Helsingistä Tukholmaan puolessa tunnissa?

Alipaineputkessa lentokoneen nopeudella kaupungista kaupunkiin: Homman nimi on Hyperloop.

Perusidea on esitetty jo 1800-luvulla. Tähän aikaan päivitettynä kyse on alipaineisessa tai tyhjiöputkessa magneettikentän päällä levitoivasta kapselista, jossa voi kuljettaa ihmisiä ja rahtia. Koska kitkaa ei ole ja ilmanvastus on hyvin pieni, voi kapseli saavuttaa jopa 1200 kilometrin nopeuden. Nimi Hyperloop on peräisin Elon Muskin Space X -yhtiöltä, mutta muutkin tahot ovat tekniikkaa kehitelleet.

Miljardööri Richard Branson on lyönyt hynttyyt yhteen Muskin kanssa ja pisimmällä tekniikan kanssa on herrojen Virgin Hyperloop One -niminen yhtiö. Tekniikkaa on jo testattu Nevadan autiomaassa kilometrin mittaisessa testiputkessa, jossa saavutettiin 300 kilometrin nopeus ja onnistunut jarrutus. Jarrutusenergia on myös tarkoitus ottaa talteen.

– On onnistuttu saamaan aikaan tyhjiö, magneettinen levitaatio on onnistunut, kiihdytys ja jarrutus on onnistunut – kaikki on toiminut juuri niin kuin on suunniteltu. Seuraavaksi testataan ja poistetaan riskitekijöitä. Ja rakentaa putkea lisää, kertoo Risto Linturi.

Linturi ennustaa, että ensimmäisiä matkoja tehdään viiden tai kymmenen vuoden sisällä. Tavaraliikenne saattaa ensimmäisissä paikoissa alkaa vuosikymmenen alkupuolella ja matkustajaliikenne loppupuolella. Virgin Hyperloop One on esitellyt myös konseptisuunnitelman Helsingin ja Tukholman väliselle reitille. Jos se joskus toteutuisi, matka meren alitse Tukholmaan kestäisi puoli tuntia.

– Jos Lahden ja Helsingin välillä olisi hyperloop, niin matka-aika Lahdesta Helsinkiin olisi seitsemän minuuttia. Eli lyhyempi matka-aika kuin Helsingin Itäkeskuksesta rautatieasemalle. Ja jos sillä tavalla Lahden kansantuote nousisi Helsingin Jakomäen tasolle, niin kansantuotteen nousulla maksettaisiin investointi takaisin, maalailee Linturi.

– Ihmiskunnan tulevaisuus kietoutuu aika paljon energiakysymyksen ympärille. Tässä ratkaisussa on todella kiinnostavaa, kuinka pienellä energiamäärällä pystyttäisiin erittäin nopeasti siirtämään
ihmisiä paikasta toiseen, painottaa Arto O. Salonen.

Katso keskustelu videolta

Keskustelusarjassamme tulevaisuuden tutkija Risto Linturi Soveltosta, johtava tutkija Juhani Laurikko VTT:ltä ja tutkimusjohtaja Arto O. Salonen Metropoliasta pohtivat tulevaisuuden liikennettä maalla, merellä ja ilmassa. Keskustelusarjaa johtaa Jussi Halli.

Artikkeli on Fennovoiman tuottamaa kaupallista sisältöä.