Jääkiekkotähden ura oli vaakalaudalla – oikeanlainen patja auttoi paluussa huipulle

Nuoren jääkiekkotähden keho oli vääntynyt mutkalle. Kehon mittojen mukainen, venyttävä patja auttoi suoristamaan vartaloa.

matti

SM-liigaa Jokerien ja HIFK:n paidassa pelannut Matti Lamberg joutui karmeaan vammakierteeseen marraskuussa 2014. Hän oli ehtinyt pelata HIFK:ssa vain muutaman ottelun, kun kausi katkesi leikkausta vaativaan vammaan.

Tämä oli vasta alkua. Toukokuussa 2015 kontrollikuvat paljastivat, että edessä olisi uusi leikkaus. Silloisten arvioiden perusteella edessä oli kahdeksan kuukauden pakkolepo.

Lambergin mukaan useampi erinäinen vamma oli johtanut siihen, että keho oli epätasapainossa.

– Toki ammattikin on todella toispuoleinen keholle. Se vääntää rankaa toiseen suuntaan, jolloin toinen puoli on erittäin dominoiva, kaudella 2016-17 Vaasan Sportissa SM-liigaa pelaava Lamberg toteaa.

Lambergin osalta keho meni kuitenkin niin solmuun, että pelaaminen tai edes normaali harjoittelu oli mahdottomuus. Leikkausten jälkeen alkoi armoton kuntoutus. Siihen kuului muun muassa syvien lihasten, kehon hallinnan sekä lantion hallinnan kehittäminen erikoislääkäreiden ohjeiden mukaisesti.

– Käytännössä kuntoutuksessa oli paljon samantyylisiä juttuja, mitä löytyy joogasta ja pilateksesta, Lamberg jatkaa.

Tuttavan vinkki toi avun

Kuntoutusvaiheen aikana Lambergin tuttava kertoi Unikulman uniasiantuntija Vesa Tuomisesta, joka on auttanut monia huippu-urheilijoita toipumaan vammoistaan. Unikulma valmistaa kunkin henkilön omien vartalon muotojen mukaan suunniteltuja patjoja.

Lamberg meni ensin Unikulman liikkeeseen ns. pintapainemittaukseen, jossa nähdään kolmiulotteisesti, minkä verran keho painuu patjan sisään. Samalla mittauksessa nähtiin, kuinka pahasti Lambergin keho oli mutkalla.

– Pintapainemittauksessa näkyi äärettömän kova toispuoleisuus. Mittauksesta näkyi myös, kummalta puolelta pelaan, Lamberg muistelee.

Jääkiekkoilijalle tehtiin Unikulman Vantaan tehtaalla mittatilauspatja, jolla nukuttaessa selkäranka pysyy suorassa. Tällöin lihakset pääsevät lepotilaan ja selkäranka venyy, kun välilevyt täyttyvät nesteellä, joka on päivän rasituksen aikana puristunut pois välilevyistä.

Lambergilla on jääkiekkoilijalle tyypillisesti lihaksikkaat olkapäät ja pakarat, jotka painuvat nyt juuri sopivasti patjan sisään. Lisäksi lantion asento on uudella patjalla nukuttaessa optimaalinen.

– Muutos ei ollut sellainen, että ensimmäisen nukutun yön jälkeen kaikki oli kultaista, Lamberg naurahtaa.

– Mutta pyörin ehdottomasti vähemmän uudella patjalla. Se asento mihin nukahdan, on ollut nyt myös se, mistä herään.

Lamberg seurasi unen laadun muutosta Beddit-unimittarilla.

– Siitä huomasi muutoksen todella selvästi. Saman tien alkoi tulla kovempia lukuja. Nukuin ehdottomasti sikeämpää unta uudella patjalla.

Tehokkaan palautumisen ja rentoutumisen mahdollistava patja vauhditti hurjasti kuntoutusta.

– Uniasioiden parannuttua mentiin harppauksittain eteenpäin. Muutamassa kuukaudessa olin jo pelikunnossa.

Koskettava Facebook-kirjoitus

Tammikuussa 2016 Lamberg oli pelikunnossa. Kiiminkiläislähtöinen hyökkääjä julkaisi Facebookissa koskettavan tarinansa kokonaisuudessaan. Otsikko kertoi kaiken: ”Huomenna mää pellaan”.

Facebook-kirjoituksessaan epäonninen hyökkääjä kertoi, kuinka usko hänen ympärillään alkoi jo loppua. Yksi kuitenkin luotti loppuun saakka – Lambergin agentti Sami Mettovaara.

– Metto, joka on kohellu mua ku omaa poikaa sano mulle tänään puhelimessa vaan että Masa, oon sanonu varmaa sadalle ihmiselle ketkä on sanonu et sun juttu oli siinä, että te ette tunne sitä poikaa. Eikä ne tunnekaan, Lamberg kirjoitti.

Syksyllä 2016 Lamberg muutti Vaasaan tehtyään sopimuksen Sportin kanssa. Vuoden 2016 aikana hän kävi myös Unikulman liikkeessä kontrollimittauksissa.

– Kävin useamman kerran mittauspatjalla tasaisin väliajoin katsomassa, miten kroppa oli balansoitunut vammasta. Eroa ensimmäisten ja viimeisten mittausten välillä oli kuin yöllä ja päivällä, Lamberg toteaa.

Pitkän harjoittelu- ja pelitauon vuoksi paluu jääkiekkoammattilaiseksi oli kova shokki Lambergin keholle.

– Käytännössä kroppa oli tosi kireänä ja kärsin tosi pitkään lihasspasmeista eli kouristuksista.

Kehon huoltamisen eteen tehtiinkin kaikki mahdollinen myös kaukaloon paluun jälkeen. Yksi hyväksi havaittu metodi oli suolatankki.

– Suolatankki auttoi palautumaan. Käytännössä kyseessä oli älyttömän iso vesisaavi, mihin laitettiin kehonlämpöistä vettä ja suolaa. Sen pystyi toteuttamaan jäähallilla. Olin saavissa puoli tuntia kerrallaan.

Nyt keho on tottunut rasitukseen ja suolatankkia ei ole viime aikoina tarvittu.

– Mutta patjasta en luovu. Sen otin mukaani, kun muutin Vaasaan, Lamberg toteaa.

 

Unikulma on toiminut paremman unen asialla jo yli 30 vuotta. Unikulma kehittää, valmistaa ja myy yksilöllisiä sekä terveellisiä hyvän unen ratkaisuja. Ammattitaitoinen henkilökunta koostuu fysioterapeuteista sekä ergonomiasuunnittelijoista.

Varaa henkilökohtainen palveluaika Unikulmasta >

 

Artikkeli on Unikulma Oy:n tuottamaa kaupallista sisältöä.
Cxense Display