.

Ensimmäiset vuodet tehtävänä oli tarjota talopaketteja täysin valmiiksi talotehtaan myyntiedustajana. Tuolloin avaimet käteen –rakentaminen oli harvinaista. Jorma sanoo, että lamavuosina omakotitalot rakennettiin mahdollisimman pitkälle hartiapankilla, ellei turvana ollut joko ”papin, poliisin tai lääkärin” varma virka.

Kiinnostus omakotitalon hankintaan yhdellä sopimuksella kuitenkin kasvoi nopeasti. Okt-rakentamisen rinnalla Jopera toimi myös rakennuttajien kumppanina. 2000-luvun taitteessa oli aika jättää talotehtaan mallisto sivuun ja alkaa tekemään taloja oman malliston mukaisesti ja suunnittelemalla talo asiakkaan idean pohjalta. Samalla idealla Joperalla työskennellään myös tänä päivänä.

”Talomallisto on perustana, mutta räätälöinti omien tarpeiden mukaan on aina ollut mahdollista.”

Oman talomalliston aika

Lama-aika jäi rytinällä taakse ja Oulun seutukunta kohtasi ennennäkemättömän rakennusbuumin. Tuula Paaso kaipasi muutosta terveydenhoitoalan töihinsä ja pohti lisäopintoihin siirtymistä. Kasvun keskellä Jorma sai houkuteltua luovan ja piirtämisestä pitävän puolisonsa töihin. Tuula opiskeli rakennussuunnittelua ja otti vastuulleen sekä Joperan graafisen ilmeen että koko talomalliston.

”Yksityiskohtien suunnittelu on lähtenyt niistä tarpeista mitkä ovat minulle perheenäitinä tuttuja. Kodin täytyy olla toimiva arjessa ja se on asia jota edelleen painotamme, kun asiakkaat tuovat ideansa edelleen työstettäviksi.”

Globaalin rahoituskriisin myötä omakotirakentaminen hiipui. Paasot päättivät laajentaa toimintaa pääkaupunkiseudulle ja Pirkanmaalle. Jorma sanoo, ettei etelään menty yksinomaan maksavien asiakkaiden perässä.

”Kun samaa työtä tekee aikansa, on hyvä miettiä jotain uutta että pysyy virkeänä. Oli kiinnostavaa lähteä selvittämään miten etelässä rakennetaan ja hyvin samanlaista se lopulta on kuin pohjoisessa – tontit ovat vain selvästi pienempiä.”

 

Perheet etsivät yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä

Vuodesta 2014 Joperan liikevaihtolukemat kääntyivät voimakkaaseen kasvuun. Se on seurausta aluerakentamisesta, jossa Jopera rakentaa erityisesti asunto-osakeyhtiömuotoisia pientaloja. Omakotirakentaminen on edelleen suurimmassa roolissa, mutta Paasot ovat huomanneet, että pientalot sopivat yhä useamman perheen toiveisiin.

”Yhtiömuotoisessa asumisessa on vähemmän huolenpitoa ja omaan taloon pääsee kiinni pienemmällä rahalla. Uusilla alueilla lapsille löytyy helposti kavereita ja myös yhteisöllisyyttä löytyy”, Jorma pohtii.

Tuula sanoo, että Joperan talosuunnittelussa kiinnitetään paljon huomiota luonnonvalon määrään ja talon sijoitteluun tontilla. Vaikka omakotitaloissa pelivara on suurempi, nämä tavoitteet ovat läsnä myös Joperan erillis- , pari- ja rivitaloissa.

”Aluerakentamisen kohteiden suunnittelu on arkkitehtien vastuulla, mutta se tausta-ajatus on aina lähtöisin meiltä”, Jorma lisää.

Hirsitalot valtaavat alaa

Paasot sanovat, että Joperan talonrakennus perustuu varmoihin rakennusteknisiin ratkaisuihin, eikä asiakkaille ole rakennettu koetaloja. Jo aiemmin asiakkaat ovat voineet valita seinäeristeekseen ekologisen ja hengittävän Ekovillan. Nyt Jopera rakentaa asiakkaiden kasvavan kysynnän perusteella myös hirsitaloja. Lisäksi hirsinen aluerakentamiskohde on pian valmis julkistettavaksi.

Jorma sanoo, että ryhtyminen suomalaisen hirren käyttöön tuntuu kiehtovalta 25-vuotisen kokemuksen jälkeen. Talotrendit ovat vaihtuneet matkan varrella, mutta pohjoissuomalainen puu on pitänyt pintansa aina.

”Taloihin tulee aiempaa enemmän tekniikkaa ja esimerkiksi valaistukseen kiinnitetään enemmän huomiota. Myös ekologiset arvot ovat lisääntyneet, mikä tekee hirrestä halutun rakennusmateriaalin.”

 
Tutustu Joperan talopaketteihin ja -mallistoihin tarkemmin, klikkaa tästä.

Myynnissä olevat kohteemme löydät täältä.

www.jopera.fi

 

Artikkeli on Joperan tuottamaa kaupallista sisältöä.

var sas_partner=’joperaartikkeli’;var sas_reta=’retarget=joperaartikkeli1′;var sas_expdate=’365′;var im = new Image();im.src = ’https://www14.smartadserver.com/t/partner?partnername=’ + escape(sas_partner) + ’&value=’ + escape(sas_reta) + ’&expdate=’ + escape(sas_expdate);