Nopea kattoremontti alkaa tarkalla suunnittelulla

Katto on omakotitalon tärkein suoja, minkä takia kattoremontti kannattaa aina tehdä ajoissa ennen rakenteiden kunnon vaarantumista. Oulunsalolaiset Olavi ja Pirjo Härmä saivat seurata läheltä millä menetelmillä Vesivek remontoi katot säältä suojaan aina yhdessä päivässä.

Olavi ja Pirjo Härmän omakotitalo Oulunsalossa on valmistunut vuonna 1987, jolloin peltikatot kiinnitettiin yleisesti ajan rakennuskäytännön mukaisesti naulaamalla ne aaltopellin harjanteen huipulta. Reilun 30 vuoden ikään ehtinyt katto piti vettä, mutta PVC-pinnoite oli vuosien mittaan lähtenyt irtoamaan aina vain laajemmalta alueelta. Olavi Härmä sanoo, että kuuman edelliskesän jälkeen pinnoite irtosi lopulta laajoina suikaleina. Jos räystäältä nappasi pinnoitekalvon reunasta kiinni, irtoava kaistale ylsi aina harjalle saakka.

Vaikka katto täytti tärkeimmän tehtävänsä, se päätettiin uusia talon ulkonäön kohentamiseksi.

”Mieluummin katon remontoi joka tapauksessa ennemmin hyvissä ajoin kuin liian myöhään”, Pirjo sanoo.

Muutakin harmia oli: suuren rakennusyhtiön rakennusmestarin tehtävistä eläkepäiviä viettävä Olavi kertoo, että kattopelti venyy kesän kuumuudessa jopa senttejä lappeen mitalla. Kesäisin ilmiö on tuonut sisätiloihin kuulevaa naputusta ja pauketta, jota kiinnitysnaulat ovat pitäneet peltien sinkuessa.

”Olen kiertänyt katon syksyisin napauttamalla vasaralla jokaista naulaa.”

Ammattilainen ostaa urakan tarkasti

Olavi kilpailutti kattourakan tarkasti, jokaiseen yksityiskohtaa huolella paneutuen. Vesivekin laatu oli jo entuudestaan tuttu, sillä hän on ollut valvomassa mestarina myös Vesivekin toteuttamia kattourakoita. Omaa tuntumaa yritykseen Härmät saivat ostaessaan läpiruostuneet peltiset vesikourut korvanneen sadevesijärjestelmän vuosi sitten Vesivekiltä. Samalla asennettiin myös tikkaat ja kattoturvatuotteet. Tämä toimitus irrotettiin huolella ennen purkutöitä ja asennettiin takaisin katon valmistumisen jälkeen.

Työt valmistuivat säntillisesti alkuperäisessä aikataulussa: ensimmäisenä päivänä sateelta suojaan ja toisena päivänä viimeistelyitä myöten valmiiksi. Kolmantena päivänä jäljet vielä siivottiin tarkasti.

Mutta aivan ensimmäiseksi Härmien katolla ja seinustoilla tehtiin tarkkoja mittauksia, sillä se on nopean ja laadukkaan työskentelyn kivijalka. Olavi muistelee, että kun valtava telinemäärä saapui ensimmäisenä tontille, asennuksen jälkeen yhtään elementtiä ei jäänyt yli. Talo kierrettiin kokonaan telineillä ja putoamissuojilla, mikä lisää työskentelyn tehokkuutta, mutta on ennen kaikkea merkittävä työturvallisuustekijä, jonka Vesivek on ottanut pientalojen saneeraustyömailla ensimmäisenä käyttöön.

Myös katto mitattiin kaikkine yksityiskohtineen, sillä pellit tulevat paikalle valmiiksi leikattuina.

”T-kirjaimen mallisessa katossa on kaksi räystäältä harjalle ulottuvaa jiiriä, jotka vaativat tarkkuutta. Työmaalla ei silti tarvinnut työstää ja jyrsiä pellinpalasia.”

Kaksinkertaisesti tuulettuva kattorakenne

Vesivek rakentaa yksinomaan kaksinkertaisesti tuulettuvalla rakenteella tehtyjä kattoja, joissa on tuuletusrako molemmin puolin aluskatetta. Se varmistaa sen, ettei kattorakenteeseen tiivisty kosteutta kovillakaan pakkaskeleillä. Härmien katossa rakenne toteutettiin peltikaton alkuperäisen koolauksen päälle. Alla oleva aluskate leikattiin auki ilman kierron varmistamiseksi.

”Katolle tuli yllättävän iso määrä puutavaraa ja jo pihalle nostettujen lautanippujen koko yllätti. Olimme katsoneet etukäteen yhdessä mihin materiaalit voi nostaa”, Olavi sanoo.

Aloituspäivänä työt alkoivat tasan seitsemältä aamulla ja iltaan mennessä vedenpitävä aluskate oli asennettu sekä läpiviennit saumattu huolellisesti. Seuraavana päivänä katto valmistui piipun pellitystä sekä sadevesijärjestelmän ja kattoturvatuotteiden asentamista myöten valmiiksi.

Kolmantena päivänä oli vuorossa siivous. Jälkitöiden kattavuus oli varmistettu jo tarjousvaiheessa, mutta säntillisyys yllätti silti: Talon sivut kierrettiin harjanvarteen kiinnitetyn magneetin kanssa, jolloin maahan joutuneet viimeisetkin ruuvit ja palaset kilahtelivat maasta magneettiin.

”Nyt lapsenlapset voi päästää hyvillä mielin juoksemaan kesällä pihalle paljain jaloin”, Pirjo sanoo.

 

Vesivek on Suomen johtava ränni- ja kattoremonttien toteuttaja. Teemme vuosittain yli 5000 kattoremonttia pien- ja rivitaloihin ympäri Suomea, myös talvella. Lisäksi Vesivek valmistaa ja asentaa vuosittain yli 15 000 sadevesijärjestelmää ja kattoturvatuotetta.

 
Lisätietoa verkkosivuilta www.vesivek.fi 

Voit myös soittaa 019 425 2102
Sähköposti myynti@vesivek.fi

 

Artikkeli on Vesivekin tuottamaa kaupallista sisältöä.