Olli Lindholmille nukkumaanmeno oli pitkään tuskaista: ”Luulin että minulla on hyvä sänky”

Yö-yhtyeen keulahahmon olkapäät ovat moneen kertaan leikatut. Sopivan nukkuma-asennon löytäminen oli pitkään hankalaa.

Yö-yhtyeen laulaja Olli Lindholm on innokas painonnoston harrastaja. Lihaksikas muusikko on kuitenkin kärsinyt pahoista olkapäävaivoista, jotka ovat johtuneet muun muassa vääränlaisesta voimaharjoittelusta.

Laulajan olkapäät ovat moneen kertaan leikatut ja sen verran pahoin runnellut, että nukkumaanmeno oli pitkään todella hankalaa. Selällään nukkuvan Lindholmin täytyi asetella huolella vartaloaan olkapäille sopivaan asentoon.

– Miellyttävän nukkuma-asennon löytäminen oli vaikeaa olkapäiden vuoksi, Lindholm muistelee.

Sitten Unikulman uniasiantuntija Vesa Tuominen kävi Lindholmin kotona ja havaitsi heti, että laulajahan nukkuu ihan väärässä asennossa.

– Luulin nukkuneeni hyvässä sängyssä, Lindholm tuumaa.

Uniasiantuntija näytti kädestä pitäen, mikä Lindholmin silloisessa nukkuma-asennossa ja sängyssä oli vikana.

– Ne olivat hyvin yksiselitteisiä ja helposti ymmärrettäviä juttuja. Vaikeudet sopivan nukkuma-asennon löytymisessä johtuivat siitä että painauduin ikään kuin riippumattotyyliseen asentoon.

Lonkka huonossa asennossa

Lindholm kävi seuraavaksi Unikulman liikkeessä UnikLab-pintapainemittauksessa, jossa nähdään tarkasti, millainen patja hänelle sopii. Mittauksen avulla valmistetaan asiakkaan mittojen mukainen patja.

Unikulman liikkeissä työntekijät ovat usein fysioterapeutteja, jotka pystyvät näkemään pintapainemittauksen tuottamasta kolmiulotteisesta tietokonekuvasta, jos testihenkilön kehon asennossa on ongelmia.

Lindholmin osalta mittaus osoitti, että hänen lonkkansa oli huonossa asennossa, minkä vuoksi polvitaipeet olivat ilmassa, eivätkä painuneet patjaa vasten.

– Samoin mittauksessa näkyi rintarangan jumi, minkä olen tiennytkin. Samoin siinä tuli esille minun ryhti, joka on aikalailla etukenossa.

Pilatesta ja joogaa

Lindholmin mittatilauspatjan valmistuksessa otettiin huomioon pintapainemittauksessa havaitut ongelmat. Lindholm on lisäksi pyrkinyt korjaamaan lonkan asentoa ja poistamaan jumeja käymällä punttisalin sijasta ryhmäliikuntatunneilla.

– Esimerkiksi bodybalance -tunnit ovat todella hyviä. Siinä on pilatesta ja joogaa, kaikkea yhdessä.

Uuden patjan ja kehonhuollon ansiosta ongelmat ja kivut ovat selvästi korjaantuneet.

– Muutama yö meni tottuessa, kun uusi sänky tuntui aluksi niin kovalta. Mutta ei se kauhean kauan vienyt ja nyt tulokset puhuvat puolestaan.

– Heräilen vähemmän, olkapäitä ei särje, niskaa ei särje.

Uuden sängyn mukana tuli myös uusi Unikulman ergonominen tyyny, jonka niskan alla oleva osa on koholla pitäen pään luontevassa asennossa.

– Ensimmäinen yö oli tosi hankala, tyyny tuntui oudolta. Mutta siihenkin kyllä tottui, Lindholm muistelee.

Rutiinit tärkeitä

Kun on pitkään nukkunut väärällä tavalla, siihen tottuu ja silloin uusi terveellisempi nukkumistapa voi aluksi tuntua oudolta. Lindholm kertoo olevansa tapojensa orja. Hän pyrkii aina keikkojensa välillä päästä nukkumaan omaan kotiinsa Tampereelle.

Esimerkiksi jos Lindholmilla on ensin keikka Vaasassa ja sitten Lappeenrannassa, niin hän tulee yöllä kotiin nukkumaan ja jatkaa matkaa seuraavana päivänä. Lindholmilla on kuski, mikä helpottaa järjestelyä.

– Minulle on tosi tärkeätä, kun aamuyöllä kello kolme, neljä tai viisi kävelen kotitietä, avaan kodin oven, panen tavarat tiettyyn paikkaan, teen saman tietyn iltapalan, istun tiettyyn kohtaan ja sen jälkeen menen omaan sänkyyn.

Rutiinit ovat monelle tärkeitä nukahtamisen kannalta. Ne ovat samalla viesti keholle, että nyt ollaan menossa nukkumaan. Hotellissa kaikki rutiinit eivät onnistu ja Lindholm kertookin nukkuvansa hyvin harvoin kunnon yöunet hotelleissa.

– Jos on ihan järjenvastaista ajaa yöksi kotiin, niin sitten jään hotelliin. Vaikka jos on peräkkäiset keikat ensin Kuopiossa ja sitten Kajaanissa.

Hyvä sisäilma tärkeää

Unikulman uniasiantuntija teki Lindholmin kotona tärkeän havainnon. Makuuhuoneen ilmanvaihtoventtiili oli lähes kokonaan kiinni.

– Kun Vesa sen aukaisi, niin rupesi kuulumaan kauhea kohina. En tiedä miksi ja kuinka kauan se oli ollut kiinni. Se on saattanut olla kiinni jopa kymmenen vuotta!

Nyt makuuhuoneessa on öisin huomattavasti raikkaampi sisäilma. Happirikkaassa sisäilmassa ja oikeanlaisessa nukkuma-asennossa keho lepää treenien tai keikkamatkojen rasituksesta.

Lindholm kertoo olevansa nyt päivisin selvästi vireämpi ja tarve nukkua päiväunia on hävinnyt.

– Omalla tavallaan se on jopa huono puoli, sillä olen nauttinut todella paljon päiväunista. Se on hirveän juhlallista nukkua päiväunet, mutta nyt en ole niitä tarvinnut.

 
Hyvä uni vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveyteen. Tutustu paremman unen ratkaisuihin Unikulman sivuilla >>

 
Varaa aika asiantuntijalle Oulun myymälään >>

 

Artikkeli on Unikulman tuottamaa kaupallista sisältöä.