Ritaharju

Ritaharju on yksi Oulun kaupungin voimakkaimmin kasvaneista asuinalueista Oulun pohjoispuolella. Vuoden 2016 lopussa alueella asui jo lähes 7000 ihmistä, kun vuoden 2005 alussa asukkaita oli vain 41. Ritaharjua ympäröiviä kaupunginosia ovat pohjoisessa Kalimenkylä, idässä Kuivasjärvi, etelässä Linnanmaa ja lännessä Herukka sekä Pateniemi.

Ritaharju muodostuu viidestä osa-alueesta. Ensimmäinen on vuonna 2004 aloitettu Raitotien eteläpuolella sijaitseva Kuivasrannan asuinalue. Raitotien pohjoispuolelta löytyvät Ritaharjun keskus, Aaltokangas sekä kaksi muuta aluetta. Ritaharjun rakennuskanta muodostuu pääosin pientaloista, mutta löytyy alueelta myös rivi- ja kerrostaloja.

Kulkeminen Ritaharjusta kaupungin keskustaan ja muihin kaupunginosiin onnistuu vaivatta vieressä kulkevaa Pohjantietä (moottoritie) pitkin. Ritaharjusta on järjestetty myös toimivat julkiset kulkuyhteydet. Myös kevyen liikenteen verkosto on kattava ja esimerkiksi pyörällä pääsee kätevästi polkaisemaan Linnanmaalle.

Asuinrakentamisen edetessä on myös Ritaharjun palvelutarjonta kehittynyt isoin harppauksin eteenpäin. Tänä päivänä Ritaharjussa palvelee muun muassa vuonna 2010 avattu monitoimitalo, josta löytyvät ala- ja yläkoulut, nuorisotoimen tilat sekä kirjasto. Kuivasrannan puolella palvelee lokakuun lopussa 2014 ovensa avannut monipuolisten tuotteiden ja palveluiden keskittymä Ideapark Oulu (ostoskeskus). Alueelta löytyy lisäksi päiväkoteja ja lähikauppa.

Ritaharjusta löytyvät monipuoliset puitteet myös liikuntaan ja harrastamiseen. Liikuntakeskuksena toimii Ritaharjun EasyFit, jonka palvelutarjonnasta löytyy kuntosalin lisäksi myös erilaisia ryhmäliikuntatunteja. Ritaharjua rakennettaessa on ulkoilumahdollisuudet myös hyvin huomioitu; alueelta löytyvät kuntorata- ja talvisin latuverkostot. Löytyypä alueelta myös ratsastustalli.

Luonnon läheisyyttä, sopivaa välimatkaa, mutta kuitenkin hyviä kulkuyhteyksiä Oulun keskustaan sekä nykyaikaisia asumismahdollisuuksia kaipaavalle Ritaharju on erinomainen valinta. Alue on erityisesti lapsiperheiden suosiossa.