Luomileikkauksesta apua silmäluomien aiheuttamiin vaivoihin

Kokenut luomileikkauksiin erikoistunut Coronaria Silmäsairaalan lääkäri Satu Länsman leikkaa Oulussa ja Helsingissä.

Luomileikkaus on paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide, joilla pystytään korjaamaan yläluomen laskeutumisesta aiheutuva kosmeettinen tai toiminnallinen haitta.

Silmäluomien roikkuminen voi aiheuttaa kosmeettisen haitan lisäksi näkökentän kapenemista ja päänsärkyä. Mutta milloin on aika mennä leikkaukseen? Kuka tarvitsee leikkausta? Kannattaako silmäluomileikkaus tehdä? Potilaat, jotka ovat päätyneet leikkaushoitoon, ovat olleet hyvin tyytyväisiä. He ovat usein kokeneet joko kosmeettista tai toiminnallista haittaa, ja miettineet asiaa jo pidempään.

Lievissä tapauksissa roikkuvat silmäluomet ovat kosmeettinen vaiva, joka haittaa esimerkiksi meikkaamista. Jos kuitenkin ylimääräistä ihoa on paljon, saattaa luomipoimuun tulla hautumia ja ihorikkoutumia. Kun ylimääräistä ihoa on runsaasti, iho laskeutuu ripsien päälle ja vaikeuttaa näkemistä kaventamalla näkökenttää. Tällaisessa tilanteessa ihminen joutuu pinnistämään otsalihaksilla niin, että ihopoimu nousee ylemmäs. Viimeistään siinä vaiheessa kannattaa hakeutua leikkaukseen, kun luomien roikkuva iho aiheuttaa näkemiseen haittaa tai häiritsevää päänsärkyä.

Luomileikkaukseen voivat hakeutua kaikenikäiset potilaat jotka kokevat, että luomien virheasennot aiheuttavat haittaa päivittäiselle elämälle esimerkiksi varjostaessa näkökenttää, aiheuttaessa hankaumia tai haavaumia luomille tai vaikuttaessa ulkonäköön.

Julkisen terveydenhuollon sairaalaan tarvitaan lähete silmälääkäriltä, terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta. Jos leikkauskriteerit täyttyvät, operaatioon pääsee 6 kuukauden kuluessa. Julkisen leikkaushoidon kriteerinä on luomen ihon laskeutuminen mustuaisaukon eteen tai toistuvat haavaumat luomipoimussa.

Yksityiselle puolelle pääsee leikkaukseen, kun varaa ajan suoraan toimenpiteitä tekevään yksikköön. Yksityisellä puolella voi itse vaikuttaa operaation ajankohtaan. Suurin osa luomileikkauksista voidaan järjestää varsin pian, aikataulu sovitaan usein viikoissa.

Coronaria Silmäsairaalassa luomileikkaus onnistuu nopeasti ja turvallisesti, huippuammattilaisten toimesta. Tarjoamme maksuttoman konsultaatioajan koulutetulle, plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin erikoistuneelle sairaanhoitajallemme, jonka kanssa voi keskustella silmäluomileikkauksen tarpeellisuudesta ja toimenpiteestä. Tarvittaessa hoitaja joko konsultoi lääkäriä tai ohjaa suoraan lääkärille, joka haastattelee ja tekee arvion sekä suunnitelman leikkauksesta. Varsinaisen leikkauspäätöksen tekee aina leikkaava lääkäri.

”On huomattava, että lähinäkövaivat ja silmien väsymisen tunne iltaa kohden johtuvat hyvin usein ikänäöstä. Tällöin oikea hoito on asianmukaisten silmälasien hankkiminen, ei luomileikkaus. Tämä asia tarkistetaan ennen leikkausta ja lopullisen leikkauspäätöksen tekee aina lääkäri”, Satu Länsman kertoo.

Leikkauksen kulku 

Silmäluomileikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Ensin tehdään leikkausta varten ihomerkinnät, jonka jälkeen toimenpidealue puudutetaan. Kun koko alue on hyvin puutunut, tehdään luomien korjausleikkaus. Toimenpide kestää vain 30–45min. Leikkauksen jälkeen silmien päälle asetetaan kylmäpussi turvotuksen laskemiseksi 15–30 min. ajaksi. Samalla potilaan vointia seurataan, annetaan kotihoito-ohjeet ja varataan aika ompeleiden poistoa varten. Kotimatkalla ei tulisi itse ajaa autolla, koska luomilla voi olla turvotusta.

Toipuminen leikkauksesta

Ompeleet ovat paikoillaan yhden viikon. Silmien seutuun tulee usein iholle mustelmia ja lähes kaikille myös turvotusta. Mustelmat ja turvotus paranevat yleensä yhden tai viimeistään kahden viikon kuluessa operaatiosta. Iholle jää hento arpi, joka vaalenee ajan myötä lähes huomaamattomaksi. Jälkitarkastus tehdään noin 1-2 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Korvaako Kela?

Mikäli leikkaukselle on olemassa lääketieteellinen peruste, kuten sisäänpäin kääntynyt / ulospäin kääntynyt alaluomi, näkökentän varjostuminen tai liiallisen ihon aiheuttamat haavaumat, on leikkauksesta mahdollista saada KELA-korvaus. Jos toimenpide on kosmeettinen, siitä ei saa Kela-korvauksia tai sairauslomaa.

Coronaria Silmäsairaala tarjoaa kattavan valikoiman palveluita kaikkien silmäsairauksien tutkimukseen ja hoitoon. Vahvuuksiamme ovat palvelun korkea laatu, henkilökunnan huippuammattitaito ja luotettavuus. Erityisosaamisalueisiimme kuuluvat glaukooman ja silmänpohjan ikärappeuman tutkimukset ja hoito sekä silmäsairauksien operatiivinen hoito kuten esimerkiksi kaihileikkaukset tai silmäluomileikkaukset.

Palvelemme kahdella paikkakunnalla, Oulussa ja Helsingissä. Asiakkaamme ovat todella tyytyväisiä saamaansa palveluun silmäsairaaloissamme ja yli 90% suosittelisi meitä läheisilleen.

Lue lisää silmäluomileikkauksesta ja varaa aikasi Coronaria Silmäsairaalaan.

Coronaria Silmäsairaala Oulu
Puhelin: 020 780 6395
Sähköposti: silmasairaalaoulu@coronaria.fi

Klikkaa tästä ajanvaraukseen >>


Coronaria Silmäsairaala – osa kotimaista Coronaria-konsernia

Coronaria Silmäsairaala on osa Coronaria-konsernia, joka on Suomen suurimpia terveys- ja hyvinvointipalveluiden tuottajia. Palveluvalikoimaan kuuluvat monipuoliset terveyspalvelut perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon, kuntoutuspalvelut sekä kotihoidon ja palveluasumisen palvelut. Coronarialle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnus, mikä tarkoittaa, että tuottamamme palvelut ovat kotimaisia ja Coronaria on täysin kotimainen yritys.

Tuottamistamme palveluista hyödymme siis me suomalaiset!

Sertifikaatti varmistaa laadun

Coronaria Silmäklinikka Oy:lle on myönnetty ISO 9001:2015 -sertifikaatti, joka sisältää silmätautien erikoisalaan kuuluvat terveydenhuollon palvelut. Sertifiointi varmistaa toiminnan laadun ja kehittämisen virtaviivaisuuden. Varmistamme, että palvelumme täyttävät asetetut vaatimukset, ja pyrimme koko ajan parempaan.

 

Artikkeli on Coronarian tuottamaa kaupallista sisältöä.