Psykoterapiakeskus Vastaamo tarjoaa apua elämän ongelmatilanteisiin

Mielenterveysongelmien kanssa kamppailevalle hoitoon hakeutumisen kynnys on usein korkea. Julkisella sektorilla terapiaan pääsy voi kestää peräti vuosia. Samalla mielenterveydellisistä syistä johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet aiheuttavat yhteiskunnalle noin 1,5 miljardin euron vuotuiset kulut.

Pia Haarala palvelee asiakkaita Oulussa.

Pia Haarala palvelee asiakkaita Oulussa.

Huhtikuussa Ouluun toimintansa laajentaneen Psykoterapiakeskus Vastaamon perusajatus on parantaa mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja helpottaa niihin hakeutumista. Toiminnan näkyvin osa on yli 650 000 suomalaista vuodessa tavoittava verkkopalvelu Vastaamo.fi.

– Tavoitteemme on edistää mielenterveyttä, opettaa ymmärtämään sen ongelmia ja auttaa oivaltamaan, että apua on saatavissa, Psykoterapiakeskus Vastaamon toimitusjohtaja Ville Tapio kertoo.

– Verkkopalveluilla ja niiden käyttökynnyksen madaltamisella haluamme tehdä yhteydenotosta ja hoitoon hakeutumisesta mahdollisimman helppoa. Sivustoltamme löytyy esimerkiksi maksuton kysymys-vastaus -palvelu sekä testejä, joista saa apua oman hoitotarpeen kartoittamiseen.

Hoitoon yhä helpommin

Kynnyksen madaltamiselle on akuutti tarve, sillä tutkimusten mukaan noin puolet mielenterveysongelmista kärsivistä ei hae apua. Iso osa ongelmaa on hoitoon pääsyn pitkä viive.

– Terveyskeskuksissa mielenterveyspotilas on ensin tekemisissä yleislääkärin kanssa, joka määrää lääkityksen. Tämän jälkeen selvitetään erikoissairaanhoidon piirissä potilaan terapiakuntoisuus. Kaikkiaan prosessi voi kestää kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen, Tapio valottaa.

Suomessa toimii psykoterapian saralla myös noin 4000 yksityistä ammatinharjoittajaa. Hajanaisesta tarjonnasta on asiakkaan ollut haastavaa löytää omaan tarpeeseen vastaavaa palvelua.

– Psykoterapiakeskus Vastaamo on koonnut yhteen paikkaan psykiatrian erikoislääkäripalvelut sekä eri koulutussuuntausten psykoterapiapalvelut. Hoitoon hakeutuminen helpottuu ja oikeaan hoitoon pääseminen nopeutuu.

Oulu jo kymmenes toimipaikka

– Päätimme tulla nyt Ouluun, koska verkkopalveluidemme käyttäjämäärien perusteella Oulu oli suurin paikkakunta, jossa meillä ei vielä ollut fyysistä psykoterapiakeskusta, Tapio kertoo.

Oulun Psykoterapiakeskus Vastaamossa psykoterapeuttina työskentelevällä Piia Kauralalla on tausta alan yrittäjänä. Ammatti on lapsuuden haave, mutta ammatinharjoittajana työ oli yksinäistä.

– Vastaamossa on kollegoita, joiden kanssa vaihtaa ajatuksia ja työntekijöistä pidetään hyvää huolta. Toki terapeutin ammattitaitoon kuuluu huolenpito myös itsestä. Tämä kaikki välittyy aivan varmasti positiivisesti myös potilaille.

Kaurala tähdentää, että asiakkaan ei Vastaamon palveluihin hakeutuakseen tarvitse olla mitenkään syvästi traumatisoitunut.

– Kun itsetuntemus paranee ja oppii käsittelemään omia tunteitaan ja sisäisiä ristiriitojaan, elämäntilanteisiin sopeutuminen kehittyy ja sisäinen kasvu edistyy.

Psykoterapiakeskus Vastaamo on mukana Nelosella keskiviikkoisin klo 20 esitettävässä televisio-ohjelmassa Kummalliset kammot.

Psykoterapiakeskus Vastaamo palvelee Oulussa osoitteessa Koulukatu 34.
Ajanvaraus puhelimitse numerossa 044 4141 000 tai verkossa osoitteessa https://vastaamo.fi/psykoterapia/oulu.

Artikkeli on psykoterapiakeskus Vastaamon tuottamaa kaupallista sisältöä.