Naurattaako sinua joskus niin, että pissa meinaa tulla housuun? – Lantionpohjan lihasten vaivat koskettavat sekä naisia että miehiä

Raskaus ja synnytys, hormonaaliset muutokset sekä stressi voivat vaikuttaa lantionpohjan lihasten toimintaan. Suurin osa saa oireisiin avun fysioterapiasta.

Fysioterapiassa voidaan käyttää apuna esimerkiksi ultraääntä. Vastaanotolla lantionpohja ultrataan, jotta nähdään, miten mikäkin liike vaikuttaa lantionpohjan lihaksiin. ”Ultratessa näemme heti, toimiiko harjoitus vai ei. Asiakkaat kokevat, että ultraääni havainnollistaa todella hyvin lantionpohjan toimintaa”, Tuiran Fysion fysioterapeutti Mervi Meriläinen kertoo.

Moni tietää tunteen, kun juostessa tai nauraessa housuun meinaa lirahtaa pissa. Se voi olla merkki siitä, että lantionpohjan lihakset eivät ole täysin kunnossa.

Lantionpohjan lihasten toimintahäiriön oireet vaihtelevat suuresti. Yleisiä oireita ovat virtsankarkailu, jatkuva pissahädän tunne ja ulostamiseen liittyvät ongelmat, kuten ummetus ja ulosteenkarkailu. Myös erilaiset kivut lantionpohjan, häntäluun, selän tai alavatsan alueella ovat yleisiä.

Tuiran Fysion fysioterapeutti Mervi Meriläisen mielestä fysioterapiaan kannattaa hakeutua viimeistään silloin, kun vaivat haittaavat elämää ja omat konstit eivät enää riitä.

”Ei tarvitse olla mitään dramaattisia oireita – riittää, jos on esimerkiksi tunne, ettei hahmota keskivartaloaan ja lantionpohjaansa kunnolla. Joskus kyse voi olla todella pienestäkin jutusta.”

Lantionpohjan ongelmat eivät katso ikää tai sukupuolta

Yleinen harhaluulo on, että lantionpohjan vaivat koskisivat vain naisia. Näin ei kuitenkaan ole.

”Lantionpohjan lihasten vaivat koskettavat sukupuolesta ja iästä riippumatta suurempaa joukkoa”, Meriläinen kertoo.

Jokaisessa ikäryhmässä painottuvat erilaiset ongelmat: nuoret naiset tulevat vastaanotolle yleensä kipujen takia, vaihdevuosi-ikäisillä oireet johtuvat usein hormonaalisista muutoksista.

Synnyttäneet naiset hakeutuvat hoitoon, jos oma keho tuntuu raskauden jälkeen vieraalta tai synnytyksessä lantionpohjaan on tullut vaurioita.

”Naisen lantionpohjan rakenne tekee siitä hauraan. Naisen elämän aikana lantionpohjaan kohdistuu paljon rasitetta ja painetta”, Meriläinen sanoo.

Miehillä lantionpohjan toimintahäiriöön vaikuttavat yleensä iän myötä tulleet hormonaaliset muutokset. Tyypillisesti lantionpohjan fysioterapiaan tulevalla miehellä on takanaan eturauhassyöpäleikkaus ja sen jälkiongelmana virtsankarkailu.

”Yhtenä merkittävämpänä ongelmana miesten lantionpohjan toiminnan häiriöissä ovat lihaskireydet. Yleinen syy on myös pitkittynyt, selittämätön lantionpohjan tai lantion alueen kipu. Yleensä kipujen kanssa on yritetty tulla toimeen jo pitkään ja fysioterapiaan tuleminen on hartaan harkinnan tulos ja viimeinen oljenkorsi.”

Tällaisissa kivuissa voi yhtenä osatekijänä olla nuorellakin miehellä kroonistunut eturauhasen tulehdus.

Lantionpohjan fysioterapia suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa

Lantionpohjan fysioterapiahoito suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Tutkimuksissa ja hoidoissa käytetään vain sellaisia keinoja, jotka kulloisenkin asiakkaan kohdalla antavat oleellisesti lisätietoja hänen oireistaan.

”Me mietimme tarkkaan yhdessä asiakkaan kanssa tavoitteet, ja hän on alusta asti itse mukana suunnittelemassa terapian kulkua. Lantionpohja on todella henkilökohtainen alue, joten asiakas saa itse päättää, minkälaisia tutkimuksia tehdään”, Meriläinen kertoo.

Fysioterapiassa voidaan käyttää apuna esimerkiksi ultraääntä, jotta nähdään, miten mikäkin liike vaikuttaa lantionpohjan lihaksiin.

”Ultraäänellä on mahdollista nähdä puolierot, liikkeen laatu, suunta ja sijainti, ja sen avulla on helpompi määritellä, minkälaiset harjoitteet ja mielikuvat kenenkin kohdalla toimivat parhaiten.”

Hoidossa voidaan käyttää apuna myös sähköä. Kuvassa elektrodeja, joiden avulla sähköä voidaan ohjata kipualueelle. Tuiran Fysiolta voi lainata sähkölaitteen myös kotiin.

Hoidossa voidaan käyttää apuna myös sähköä. Sähköllä voidaan hellävaraisesti aktivoida lihaksia tai hoitaa kipua suoraan kipualueella. Sähkö toimii hyvin myös endometrioosin tukihoitona yhdessä toimivan kipulääkityksen kanssa. Tuiran Fysiolta voi lainata sähkölaitteen myös kotiin.

Myös erilaiset lihasharjoitteet toimivat osana terapiaa.

”Lantionpohjan lihakset ja syvät vatsalihakset aktivoituvat yhdessä: jotta saat tehokkaasti lantionpohjan lihakset käyttöön, sinun pitää osata käyttää syviä vatsalihaksia.”

Joskus lantionpohjan fysioterapian tueksi käytetään myös muuta fysioterapiaa. Fysioterapiassa voidaan katsoa esimerkiksi, onko kehossa virheasentoja, lihaskalvokireyksiä tai arpia, jotka mahdollisesti myötävaikuttavat oireen syntyyn.

Stressi voi aiheuttaa lantionpohjan kireyttä

Usein ajatellaan, että mitä tehokkaammin lantionpohjan lihaksia treenaa, sitä parempi. Meriläinen muistuttaa, että on tärkeää oppia myös lihasten rentouttaminen, koska vain rento lihas voi vahvistua ja toimia tehokkaasti.

Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on siis parantaa lihasten koordinaatiota, sekä palauttaa lihasten kyky aktivoitua ja rentoutua.

”Aivan samalla tavalla kuin minkä tahansa lihaksen harjoittamisessa, lepo ja rentoutus on tärkeää, jotta lihas toimii oikein ja tehokkaasti. Pienemmälläkin lihasvoimalla pärjää, kun lantionpohjan lihaksiaan osaa käyttää oikealla tavalla erityisesti niissä tilanteissa, joissa oireita esiintyy”, Meriläinen sanoo.

On tavallista, että asiakas ajattelee vastaanotolle tullessaan, että oireiden syynä ovat heikot lantionpohjan lihakset. Usein paljastuu, että syynä onkin päinvastoin lihasten ylikireys. Syynä lihasten jännitykseen voi olla esimerkiksi stressi.

”Aika usein lantionpohjan kireyteen liittyy kehon kokonaisvaltainen jännitys. Monilla hoito lähtee silloin liikkeelle siitä, että tunnistetaan stressin aiheuttaja ja se, miten paljon siihen voi itse vaikuttaa. Ohessa opetellaan rentouttamaan lantionpohjan lihakset.”

Rentoutusharjoituksena voidaan tehdä esimerkiksi tietoista rentoutumista tai akupunktiota. Myös sähkö on hyvä apu lantionpohjan lihasten rentoutukseen.

Joskus apu saattaa löytyä yllättävästä paikasta.

”Monesti lantionpohjan kireys ja purenta ovat yhteydessä toisiinsa. Jos yöllä nukkuessa puree hampaitaan yhteen, koko kroppa saattaa jännittyä. Lantionpohjan rentoutus voi löytyä purentaa rentouttamalla”, Meriläinen kertoo.

Suurin osa saa fysioterapiasta avun lantionpohjan ongelmiin. Fysioterapiassa täytyy kuitenkin sitoutua tekemään kovasti työtä. ”Ei ole kyse mistään pikakurssista – lantionpohjan harjoittaminen edellyttää asiakkaalta sisukasta työskentelyä”, Meriläinen sanoo.

Lantionpohjan fysioterapiaan tarvitaan sisukkuutta

Mervi Meriläinen kertoo, että suurin osa saa fysioterapiasta avun oireisiin.

Lantionpohjan fysioterapian onnistumiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi pitkälle edenneet neurologiset sairaudet tai vaikeimmiksi luokitellut lantion alueen laskeumat. Tällöin hoitotulos voi olla heikko.

Sen sijaan lievemmissä laskeumissa fysioterapialla ja omatoimisella harjoittelulla saadaan usein ehkäistyä laskeuman paheneminen. Laskeumaleikkauksen jälkeen fysioterapia on suositeltavaa, ja joskus hoitojakso aloitetaan jo ennen leikkausta, jotta oikea lihastoiminta löytyy helpommin leikkauksen jälkeen.

Syöpä ja lantion alueen akuutit tulehdukset ovat este fysioterapialle.

Jotta fysioterapia auttaa, asiakkaan täytyy asennoitua pitkäjänteiseen työskentelyyn. Tulokset tulevat ajan kanssa, ahkeran harjoittelun jälkeen.

Vaikka kävisi säännöllisesti fysioterapiassa, tuloksia ei luultavasti synny, jos kotiharjoitteet jäävät tekemättä.

”Ei ole kyse mistään pikakurssista – lantionpohjan harjoittaminen edellyttää asiakkaalta sisukasta työskentelyä. Tämä on asia, jota ei voi tehdä toisen ihmisen puolesta, asiakkaan pitää olla itse hyvin aktiivinen”, Meriläinen sanoo.

Jos elämässä on samanaikaisesti päällä paljon stressitekijöitä, voi miettiä, riittääkö itsellään voimavaroja aloittaa lantionpohjan fysioterapiaa. Parempi ajankohta voi olla myöhemmin, kun elämä tasaantuu ja oma vireystaso ja jaksaminen paranee.

Joskus voi kuitenkin riittää, kun saa oivalluksen lantionpohjan toiminnasta ja oppii ottamaan lihakset mukaan päivittäisiin toimiin ja harrastuksiin. Tällöin apu saattaa löytyä nopeastikin.

”Palkitsevinta tässä työssä on, kun asiakas oivaltaa, että näinhän tämä menee. Oikeastaan hienointa ei ole itse parantuminen, vaan se yhteinen matka, jonka aikana oivalluksia ja onnistumisia pikkuhiljaa tulee, ja lopulta oireet helpottuvat.”

Lantionpohjan fysioterapiaan voi varata ajan ilman lääkärin lähetettä.

Tuiran Fysion fysioterapeutit työskentelevät myös poikkeusaikana. Varaa aika osoitteessa https://tuiranfysio.fi/ajanvaraus/.

Tuiran Fysion lantionpohjan fysioterapeutit vastaavat mielellään mieltä askarruttaviin kysymyksiin myös puhelimitse ja sähköpostilla.

Mervi Meriläinen, 040 456 4691

mervi.merilainen(at)tuiranfysio.fi

Kirsi Väänänen, 08 340 862

kirsi.vaananen(at)tuiranfysio.fi

Tuiran Fysio, Merikoski
Merikoskenkatu 2, 90500 Oulu
Palvelemme arkisin klo 8-18
Puh. 044 709 4736 tai (08) 340 862
toimisto(at)tuiranfysio.fi

Tuiran Fysio, Valtatie
Valtatie 47, 90500 Oulu
Palvelemme arkisin klo 8-18
Puh. (08) 340 862
toimisto(at)tuiranfysio.fi