Iin Ala­ran­nan uusi koulu ta­voit­te­lee Jout­sen­merk­kiä – lak­kau­tus­uhan alla ollut ala­kou­lu säilyi kun­ta­lais­ten ahkeran kam­pan­join­nin an­sios­ta

Noin 150 oppilaan Alarannan koulussa on aloitettu tällä viikolla kouluarki. Sekä koulunjohtaja että oppilaat ovat innoissaan uusista tiloista.

Alarannan koulu on saanut tällä viikolla uudet oppilaat. Noin 150 oppilaan kyläkoulu on rakennettu mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Iin Alarannan koulussa on aloitettu tällä viikolla kouluarki.

”Onhan tämä sellainen tapahtuma, mitä on odotettu jo kauan. Mielestäni koulun suunnittelu ja rakentaminen meni todella hienosti: me opettajat saimme olla hyvin suunnittelussa mukana ja koulusta tuli juuri sellainen kuin halusimmekin”, Alarannan koulunjohtaja Samuli Hanhisalo sanoo.

Uudet oppimistilat ja kalusteet muuntautuvat hyvin erilaisille ryhmille sekä itsenäiseen opiskeluun.

Osa Alarannan koulun oppilaista on ollut evakossa Iin keskustassa sijaitsevassa koulussa kolmen vuoden ajan. Nyt kaikki Alarannan oppilaat pääsevät taas saman katon alle.

”Vähän jännittää, kun ei olla oltu pitkään aikaan samassa koulussa 1.–2.-luokkalaisten kanssa”, nelosluokkalainen Noora Kanniala kertoo.

”On kivaa tulla uuteen kouluun ja hienolta näyttää”, tokaluokkalainen Eetu Schultz kommentoi.

Monella Alarannan koululaisella koulumatka on uuden koulun myötä lyhentynyt aikaisemmasta. Niin myös kuutosluokkalaisella Joona Sääskilahdella.

”On kivaa aloittaa uudessa koulussa”, Sääskilahti sanoo.

Huoli kyläkoulujen tulevaisuudesta sai kuntalaiset osallistumaan

Kunnan suunnitelmissa oli rakentaa uusi alakoulu Alarannan sijasta Iin keskustaan. Ennen päättävää kunnanhallituksen kokousta, arviolta noin 150 kuntalaista kokoontui kunnantalon eteen vanhempainyhdistyksen johdolla luovuttamaan noin 1 700 nimen sisältämän adressin uuden Alarannan koulun rakentamisen puolesta.

Valtuusto päätti helmikuussa 2019 enemmistöäänin, että uusi koulu rakennetaan Alarantaan. Rakentaminen sujui ripeästi viime vuoden syksystä alkaen ja nyt koulussa jo opiskellaan.

Kaikki koulut ja päiväkodit ovat mukana tukemassa kestävää kehitystä

Ii pyrkii erottautumaan Suomen ympäristöystävällisimpänä kuntana. Ilmastotyö aloitettiin vuonna 2012, ja jo ensimmäisen neljän vuoden aikana kunnan hiilidioksidipäästöt puolittuivat.

Kaikki Iin kunnan koulut ja päiväkodit ovat mukana energiaseurannassa, jossa tarkkaillaan kuukausittain lämmityksen, sähkön ja veden kulutusta. Ideana on opettaa ja oppia kestävää kehitystä, joka on Iin kunnan päiväkotien ja koulujen yksi tärkeimmistä arvoista. Puolet energiassa säästyvistä euroista jää koulujen omaan käyttöön.

Noora Kanniala, Eetu Schultz ja Joona Sääskilahti ovat innoissaan uudesta koulustaan. Oppilaat ovat päässeet itse suunnittelemaan, miltä uudessa koulussa näyttää.

Myös uuden koulun rakentamisessa on huomioitu vahvasti Iin kunnan ympäristötavoitteet. Tavoitteena on ollut tehdä Alarannan koulusta yksi Suomen ensimmäisistä Joutsenmerkityistä kouluista.

Joutsenmerkki asettaa rakennuksille erilaisia vaatimuksia. Vaatimukset kohdistuvat esimerkiksi rakennuksen energiankäyttöön, sisäilmaan ja rakennusmateriaaleihin. Pakollisten vaatimusten lisäksi Joutsenmerkityn rakennuksen tulee saada tietty pistemäärä, jotta merkki voidaan myöntää. Pisteitä saada esimerkiksi aurinkopaneelien tai joutsenmerkittyjen rakennustuotteiden käytöstä.

”Olemme tehneet valtavasti työtä Joutsenmerkin eteen. Yrityksestä se ei ainakaan jää kiinni. Yhden joutsenmerkkipisteen olemme voineet saada siitäkin, että oppilaat ovat tehneet linnunpönttöjä ja käyneet ripustamassa kymmenen pönttöä pitkin koulun tonttia”, Hanhisalo naurahtaa.

Lähiluontoa hyödynnetään oppimisessa

Iissä on seitsemän alakoulua, yksi yläkoulu, yksi yhtenäiskoulu ja lukio. Kaikilla kouluasteilla oppitunteja voidaan pitää toiminnallisesti myös ulkona. Vain luovuus on rajana.

”Meillä on opettajia, jotka ovat innokkaita käyttämään lähiluontoa opetuksen tukena. Meillä luonto on lähellä”, Hanhisalo kertoo.

”Meillä oli tällä viikolla matikan tunti pihalla ja me tehtiin siellä ruutuhyppelyitä kertotauluista”, Noora Kanniala kertoo.

Koulunjohtaja Samuli Hanhisalo on ylpeä Alarannasta, jossa on turvallinen, kotoisa, lämmin, yhteisöllinen ja rento tunnelma.

”Pienuus on joustavuutta. Meidän koulun tärkeimpiä arvoja on, että koulussa on turvallista ja koulu on lapselle sellainen paikka, johon on mukava tulla. Me opettelemme, että kaikilla meillä on juuret ja siivet: olemme ylpeitä siitä, mistä tulemme, mutta koulun tehtävänä on myös kasvattaa oppilaille siivet selkään.”

Toiveidesi koti Iin Alarannalta? Tutustu: ii.fi/alaranta

Katso vapaat tontit: ii.fi/tontit