Laanila

Laanilan kaupunginosa sijaitsee noin kahden kilometrin päässä keskustasta koilliseen, Oulujoen pohjoispuolella. Laanilan itäpuolella sijaitsee Tuiran kaupunginosa.

Laanilan alueen yleisilmeelle piirteet antoi 1950-luvulla arkkitehti Alvar Aalto. Noihin aikoihin Laanilan ranta-alueelle rakennettiin rivitalo Typpi Oy:n tehtaan työntekijöille. Myöhemmin samalle alueelle kohosi kolme kerrostaloa ja pesula, joka ei ole enää toiminnassa, ja rakennus muutettiin asunnoiksi vuonna 2002.

Nykyistä Laanilaa voi luonnehtia vehreäksi ja rauhalliseksi uudis- ja täydennysrakentamisen alueeksi veden äärellä. Alueelta on lyhyt matka Oulun keskustaan ja muutenkin kulkuyhteydet muualle ovat hyvät niin kevyen liikenteen väyliä kulkien kuin esimerkiksi autoillen. Alueen välittömässä läheisyydessä, Kuusamontiellä, ovat myös moottoritien liittymät pohjoisen ja etelän suuntaan.

Alueen peruspalveluita ovat muun muassa alueella toimivat lukio ja yläaste. Peruspalveluiden tarjonta laajenee edelleen Laanilan viereisillä alueilla esimeriksi Tuiraan, Hinttaan tai Ruskoon siirryttäessä. Voikin sanoa, että kaikki tarvittava löytyy parin kilometrin säteeltä ja palvelutarjonta laajenee entisestään siirryttäessä Oulun keskutaan, jonne sinnekin matkaa tulee vain pari kilometriä.