Hintatietoinen kuluttaja hyödyntää uuden korkolain avaamat säästömahdollisuudet

Suomessa astui syyskyyn alussa voimaan laki, joka rajoitti kuluttajille myönnettävien lainojen kustannuksia. Uuden lain tarkoitus on kitkeä pahimmat ylilyönnit pois lainamarkkinoilta, mutta samalla se avasi hintatietoiselle kuluttajalle oivan mahdollisuuden kilpailuttaa olemassa olevat lainat tai luotot.

Kuluttajan täytyy olla itse aktiivinen osapuoli

Alentuneen korkotason vuoksi olemassa olevien lainojen korot kannattaa kilpailuttaa sekä maksaa vanhat kalliimmat lainat pois – olipa kyseessä yksi tai useampi laina. Uudella lailla ei ole vaikutusta ennen syyskuun alkua otettujen lainojen kustannuksiin, vaan kuluttajan täytyy itse olla aktiivinen kilpailuttamisen kanssa.

Voimaan astunut korkosääntely tiivisti kilpailua luottomarkkinoilla, sillä yhä useampi toimija siirtyi nyt samalle pelikentälle perinteisten pankkien kanssa. Uusi laki pakotti myös perinteiset pankit tarkastelemaan luottojen ja lainojen hinnoittelua, etenkin avaus- ja palvelumaksujen osalta.

Vaikka hinnoittelumuutokset perinteisissä pankeissa jäivätkin suhteessa pienemmiksi moneen muuhun toimijaan verrattuna, pystyvät verkon yli toimivat pankit ja rahoituslaitokset kilpailemaan niin hinnalla, kuin myös nopeudellaan varsin hyvin. Kilpailukyvyn on mahdollistanut ennen kaikkea pitkälle automatisoidut prosessit, mutta myös kevyemmät organisaation omat kulurakenteet.

Säästömahdollisuudet koskettavat noin joka viidettä suomalaista

Noin miljoonalla suomalaisella on vähintään yksi kulutusluotto. Luottokorteilla käytössä olevasta velasta puolestaan ei ole tilastoa. Vain kulutusluotot mukaan laskien korkolain avaamat säästömahdollisuudet koskettavat noin joka viidettä suomalaista. Mistään marginaali-ilmiöstä ei siis ole kyse.

Jos sinulla on olemassa oleva laina tai luotto, kilpailuta niiden korot maksutta Sortterin avulla.

Järkihintaisia vaihtoehtoja tarjolla enemmän kuin aikaisemmin

Tällä hetkellä keskituloisella palkansaajalla on kohtuullisen koron lainavaihtoehtoja tarjolla kenties enemmän kuin koskaan. Samalla lainojen kilpailuttamisen merkitys kasvaa, kun edullisimman lainan voi löytää jopa entuudestaan tuntemattomalta lainanantajalta.

Sortterilta kerrotaan, ettei ole lainkaan poikkeuksellista, mikäli asiakas saa lainan omaa tilipankkiaan edullisemmin muualta. Nykyiset lainat kannattaa kilpailuttaa ja käyttää hyödyksi pankkien ja rahoituslaitosten välillä koventunut kilpailutilanne. Sortter sovelsi ainoana lainojen vertailupalveluna uutta lakia korkojen osalta jo elokuun alusta, hakien asiakkailleen vain ne lainatarjoukset, joiden korkotaso oli uuden lain mukainen.

Sortter muistuttaa, että kuluttaja voi aina maksaa nykyisen luoton pois uudella edullisemmalla lainalla, vaikka sovittua maksuaikaa olisikin vielä jäljellä.

 

Artikkeli on Sortterin tuottamaa kaupallista sisältöä.