Maailmanluokan moottorikelkkailua Raksilassa!

Raksilan rata on yksi maailman näyttävimmistä snowcross-radoista. KUVA: Jarkko Jokela

Moottorikelkat valtaavat Raksilan pesäpallostadionin, kun Stadion Snowcross eli moottorikelkkojen Supercross räjäyttää pesäpallostadionin jälleen kerran. Stadion Snowcrossin Suomen Mestaruuskilpailu sekä Kansainvälinen Bothnia Cup ajetaan tutulla stadionilla Oulun keskustassa helmikuun viimeisenä viikonloppuna 22.-23.2.

Raksilan urheilupyhättö valjastetaan viikonlopun ajaksi moottoriurheilukeskukseksi, kun sinne tuodaan peräti 10.000 kuutiota lunta ja siitä rakennetaan yksi maailman huikeimmista snowcross-radoista. Alueelle rakennetaan lisäksi lähes kaikki kesäfestareilta tutut elementit katsojien iloksi, aina hampurilaisrekoista ja lakumyyntikojuista anniskeluravintoloihin ja oheisaktiviteetteihin sekä erilliseen VIP-alueeseen. Kaksi lämmitettyä ravintolatelttaa sekä kahvilateltta palvelevat katsojia koko tapahtuman ajan ja niissä on mukava lämmitellä varpaita talvikelissä. Grillistä löytyy tutut kisamakkarat, pyttipannut ja keitot. Kahvilasta mm. munkit, kahvit ja kaakaot.

Extreme Stadium Race -nimeä kantava tapahtuma järjestetään nyt jo neljättä kertaa ja se tulee olemaan Oulun suurin ulkoilmatapahtuma tänä talvena. Parhaimmillaan yli 4000 silmäparia katsomoon kerännyt tapahtuma on jälleen myös yksi Euroopan suurimmista Snowcross-tapahtumista.

Kilpailuihin on ilmoittautunut kaikkiaan peräti 122 kuljettajaa, joista ulkomailta kolmekymmentä.

Ohjelmaa piisaa jokaiselle

Kisaerien tauoilla voivat katsojat käydä Active Snowpark alueella kokeilemassa Airsoft-ammuntaa, Fatbike/sähköpyöriä sekä rekiajelua Suomen suurimmalla moottorikelkalla lämmitetyssä reessä. Huikeimpana alueelta löytyy – snoukkamiehet huomio – sveitsiläinen keksintö; moottoroitu lumilauta. Ja kaikkia näitä yleisö pääsee kokemaan ilmaiseksi.

Messuaukio toimii Winter Expo-messualueena, sekä kuljettajien varikkona ja siellä onkin nykyään nähtävillä mitä hienompia kuljetuskalustoja; Upeita retkeilyautoja, busseja ja jopa motorhome-rekkoja.

Alueen ulkopuolelle, Jäähallin edustalle, rakennetaan tapahtuman ajaksi väliaikainen taksitolppa, jossa Otaxin henkilökunta huolehtii että jokainen, joka tarvitsee, saa helposti kyydin kotiin tai kaupungille tapahtuman päätyttyä.

Tapahtuma päättyy lauantaina näyttävään ilotulitukseen.

Startit ovat Snowcrossin suola. Niitä nähdään Oulussa viikonlopun aikana peräti yli 70 kappaletta. KUVA: Jarkko Jokela

Juniorit ja muut kansalliset luokat aloittavat perjantaina

Kilpailut alkavat perjantaina 22.2 jo klo 11 kansallisten luokkien kilpailuilla. Ensimmäisenä kisaurakan aloittavat pienimmät eli 7-11 vuotiaat juniorit. Muut junnu-luokat eli Junior 11-14 ja Junior 14-16 ajavat heti perään. Näissä kaikissa on mukana useita Oulu Seudun moottorikelkkailijoiden omia nuoria kuljettajia. Eevertti Liuska ja Niklas Isokääntä ovat Micro Junior 7-9 luokan ennakkosuosikkeja ja BRP-akatemiaa käyvän Hermanni Aitto-ojan menoa kannattaa seurata Junior 14-16 -luokassa.

Aikuisten luokista perjantaina päivällä mukana ovat Naisten luokka, yli nelikymppisten Veteraaniluokka, Sport-luokka (ent. Harraste), sekä kovimpana Pro-Lite-luokka, jonka yhtenä ennakkosuosikeista ajaa OSMK:n Aapo Savela. Kansallisissa luokissa ajaa kaikkiaan yli kymmenen OSMK:n kuljettajaa.

Kansallisten luokkien kilpailut ajetaan kokonaisuudessaan loppuun klo 11-15 ja tuona aikana yleisöllä on stadionille vapaa pääsy.

Kilpailut ajetaan non-stop aikataululla. Juniorien, naisten ja veteraanien kilpailut ajoittuvat noin klo 11-13 välille. Sport-, ja Pro-Lite-luokkien kilpailut ajoittuvat n. klo 13-15 välille.

Euroopan kovimmat kuskit Bothnia Cupissa

Kansallisten luokkien kilpailujen jälkeen tapahtumassa on pieni tauko, jolloin rataa muutetaan aikamme moottorikelkkagladiaattoreita varten. Pro Open luokan hurjapäiset kuljettajat aloittavat, viritetyillä yli 150 hv kilpakelkoilla, omat kilpailunsa perjantaina klo 18 ja ne jatkuvat koko lauantaipäivän. Pro-luokan kuljettajat ovat luokiteltuja, puoliammattimaisia, Euroopan parhaita snowcross-kuljettajia. Kuljettajia tähän kilpailuun on ilmoittautunut peräti 32, josta 16 on suomesta ja loput ruotsista ja norjasta. Kaikki kuljettajat ovat maidensa ehdotonta eliittiä. Luvassa on siis Stadion Snowcrossin epävirallinen EM-kilpailu ja ehdottomasti kovatasoisin Snowcross-kilpailu suomessa tänä vuonna.

Bothnia Cup koostuu kolmesta erillisestä kilpailusta, perjantai-iltana ajettavasta Stadion Snowcrossin SM-kilpailusta, sekä lauantaina ajettavista Loukko.com-Dominatorista ja Super Snocross-kisasta.

Tutustu viime vuoden hurjaan menoon videolla!

SM-kilpailu perjantai-iltana

Stadion Snowcrossin SM-kilpailu ajetaan viime vuotiseen tapaan perjantai-iltana klo 18 alkaen. Tämä erillinen SM-kisa on siis samalla myös Bothnia Cupin ensimmäinen osakilpailu – Race 1. SM-kisassa ajetaan aluksi 12 alkuerää sekä Last Chance erä, joiden perusteella illan SM-finaaliin pääsee 12 päivän parasta kuljettajaa. Finaalissa taistelu tulee olemaan hurja, sillä ruutulipulle ensimmäisenä ehtinyt kuljettaja on Stadion Snowcrossin Suomen Mestari. Viime vuonna mestaruus jäi Ouluun, sillä Oululaistunut Vuokatin Eetu Karjalainen nappasi selkeän voiton vahvan ruotsalaisrintaman nenän edestä. Hopeaa otti Balder Nääs, joka siirtyi täksi kaudeksi Yhdysvaltoihin ammattilaiseksi ja pronssia John Stenberg, joka vastaavasti palasi pari vuotta sitten takaisin Yhdysvaltain ammattilaissarjasta.

OSMK:n omia kuljettajia on mukana neljä. Jonas Laakkonen, joka voitti viime talvena Euroopan mestaruuspronssia Snowcrossissa lähtee nyt nälkäisenä kotikisaan. Nuori mies ei kuvia kumartele ja se saattaa yllättää monet. Nuoret Pekka Alatalo ja Jomi Sonkamuotka saattavat myös yllättää sähäkässä Stadion Snowcross-kilpailussa.

SM-kilpailu on Veikkauksen vedonlyöntikohde ja peliaika on aina klo 18 asti.

Loukko.com Dominator aloittaa lauantaina kilpailut!

Perjantai-iltana päästetään konemiehet irti ja rataa muutetaan yön aikana vaativammaksi Super Snocross-radaksi, mikä tarkoittaa vielä näyttävämpää menoa radalla.

Huimapäisten Pro-kuljettajien taistelu jatkuu lauantaina klo 14 alkavalla Loukko.com Dominator kilpailulla, joka on Bothnia Cupin Race 2. Dominator-kilpailu on samalla kertaa julma, raaka ja huikea. Siinä kaksi kuljettajaa ajaa kaksi kierrosta kilpaa toisiaan vastaan. Häviäjän taival päättyy samatien. Kilpailijoita karsitaan niin kauan, kunnes jäljellä on kolme kuljettajaa, jotka ratkaisevat kolmen kierroksen finaalissa Loukko.com -Dominator tittelin, kiertopalkinnon, Bothnia Cup pisteet, sekä voittoshekin.

Viime vuonna Dominatorin finaaliin pääsi vain ruotsalaisia kuljettajia ja voiton vei Emil Hansson Bodenista.

Lauantaina päivällä ajettava Loukko.com -Dominator kilpailu on hurja kahden kuljettajan välinen taistelu.

Lauantai-illan Super Snocross ratkaisee kaiken

Lauantai-iltana klo 18 ajetaan viikonlopun ja Bothnia Cupin pääkilpailu, Super Snocross – Race 3. Super Snocross ajetaan samalla kaaviolla kuin perjantain SM-kilpailu ja myös Super Snocross on myös Veikkauksen vedonlyöntikohde. Peliaika on klo 18 asti eli noin klo 17 ajettavan Warm Upin jälkeen voi vielä veikata omaa suosikkiaan. Viime talvena Super Snocrossin voitti monien yllätykseksi Pudasjärven Joonas Keskiaho. Yllätys oli niin iso, että vedonlyöntikerroin kasvoi peräti lukemaan 90,76.

Tämän vuoden uutuutena Bothnia Cupissa on se, että kaikista Race 1 ja Race 3 -osakilpailujen alkueristä saadut pisteet lasketaan mukaan sarjaan. Näin jokainen ajettu erä on kuljettajille äärettömän tärkeä. Cupin viimeisen osakilpailun finaali on kuljettajille kuitenkin se kaikkein tärkein, sillä siitä saa tuplapisteet. Viimeisellä finaalilla on siten verrattain suuri merkitys Cupin kokonaispisteisiin. Bothnia Cupin voitosta tullaan käymään tulinen taistelu, sillä voittajalle on luvassa 3.000 euroa riihikuivaa rahaa, sekä 2.500 euron arvoinen moottoroitu lumilauta. Kaikkiaan Bothnia Cupissa jaetaan palkintoina rahaa ja tavaraa lähes 20.000 euron arvosta.

Viime vuonna Bothnia Cupin kokonaiskilpailun voitto jäi Suomeen, kun Mikko Osmo nappasi tasaisilla suorituksilla arvokkaan voiton kovien ruotsalaisten yllätykseksi. Kakkoseksi tuli Emil Hansson ja kolmanneksi Adam Öhman.

Näyttävää moottoriurheilua

Stadion Snowcross on yksi kaikkein näyttävimmistä ja jännittävimmistä moottoriurheilulajeista. Lyhyet ja jännittävät kisaerät tiuhaan tahtiin ja sopivat tauot niiden välissä tekevät kilpailun seuraamisen yleisölle helpoksi. Myös tauko-ohjelmat lisäävät yleisön mielenkiintoa ja tapahtumassa viihtyvät kaikki vauvasta vaariin.

 
Lisätietoja tapahtumasta löydät osoitteesta www.snowcrossoulu.com.

Pääsyliput ovat ostettavissa ennakkoon Ticketmasterista sekä paikan päällä portilta.

Tapahtuman aluekartan voit ladata tästä.

 

 

Artikkeli on Stadion Snowcross Oulun tuottamaa kaupallista sisältöä.