Raahe

Raahe on merellinen kaupunki, joka sijaitsee noin 75 kilometrin päässä Oulusta lounaaseen. Raahen juuret ulottuvat vuotteen 1649, jolloin kreivi Pietari Brahe perusti kaupungin. Raahen keskeinen sijainti meren rannalla vaikutti siihen, että kaupungista kehittyi merkittävä satamakaupunki. Raahen vaiherikas historia ja 2000-luvulla tapahtuneet kuntaliitokset ovat muovanneet Raahesta nykyaikaisen, vireän, työpaikkoja ja koulutusta tarjoavan kaupungin. Raahen pitkän historian voi kuitenkin tänä päivänä edelleen aistia muun muassa keskustaan yhdistyvässä Vanhassa Raahe eli Puu-Raahessa. Tämä nykyäänkin elävä kaupunginosa on yksi parhaiten säilyneistä 1800-luvun puukaupungeista Suomessa.

Raahe on tänäkin päivänä merkittävä satamakaupunki ja Raahen satama on Suomen kuudenneksi vilkkain satama. Sataman kautta kuljetetaan pitkälti erilaisia raaka-aineita muun muassa terästä ja sahatavaraa. Maaliikennettä puolestaan palvelee Raahen kautta kulkee valtatie 8, jota pitkin matkan muun muassa Ouluun tai Kalajoelle ja etelämmäs taittaa sujuvasti. Raahe on myös Iisalmesta tulevan kantatie 88:n päätepiste. Raahen seudun joukkoliikenne on toteutettu yhteistyössä alueen kuntien kanssa ja suunnittelussa on huomioitu muun muassa alueen vanhusten ja nuorten määrä sekä julkisen sektorin rakennusten sijainnit, kuten myös oppilaitokset.

Raahen edustalla on paljon saaria. Suurin osa saaristosta kuuluu muutaman muun Raahen alueen kanssa Natura 2000 -verkostoon. Raahen saariston tarjoamat monipuoliset virkistysmahdollisuudet sekä alueen virkistyspalvelut palkittiin vuonna 2016 Vuoden Retkikohde -tunnustuksella. Raahen merellisyys, historia ja virkistysmahdollisuudet ovat ehdottomasti kaupungin parhaita puolia.

0 Kommentit

Kommentoi

Haluatko mukaan keskusteluun?
Osallistu rohkeasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.