Yhä useampi valitsee käytetyn tietokoneen

Yhä useampi tietokoneen ostaja valitsee tai ainakin harkitsee käytetyn tietokoneen ostoa. Lue oululaisen käytettyjä yritystietokoneita myyvän Taitonetin vinkit siitä, kuinka ostaa sopiva tietokone esimerkiksi lukiolaiselle, tietokonepelejä pelaavalle, vloggarille tai mummolaan.

Jari Karjalainen tuli Taitonettiin kysymään neuvoja koneen toimimattomuuteen. Myymäläpäällikkö Markus Alanko korjasi mokkulaongelman Jarin odotellessa ja sai runsaat kiitokset hyvästä asiakaspalvelusta.

Ennen ostopäätöstä kannattaa tarpeista tietokoneelle keskustella rauhassa osaavan myyjän kanssa, jotta vikaostoksilta vältytään. Tietokoneiden ominaisuudet voivat olla asiaan perehtymättömille hankalasti avautuvia. Taitonetin myymäläpäällikkö Markus Alanko antaa vinkkejä tietokoneen ostoon, oli oston kohteena sitten uusi tai käytetty kone.

Minkälainen kone sopii normaaliin kotikäyttöön, laskujen maksusta netin selailuun?

Tämä lienee helpoin kohderyhmä, joka myös saa koneen edullisimmin. Jos konetta ei liikuteta paljoa mukana, näytön koko voi olla suurempi ja runko paksumpi. Tähän väliin on pakko sanoa, että paksu runko on aina kannettavassa positiivinen asia ja tekee koneesta helposti huollettavan. SSD-levyä tähän käyttöön ei ole pakko hankkia. Meidän käytetyissä yrityskannettavissa on se etu, että edullisimmatkin koneet ovat tarpeeksi luotettavia ja tehokkaita peruskäyttöön. Hyvän koneen peruskäyttöön saa käytettynä jopa alle kahdellasadalla.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun ostaa konetta lukiolaiselle?

Lukiolaiset arvostavat ohutta runkoa ja pitkää akun kestoa ja ehkä keskivertoa pienikokoisempaa runkoa. Konetta pitää kantaa mukana päivittäin, joten se ei voi olla massiivisen kokoinen eikä koululla saa konetta aina pistokkeeseen. Vuosi sitten tällaisten koneiden löytäminen käytettynä oli huomattavasti hankalampaa kuin nyt ja niiden hinnat olivat melko korkeat. Nykyään koneita saa jo kuitenkin alle kolmellasadalla. Selvää on, että SSD-kiintolevy on jokaisen opiskelijan vaatimus.

Kannattaako pelaajan ostaa käytetty kone vai uusi? Mikä on tärkeintä pelikoneen valinnassa?

Ensinnäkin pelaajan oikea valinta on lähes aina pöytäkone. Jos haluaa sijoittaa rahansa uuteen koneeseen, kannattaa ehdottomasti kasata kone erillisistä osista. Jos Taitonetin käytettyjä pelikoneita vertaa markettien valmispaketteihin, on helppo perustella käytetyn koneen ylivertaisuus, puhutaan sitten koneen käyttöiästä tai tehosta.

Tärkein tieto myyjälle koneen valintaa varten ovat pelattavat pelit, sillä ne määrittävät kuinka paljon rahaa koneeseen pitää käyttää. Tällä hetkellä kaikki pelit pyörivät Taitonetin noin neljänsadan euron käytetyillä pelikoneilla, joten mistään suuresta investoinnista ei välttämättä puhuta. Pelien nopean kehityksen vuoksi erittäin tärkeä ominaisuus on koneen päivitettävyys, joten pelkän prosessorin tai näytönohjaimen perusteella ostopäätöstä ei kannata tehdä. Tärkeintä on löytää luotettava myyjä, joka ei myy liian kallista konetta, vaan osaa myydä sopivan koneen vastaamaan pelaajan tarpeita.

Pelikoneiden suorittimia ja näytönohjaimia voi vertailla puolueettomilla sivustoilla, kuten www.futuremark.com ja https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php. Pistemäärällä voit suoraan verrata koneen osien tehokkuutta. YouTubesta löytyy myös paljon videoita pelikoneiden tehoista. Laita YouTubessa hakusanaksi näytönohjaimen nimi, keskusmuistin määrä sekä pelin nimi ja voit tarkistaa sieltä, kuinka pelit toimivat näillä asetuksilla.

Jos haluan editoida videoita ja käsitellä kuvia tietokoneella, mitä pitää ottaa huomioon?

Videoiden editointi vaatii koneelta paljon muistia. Jos käsittelee Full HD:ta terävämpiä resoluutioita, tarvitaan myös tehokas näytönohjain. Normaalisti kannettava ei ole paras vaihtoehto tällaiseen käyttöön, mutta yritysläppäreiden joukosta löytyy myös koneita, jotka tähän soveltuvat erinomaisesti. Näiden koneiden hinta on uutena jopa viisi tuhatta euroa, mutta käytettynä näiden hinnat lähtevät viidestä sadasta eurosta.

Kuvankäsittely ei ole niin vaativaa kuin videoiden editointi, mutta tärkeää on varmistaa, että koneessa on vähintään 8 GB keskusmuisti ja tarkka näyttö. Tällaiseen käyttöön myydessä haluaisin aina keskustella koneen käyttäjän kanssa, koska käyttötarpeet voivat olla hyvinkin erilaisia.

Minkälainen kannettava tietokone sopisi vaarille ja mummille?

Toki tässäkin ryhmässä on käyttäjiä laidasta laitaan, aina pelaajasta kuvankäsittelijään, joten kannattaa keskustella myyjän kanssa koneen vaatimuksista. Tärkeintä useimmille lienee suuren näytön lisäksi näppäimistö, jossa on numerovalinnat oikeassa reunassa ylärivin lisäksi. Laitamme aina kaikki koneet asiakkaille käyttövalmiiksi ja vähemmän koneita käyttäneelle tämä on osoittautunut elintärkeäksi palveluksi.

Tarkista nämä myyjältä ennen ostopäätöstä:

  • Metallinen runko on muovista tukevampi ja suojaa herkkiä osia. Taipuuko runko? Taipuva runko on heikkolaatuisen koneen merkki ja ennustaa lyhyttä käyttöikää.
  • Kysy myyjältä koneen huollettavuudesta. Onko koneen pohjassa huoltoluukkua?
  • Onko varaosia saatavilla? Paljonko esimerkiksi uusi akku maksaa?
  • Onko myyjällä huoltopalvelua?
  • Onko koneessa tarpeeksi muistia ja voiko sitä lisätä jälkikäteen?
  • Mikä kiintolevy koneessa on? SSD on nopeampi ja luotettavampi kiintolevy kuin perinteinen kiintolevy.

Oululainen Taitonetti Oy on Suomen suurin käytettyjen tietokoneiden verkkokauppa. Taitonetin käytettyjen tietokoneiden myynti on tuplaantunut parin vuoden aikana ja Pakkahuoneenkadun toimipisteellä työskentelee tällä hetkellä 14 henkilöä. Taitonetti on laajentanut vuosi sitten verkkokauppansa myynnin myös Ruotsiin. Taitonetin Oulun myymälässä toimii myös kaikkien tietokonemerkkien huolto. Joulukuussa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra nosti Taitonetin mukaan Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalle.

Haluatko apua tietokoneen ostoon? Tervetuloa kysymään lisää neuvoja!

Tutustu tarkemmin Taitonetin tuotevalikoimaan www.taitonetti.fi

Löydät Taitonetin myös Facebookista, Instagramista ja Youtubesta.

 
 
Artikkeli on Taitonetin tuottamaa kaupallista sisältöä.