Huolehdi kännykkäsi tietoturvasta – 6 vinkkiä

Kännykät ja tabletit ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti, ja yhä useampi käyttää niitä tietokoneen tavoin. Älypuhelimella hoidetaan niin sähköpostit, pankkiasiat kuin ostosten tekeminenkin. Tästä huolimatta vain harva vaivautuu pitämään huolta kännykän tietoturvasta.

Mobiilikäyttöjärjestelmistä erityisesti Android on altis hyökkäyksille. Tätä järjestelmää käytetään esimerkiksi Samsungin ja LG:n puhelimissa. Applen iOS-järjestelmä ei ole aivan yhtä haavoittuva, sillä puhelin ja käyttöjärjestelmä tulevat samalta valmistajalta. Oli puhelimesi mikä tahansa, kannattaa seuraavat neuvot ottaa silti välittömästi käytäntöön.

1. Muista asentaa päivitykset

Kun puhelimeesi tulee ilmoitus saatavilla olevista päivityksistä, asenna ne heti. Moni päivitys korjaa haavoittuvuuksia nimenomaan laitteen turvallisuudessa. Laitevalmistajat eivät tee päivityksiä huvin vuoksi, vaan korjatakseen jo havaittuja puutteita. Älä siis jää suotta vitkuttelemaan.

2. Käytä VPN-yhteyttä

Laadukkaan VPN-yhteyden käyttö estää muita näkemästä toimiasi verkossa. VPN-yhteys (Virtual Private Network) muodostaa tietoliikenteesi ympärille eräänlaisen suojaputken, johon urkkijat tai edes palveluntarjoajasi eivät pääse käsiksi.

VPN on kullan arvoinen erityisesti julkisissa langattomissa verkoissa. Moni kahvilan ilmaisessa verkossa surffaava ei tiedä, että vieressä istuva hakkeri voi melko helposti urkkia käyttöönsä naapurinsa sähköpostisalasanat ja pankkitunnukset. VPN-yhteyttä käyttämällä tietosi pysyvät kuitenkin aina suojassa.

3. Ole tarkkana, mistä lataat sovellukset

Matkapuhelimiin löytyy pilvin pimein mitä vekkulimpia sovelluksia, mutta niiden asentamisessa kannattaa käyttää harkintaa. Lataa aina sovelluksia vain laitteen oman sovelluskaupan, esimerkiksi Google Playn kautta, ja ole erittäin varovainen antaessasi sovellukseen henkilö- tai luottokorttitietojasi.

Kiinnitä myös huomiota sovelluksen pyytämiin oikeuksiin. Jos esimerkiksi lataat kameraohjelmiston, ei sen tarvitse päästä käsiksi yhteystietoihisi – kameraasi ja puhelimen muistiin kyllä. Myös sovelluskauppojen ohjelmistojen kanssa kannattaa olla varuillaan, sillä joskus nekin saattavat kerätä tarpeettoman paljon tietoja esimerkiksi mainostajien käyttöön.

4. Varo viruksia

Virukset ja haittaohjelmat vaanivat samalla tavalla sekä tietokoneen että älypuhelimen käyttäjiä. Epämiellyttävä vieras saattaa vaania hämäräperäisellä nettisivulla tai vaikkapa sähköpostin liitteessä. Myös avoin Bluetooth-yhteys voi altistaa puhelimen viruksille ja haittaohjelmille, joten sitä ei kannata pitää suotta päällä koko aikaa.

Laadukas tietoturvaohjelma suojaa laitettasi tehokkaasti haittaohjelmilta. Sekään ei kuitenkaan poista käyttäjän omaa vastuuta, vaan nettiselailussa ja liitetiedostojen avaamisessa tulee aina käyttää maalaisjärkeä. Jos linkki on epäilyttävä, älä klikkaa sitä.

Joskus haittaohjelmat aiheuttavat laitteen jumitusta ja hidastelua. Vaivaton nopeustesti helpottaa vian paikallistamista, ja samalla saat myös varmistettua nettiyhteytesi laadun.

5. Pin-koodi ja näytön lukitus

Yllättävän moni mobiililaitteen omistaja jättää käyttämättä näytön lukitus -ominaisuutta. Tällöin puhelinta voi käyttää kuka tahansa, joka pääsee siihen käsiksi. On suositeltavaa asettaa näyttö lukkiutumaan aina silloin, kun se on ollut pari minuuttia käyttämättä. Lukitustapana voi käyttää salasanan lisäksi piirrettävää kuviota tai esimerkiksi sormenjälkitunnistusta.

On myös erittäin tärkeää vaihtaa sim-kortin alkuperäinen pin-koodi välittömästi. Vältä kiusausta valita koodiksi esimerkiksi 1111, äläkä käytä samaa koodia kaikissa puhelimen lukitustoiminnoissa.

6. Ota varmuuskopiot tärkeistä tiedostoista

Varmuuskopiot auttavat monessa tilanteessa – esimerkiksi silloin, kun joudut nollaamaan puhelimen tehdasasetuksille. Tiedostojen kopiot auttavat myös kiristyshaittaohjelman iskiessä. Nämä ohjelmistot lukitsevat tietosi ja lupaavat vapauttaa ne vain lunnaita vastaan.

Näitä ohjeita noudattamalla on tietoturvasi jo suhteellisen hyvällä tolalla. Lopuksi vielä muutama vinkki: älä huuda muiden kuullen puhelimeen henkilökohtaisia asioitasi ja vältä salasanojen näpyttelyä julkisella paikalla. Kirjoitetun salasanan voi arvata esimerkiksi katsomalla, mitä näppäimiä painelet.