Miten asentaa VPN?

Jos haluat surffata suojatussa yhteydessä, tulee sinun käyttää VPN-yhteyttä. VPN-yhteys on virtuaalinen erillisverkko, eli suojamuuri sinun surffaamisen turvaksi ja paras tapa välttää huijatuksi tulemisesta verkossa. Mutta miten VPN-palvelun asentaminen sitten oikein tapahtuu?

Valitse VPN palvelu

Ensimmäisenä sinun tulee tietenkin valita palvelu, joka sopii juuri sinulle. VPNvertailu on nettisivu, josta löydät parhaat VPN-yhteydet. Kun valitset sinulle sopivaa palvelua, niin huomioi että:

–        Käyttämäsi laitteesi on tuettu (mobiili/desktop)

–        Palvelu ei pidä lokeja käyttäjistä

–        Suojaus on alan standardi 256-bittinen suojaus

–        Muut palvelut ja oma budjetti (ilmainen VPN ei kannata)

Tuetut laitteet

Jos haluat käyttää VPN-yhteyttä mobiilissa. Kannattaa valita palvelu, joka tukee mobiililaitteita. Tänä päivänä kuitenkin lähes jokainen premium VPN-palvelu toimii hyvin laitteeseen katsomatta.

Käyttäjäloki

Nimensä mukaisesti käyttäjä loki tarkoittaa sitä, että palvelu kerää dataa palvelun käyttäjistä. Eli tallentaa ne lokitiedostoihin.

Suojaus

256-bittinen salaus on tällä hetkellä standardi parhaiden VPN-palveluiden keskuudessa. Numerosarja perustuu siihen, että hakkeri/tunkeutuja joutuu kokeilemaan 2256 eri kombinaatiota murtaakseen suojauksen. Tämä on käytännössä mahdotonta eikä onnistu edes supertietokoneilta.

Muut palvelut ja budjetti

Muut palvelut ovat tietenkin aina käyttäjäkohtaisia. Jos esimerkiksi vietät aikaa paljon ulkomailla ja haluat päästä käyttämään sisältöä kuin Suomessa, kannattaa valita palvelu, joka tarjoaa Suomi-sijaintia. Esimerkiksi NordVPN ja Freedome tarjoavat mahdollisuutta siirtää lokaation Suomeen.

Oman budjetin suhteen kannattaa huomioida se, että vaikka suurin osa palveluista esittää kk-kohtaisen hinnan, tulee sinun maksaa koko summa heti. Sen mukaan kuinka pitkäksi aikaa palvelun tilaat. Eli jos palvelun hinta on 5 euroa kuussa ja tilaat sen vuodeksi niin maksat heti 60 euroa. Ilmaisiakin VPN-palveluita on olemassa, mutta niiden käyttäminen on kaikkea muuta kuin turvallista.

Varoitus ilmaisista VPN-palveluista

Jos päätät asentaa ilmaisen VPN palvelun, kannattaa selvittää palvelun ehdot enemmän kuin tarkkaan. Useimmiten ehdoissa on erikseen tosin sanottu, että palveluntarjoaja voi muuttaa ehtoja milloin tahansa. Ilmainen VPN-palvelu, kuten ilmaiset palvelut yleensä, ottavat käyttäjä datan haltuunsa ja myyvät sen eteenpäin mainostajille. Eli ilmaisen VPN-palvelun käyttämisestä maksat oman yksityisyyden menettämisellä. Lisäksi palvelut saattavat hidastaa yhteyttäsi ja myydä kaistaa eteenpäin.

Valitun palvelun asentaminen

Kun palvelu on valittu, on aika asentaa palvelu. Tänä päivänä se on onneksi erittäin helppoa. Tyypillisesti oston jälkeen sinulle avautuu mahdollisuus ladata erillinen client palveluntarjoajan sivuilta. Mobiiliapplikaatiot sinun tulee ladata Google Storesta tai App Storesta erikseen. Desktopille jotkut palveluntarjoajat tarjoavat myös selaimeen asennettavaa lisäosaa. Useimmiten Chrome nettiselaimeen sopivaa.

Kuin olet ladannut applikaation, tulee sinun kirjautua sisään tai syöttää palvelun aktivointikoodi. Koodi lähetetään sähköpostissa sinulle oston jälkeen. Koodi on myös mahdollista deaktivoida tulevaisuudessa, jos haluat vaihtaa laitetta.