Maailmanluokan Snowcrossia Raksilassa

Moottorikelkat valtaavat Raksilan pesäpallostadionin jo viidettä kertaa, kun Stadion Snowcross eli moottorikelkkojen Supercross ajetaan tutulla stadionilla Oulun keskustassa helmikuun 21.-22. päivinä. Euroopan parhaiden Pro-kuljettajien International Bothnia Cup ajetaan viime vuoden tapaan kahden päivän ja kolmen osakilpailun mittaisena Stadioncross mini-sarjana. Bothnia Cupin ensimmäinen osakilpailu on samalla myös Stadion Snowcrossin Suomen Mestaruuskilpailu.

Moottorikelkat valtaavat Raksilan pesäpallostadionin jo viidettä kertaa, kun Stadion Snowcross eli moottorikelkkojen Supercross ajetaan tutulla stadionilla Oulun keskustassa helmikuun 21.-22. päivinä
Euroopan parhaiden Pro-kuljettajien International Bothnia Cup ajetaan viime vuoden tapaan kahden päivän ja kolmen osakilpailun mittaisena Stadioncross mini-sarjana. Bothnia Cupin ensimmäinen osakilpailu on samalla myös Stadion Snowcrossin Suomen Mestaruuskilpailu.

Tämän vuoden kilpailusta on tulossa kaikkien aikojen suurin, sillä peräti 161 kuljettajaa on ilmoittautunut Raksilan hornankattilaan. Kuljettajista jopa 69 on alle 16 vuotiaita junioreja kolmessa eri luokassa.
Pro-luokan Bothnia Cupiin on ilmoittautunut 27 kuljettajaa ja se on siten maailman suurin Pro-luokan kilpailu tällä kaudella tähän mennessä.

Viihteellinen tapahtuma

Raksilan urheilupyhättö valjastetaan viikonlopun ajaksi moottoriurheilijoiden käyttöön, kun sinne rakennetaan huikea Stadion Snowcross-rata. Alueelle rakennetaan lisäksi lähes kaikki kesäfestareilta tutut elementit katsojien iloksi. Kaksi lämmitettyä ravintolatelttaa, sekä kahvilateltta palvelevat katsojia koko tapahtuman ajan ja niissä on mukava lämmitellä varpaita talvikelissä. Grillistä löytyy tutut kisamakkarat, pyttipannut ja keitot. Kahvilasta mm. munkit, kahvit ja kaakaot. Lapsille tarjolla on mönkkäriajelua ja erillinen VIP-alue palvelee pääasiassa yritysasiakkaita seurueineen.

Kuljettajien varikolla on nyt nähtävää suuren maailman malliin, sillä kaksi suomalaista Snowcross-tiimiä Crane Hill Racing ja Loukko.com ovat nykyisin liikkeellä huikeilla ja näyttävillä motorhome-rekoilla.

Extreme Stadium Race -nimeä kantava tapahtuma tulee olemaan jälleen Oulun suurin ulkoilmatapahtuma tänä talvena. Parhaimmillaan yli 4000 silmäparia katsomoon kerännyt tapahtuma on myös yksi Euroopan suurimmista Snowcross-tapahtumista.

Alueen ulkopuolelle, Jäähallin edustalle, rakennetaan tapahtuman ajaksi väliaikainen taksitolppa, jossa Fixutaxin henkilökunta huolehtii, että jokainen, joka tarvitsee saa helposti kyydin kotiin tai kaupungille tapahtuman päätyttyä.

Tapahtuma päättyy lauantaina näyttävään ilotulitukseen.

Juniorit ja Veteraanit aloittavat perjantaina

Kilpailut alkavat perjantaina 21.2 klo 14 kansallisten luokkien kilpailuilla. Ensimmäisenä kisaurakan aloittavat pienimmät eli 7-11 vuotiaat juniorit. Ensimmäistä kertaa suomessa ajetaan, pienillä 200-kuutioisilla lastenkelkoilla, Junior-200 Stadion Mestaruuskilpailu. Kilpailu ajetaan samalla stadioncross-kaaviolla, millä ajetaan Bothnia Cupia. Junior-200 mestaruusfinaali ajetaan illalla Bothnia Cupin tauolla.

Muut junior-luokat eli Junior 11-14 ja Junior 14-16, sekä Veteraaniluokka ajavat omat kilpailunsa myös perjantai-iltapäivän aikana. Kaikissa junior-luokissa on mukana yhteensä peräti kymmenen Oulu Seudun moottorikelkkailijoiden omaa kuljettajaa. Esimerkiksi Niklas ja Emil Isokääntä ovat esittäneet vakuuttavia otteita 200 kuutioisen kelkan sarvissa.

Kansallisten luokkien kilpailuja käydään myös lauantai-iltapäivänä klo 14 alkaen. Tuolloin vuorossa ovat Sport, Pro Lite, sekä Naisten luokat. Kaikissa näissäkin luokissa ajaa useita Oulun alueen kuljettajia. Sport luokassa OSMK:ta edustavat Jani Ojakoski ja Markus Seppänen. Naisten luokassa Oululaisia edustavat; Susanna Lemström ja Noora Nummijoki. Kovin kansallisista luokista on Pro Lite ja myös tässä luokassa ajaa useita Oulun seudun kuljettajia. Haukiputaan Aleksi Rehu on yksi ennakkosuosikeista, mutta kovasti kampoihin laittaa myös Mikko Väätäjä, sekä Kiimingin pojat Hermanni Aitto-oja, Anton Päkkilä, ja Hannu Härkönen.

Euroopan kovimmat kuskit Bothnia Cupissa

Kansallisten luokkien kilpailujen jälkeen molempina iltoina on rata pyhitetty Euroopan kovimmille Pro-kuljettajille. Pro-luokan kuljettajat ovat luokiteltuja, puoliammattimaisia, Euroopan parhaita snowcrosskuljettajia. He saavat käyttää viritettyjä, jopa yli 150 hv kilpakelkkoja. Kelkkoja on rakennettu huolella kestämään näiden hurjapäiden hurjat hypyt. Bothnia Cupiin osallistuu jälleen paljon ruotsalaisia ja norjalaisia kuljettajia. Oululaisväriä Bothnia Cupissa edustaa Pekka Alatalo, joka on loukkaantumisen jälkeen ollut tovin kilpailematta ja aloittaa tämän kauden kilpailemisen vasta nyt Raksilan Stadikalta.

International Botnia Cup koostuu viime vuoden tapaan kolmesta erillisestä kilpailusta. Perjantai-iltana ajettava Bothnia Cup Race 1 on samalla Stadion Snowcrossin Suomen Mestaruuskilpailu. SM-kisassa ajetaan aluksi 9 alkuerää, sekä Last Chance erä, joiden perusteella illan SM-finaaliin pääsee 12 päivän parasta kuljettajaa. Viime vuonna Suomen Mestaruus ratkesi äärimmäisen niukasti. Ruotsin Oskar Norum hyppäsi maalihyppyrillä korkeimmalle, mutta Kauhajoen Mikko Osmo ehti nilkuttaa, pari kierrosta ennen maalia rikkoontuneella kelkalla, maaliviivan yli vain 0,068s ennen Norumia. Bothnia Cup Race 1 alkaa perjantaina klo 18 ja se on veikkauksen voittajavetokohteena. Peliaikaa aina kilpailun alkuun, klo 18 saakka.

Taistelu jatkuu lauantaina klo 15 alkavalla Loukko.com Dominator kilpailulla, joka on Bothnia Cupin Race 2. Dominator-kilpailu on samalla kertaa julma, raaka, huikea ja jännittävä. Siinä kaksi kuljettajaa ajaa kaksi kierrosta kilpaa toisiaan vastaan. Häviäjän taival päättyy samatien. Kilpailijoita karsitaan niin kauan, kunnes jäljellä on kolme kuljettajaa, jotka ratkaisevat kolmen kierroksen finaalissa Loukko.com -Dominator tittelin. Viime vuonna Dominator-tittelin vei Oskar Norum.


Lauantai illan Super Snocross ratkaisee kaiken

Lauantai-iltana klo 18 ajetaan viikonlopun ja Bothnia Cupin pääkilpailu, Super Snocross – Race 3. Super Snocross ajetaan samalla kaaviolla kuin perjantain SM-kilpailu ja myös Super Snocross on myös Veikkauksen vedonlyöntikohde. Peliaika on klo 18 asti eli noin klo 17 ajettavan Warm Upin jälkeen ehtii vielä veikata omaa suosikkiaan. Viime talvena Super Snocrossin voitti Pär Vikman.

Viime vuoden tapaan Bothnia Cupissa jaetaan sarjapisteitä myös kaikista Race 1 ja Race 3 -osakilpailujen alkueristä. Näin jokainen ajettu erä on kuljettajille äärettömän tärkeä. Cupin viimeisen, Super Snocross, osakilpailun finaali on kuljettajille kuitenkin se kaikkein tärkein, sillä siitä saa tuplapisteet. Viimeisellä finaalilla on siten verrattain suuri merkitys Cupin kokonaispisteisiin. Bothnia Cupin voitosta tullaan käymään tulinen taistelu, sillä voittajalle on luvassa 2.000€ riihikuivaa rahaa. Myös jokaisen Bothnia Cupin osakilpailun finaalin voittaja palkitaan 500€ shekillä. Lisäksi jokainen alkuerä palkitaan 50€ rahapalkinnolla. Kaikkiaan Bothnia Cupissa jaetaan palkintoina rahaa ja tavaraa reilusti yli 10.000 euron arvosta.

Viime vuonna Bothnia Cup oli ruotsalaisjuhlaa. Voiton vei Oskar Norum, joka sittemmin siirtyi täksi kaudeksi Yhdysvaltoihin ammattilaiseksi. Kakkoseksi tuli Pär Vikman ja kolmas oli Axel Johansson.

Tänä vuonna kovimmat ennakkosuosikin paineet kantaa kuitenkin Pudasjärven Joonas Keskiaho. Hän on päässyt tällä kaudella sellaiseen vauhtiin, että voittojen ottaminen on jopa helppoa. Keskiaho tietää myös Raksilan metkut, sillä hän ajoi monien yllätykseksi Super Snocross-osakisan voittoon 2018 samassa paikassa. Samoin toissa vuoden Bothnia Cup-voittaja ja viime vuoden kaksinkertainen Suomen Mestari Mikko Osmo on yksi ennakkosuosikeista. Kovimmat ruotsalaiset ovat tänä vuonna Adam Öhman, Pär Vikman, Axel Johansson, Emil Hansson, Gustav Sahlsten, sekä William Svensson.

Näyttävää moottoriurheilua

Stadion Snowcross on yksi kaikkein näyttävimmistä ja jännittävimmistä moottoriurheilulajeista. Lyhyet ja jännittävät kisaerät tiuhaan tahtiin ja sopivat tauot niiden välissä tekevät kilpailun seuraamisen yleisölle helpoksi.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.snowcrossoulu.com. Pääsyliput ovat ostettavissa Ticketmasterista, sekä portilta.