Kaikki lähti liikkeelle varaosista 30 vuotta sitten – nykyisin Tarvikekeskus tunnetaan Lapissa pienkonemyynnin kärkinimenä

Tarvikekeskus Oyn kasvutarina on lähtenyt liikkeelle alkujaan Ranualta, jossa yrityksen pääkonttori edelleen sijaitsee. Yrittäjä Jari Heikkilä avaa nyt, mitä kaikkea yrityksen 30-vuotisen taipaleen aikana on tapahtunut.

Tarvikekeskus juhlisti sen 30-vuotissynttäreitään Ranualla sijaitsevassa uudehkossa asentamossa. ”Työntekijöitämme saapui hyvin paikalle jokaisesta kolmesta liikkeestämme. Hienoa porukkaa meillä on töissä”, huikkaa yrittäjä Jari Heikkilä hymyillen.

Jari Heikkilä sai jo nuorena miehenä kipinän yrittäjyyteen. Mies arvelee taustalla vaikuttaneen hänen vanhempiensa urat yrittäjinä kotipaikkakunnallaan Ranualla.

– Koulun jälkeen päätin hakea Helsingistä hieman vauhtia. Työskentelin Ti-Tarvikkeen palveluksessa varaosamyyjänä ja lopulta päätin palata takaisin tuttuihin maisemiin Ranualle, muistelee Heikkilä alkutaivalta.

Vuonna 1988 Tarvikekeskuksen ensimmäinen liike juhlisti avajaisiaan syksyn tienoilla, melkein tasan 30 vuotta sitten.

– Ensimmäisen vuoden toimin firmassa yksin, mutta viime vuosina sitä ongelmaa ei ole ollut, naurahtaa Heikkilä, joka laskee työntekijöidensä määrän huitelevan nykyisin 53 henkilön kokonaismäärässä.

Pohjoinen kasvutarina

Tarvikekeskus on laajentunut viimeisten 30 vuoden aikana yhden miehen pyörittämästä liiketilasta kymmenistä työntekijöistä koostuvaksi koneliikeketjuksi.

– Alussa toimintamme oli täysin varaosien ja autotarvikkeiden myyntiä, kunnes 2000-luvun alussa mukaan tulivat isommat pienkoneet. Ranuan liikkeemme muutti uuteen sijaintiin, jossa se laajentui 20 vuoden aikana satojen neliömetrien verran, muistelee Heikkilä yrityksen kasvunhetkiä.

Vuonna 2004 myös rovaniemeläiset saivat nauttia Tarvikekeskuksen palveluista, kun yritys aloitti toimintansa myös hieman pohjoisempana. Kyseisenä vuonna Rovaniemellä oli juuri vapautunut tuotemerkkejä myyntiin, joten rohkea yrittäjä päätti lähteä tekemään kauppaa aluksi pienellä porukalla.

– Rovaniemen kehittyminen lähti siitä eteenpäin voimakkaasti. Vuonna 2015 ostimme Kemijärveltä tilat ja 7 henkeä aloitti työt tässä kolmannessa liikkeessämme. Olemme kasvaneet joka vuosi. Joskus enemmän, joskus vähemmän, vertaa Heikkilä.

Tarvikekeskus on kivunnut kovalla työllä Suomen johtavaksi liikkeeksi kelkka- ja mönkijäkaupassa. ”Olemme Polariksen suurin jakelija koko Pohjoismaissa. Tämä teettää paljon töitä meidän suuntaamme, mutta onhan se samaan aikaan hieno saavutus yrityksellemme” toteaa yrittäjä Jari Heikkilä.

Kattava tuotevalikoima

Kun Ranualla sijaitsevan Tarvikekeskuksen pihapiiriin kurvaa, näkee tulija heti ensimmäiseksi mitä hienoimpia menopelejä parkissa vieri vieren.

Pienkoneista löytyy edustettuna kattava valikoima moottorikelkkoja talvikaudelle. Kesäisin pihapiiri täyttyy taas laatumerkkien mönkijöistä. Myös veneet, metsä- ja puutarhalaitteet sekä varaosat niin traktoreista mopoihin löytyvät liikkeen tuotevalikoimasta.

– Olemme kelkka- ja mönkijäkaupassa johtava liike Suomessa, sekä Polariksen suurin jakelija koko Pohjoismaissa. Tämä teettää paljon töitä meidän suuntaamme, mutta onhan se samaan aikaan hieno saavutus yrityksellemme, kommentoi Heikkilä.

Kattavan tuoteperheen lisäksi yritys tarjoaa myös korjaamo- ja huoltopalvelut saman katon alta. Talosta löytyy toistakymmentä ammattitaitoista asentajaa.

– 2017 oli mielenkiintoinen vuosi, sillä yrityksessä tapahtui kaksikin uutta lanseerausta. Ensimmäiseksi kauan suunniteltu verkkokauppa avattiin ja myöhemmin Fazerin mäen asentamo, jossa tehdään koko konsernin laitekasaukset sekä varustelut, kertoo markkinointivastaava Jaana Salmela, joka on työskennellyt yrityksessä viimeiset viisi vuotta.

– Tuntuu kuin olisin ollut pidempäänkin talossa, ei ole ollut kahta samanlaista päivää. Eikä ole työt tekemällä loppunut, naurahtaa Salmela, joka vastaa monikanavaisesta markkinoinnista sisältäen mm. mainosten suunnittelun sekä seurannan, verkkokaupan hallinnoinnin, sekä yrityksen nettisivujen ja sosiaalisen median kanavien ylläpitämistä.

Tarvikeskuksen asiakaskunta on laaja: asioimassa käyvät niin 15-vuotiaat peruskouluikäiset kuin eläkeläisetkin. ”Ja kaikkia siltä väliltä. On ollut myös hienoa huomata, että naiset ovat pikkuhiljaa kiinnostuneet enemmän esimerkiksi kelkkailusta. Konemaailma ei ole enää vain miesten maailma. Meiltä löytyy kattava valikoima varusteita naisille, etenkin vaatepuolella”, esittelee Salmela.

Erityisesti verkkokaupan kehittäminen on ollut tärkeä askel Tarvikekeskukselle. Niin Heikkilä kuin Salmelakin näkevät verkkokaupan lähteneen toimimaan hyvin alkustartin jälkeen.

– Näen, että tässä voi olla suuret mahdollisuudet. Olisihan tämä kylläkin pitänyt tehdä jo kauan aikaa sitten, mutta parempi nyt, kuin ei milloinkaan, kommentoi Heikkilä, joka näkee ostoskäyttäytymisen muuttuneen paljon 30 vuoden aikana.

– Kaikki lähtee nykyisin siitä, että asiakas menee nettiin. Meistä jokainen, etenkin nuorempi polvi, ei lähde liikkeitä kiertelemään, vaan ensin katsastetaan nettikauppojen tarjonta. Tämän jälkeen tullaan fyysisesti kauppoihin. Juuri tämän vuoksi näen, että tuotteiden ja tiedon löytäminen verkosta on erittäin tärkeää nykypäivänä, toteaa Heikkilä ja muistuttaa:

– Nettisivuiltamme löytyy myös muutamia 30-vuotisjuhlatarjouksia sekä tietysti muitakin tarjouksia.

Käy tutustumassa verkkokaupan tarjouksiin tästä >>

Myös työntekijöiden juhla

Kun Tarvikekeskuksen 30 vuoden pitkää taivalta juhlistettiin työntekijöiden kesken joulukuun alussa, halusi yrittäjä muistuttaa, että tämä ei ole yksin hänen juhlansa, vaan ihan jokaisen, joka on ollut mukana yrityksen matkassa.

– Välillä on hyvä pysähtyä ja porukalla miettiä, mitä kaikkea hienoa olemme saaneet yhdessä aikaan, toteaa Heikkilä.

– Katsoin työporukkaamme synttäreillä ja mietin, että onhan meillä vain iso ja hieno jengi. Olemme saaneet vuosien varrella paljon aikaiseksi ja pärjänneet hienosti erittäin haastavilla markkinoilla. Hienoa lähteä eteenpäin uuteen vuoteen tämän porukan kanssa, summaa Heikkilä hymyillen.