Millainen on paras paikka asua?

Mikä tekee jostakin paikasta parhaan asua? Miksi tietyssä kaupunginosassa viihtyy erinomaisesti, mutta joku toinen tuntuu kovin vieraalta? Vaasan yliopiston markkinoinnin professori Pirjo Laaksonen on keskittynyt tutkimustyössään kulutustutkimukseen ja asiakasarvon luomiseen. Hän on hakenut myös vastausta parhaan asuinpaikan salaisuuteen.

Ihminen haluaa kuulua joukkoon

Professori Laaksonen muistuttaa heti alkuun, että asuinpaikka on paljon muutakin kuin rakennettu ympäristö. Sosiaalinen ympäristö on yhtä lailla tärkeä.

”Ihmisen täytyy tuntea kuuluvansa joukkoon. Erinomainen sosiaalisen ympäristön malli on vanha kyläyhteisö, jossa oli mukana kaikenlaisia ihmisiä. Monimuotoisuus on tärkeää. Asuinalueen väestö ei saa koostua liian samanlaisista ihmisistä, ei esimerkiksi vain lapsiperheistä, ikäihmisistä tai yksin asuvista”, hän huomauttaa.

Kuntien tai rakentajien on Laaksosen mukaan usein tietoisesti edistettävä alueiden monimuotoisuutta. Muuten osa niistä saattaa kehittyä väestöltään liian yksipuoliseksi. Kaupunginosan ainoa eläkeläinen tuntee helposti itsensä yksinäiseksi nuorten lapsiperheiden keskellä.

Asuinpaikasta tekee hyvän myös se, että arki siellä sujuu helposti ja mukavasti. Tässä suuri merkitys on lähellä kotia olevilla palveluilla ja asunnon sijainnilla. Näiden avulla saavutettava ajan ja vaivan säästö on arjen ylellisyyttä.

Arjen sujumista voivat edistää myös asukkaille tarkoitetut yhteiskäyttötavarat ja erilaiset yhteiset tilat ja palvelut. Ne myös toteuttavat nousussa olevaa jakamistaloutta ja saattavat lisätä ihmisten välistä vuorovaikutusta – ja ovat usein taloudellisesti järkeviä ratkaisuja.

Omaleimainen asuinpaikka on plussaa

Professori Pirjo Laaksonen on tutkimustyössään perehtynyt parhaan asuinpaikan salaisuuteen.

Paikan omaleimaisuus on myös plussaa, kun ihmiset miettivät parasta asuinaluetta. Olisi hyvä, jos paikka tunnetaan jostakin myönteisestä. Professori Laaksonen sanoo, että parhaassa tapauksessa alueella on oma luonteensa, joka sopii yhteen ihmisen omien arvostusten ja näkemysten kanssa. Lisäksi asuinpaikalla – tietyllä osoitteella tai kaupunginosalla – voi olla iso signaalimerkitys.

”Asuinpaikallaan ihminen voi rakentaa itselleen ja tukea omaa kuvaansa, mutta samalla näyttää muille kuuluvansa tiettyyn joukkoon”, hän toteaa.

Lopuksi professori Pirjo Laaksonen korostaa, kuinka tärkeää on huomioida ihmisten yksilöllisyys. Siksi tarjolla on oltava monenlaisia asumisratkaisuja. Esimerkiksi yhteisöllinen asuminen on viime aikoina ollut kasvussa, mutta sitäkin ihmiset arvostavat eri syistä. Ne voivat liittyä esimerkiksi ekologisuuteen, sosiaalisuuteen tai talouteen.

Lipporantaan syntyy monimuotoinen, monisukupolvinen asuinyhteisö

Rakenteilla olevasta Oulun Lipporannasta halutaan luoda asukkaiden hyvinvointia ja modernia kolmen sukupolven yhteisöllisyyttä tukeva asuinalue. Health City Finland Oy:n kehittämä Kotikatu365-konsepti on suunnattu kaiken ikäisille asukkaille vauvasta vaariin.

Alueen asukkaiden laajat yhteistilat ja niiden toiminnot on suunniteltu siten, että ne rohkaisevat asukkaita kohtaamisiin ja yhteiseen tekemiseen – synnyttäen näin luontevaa sukupolvien välistä kanssakäymistä.

Myös konseptiin kuuluvat arkea ja hyvinvointia tukevat lähipalvelut suunnitellaan yhteistyössä asukkaiden kanssa siten, että ne vastaavat erilaisissa elämänvaiheissa olevien lipporantalaisten tarpeisiin. Vastikään avatun digitaalisen Kotikatu365-palveluportaalin kautta asukkaat voivat tilata arkea ja hyvinvointia tukevia palveluja. Ensi vaiheessa tarjolla on mm. kotisiivousta sekä pikatalkkaripalveluja kodin pieniin asennus- ja korjaustöihin. Jatkossa palveluvalikoimaa laajennetaan kysynnän mukaan.

Palveluportaalin kautta on mahdollisuus myös varata omaan käyttöön tiettyjä yhteistiloja – esim. vierashuoneen omalle vieraalleen tai kokous- ja juhlatilan vaikka perhejuhlaa varten. Näin yhteistilat toimivat samalla oman kodin jatkeena ja mahdollistavat haluttaessa jopa hieman pienemmän asunnon hankkimisen.

Myös Lipporannan liiketiloihin sijoittuu palveluja eri elämänvaiheisiin. Yhdessä asuintaloista toimii jo lapsiperheiden arkea helpottava liikuntapainotteinen päiväkoti, lähiviikkoina valmistuvaan taloon tulee tarjolle palveluasumista ikääntyneille.

”Haluamme tarjota kaikille Lipporannan asukkaille mukavaa, aktiivista elämää ja arjen ylellisyyttä. Nykyään monelle suurinta ylellisyyttä on oma aika. Tätä pihapiiriin tai kotiovelle tuodut palvelut pyrkivät osaltaan asukkaille tarjoamaan”, kertoo Health City Finlandin operatiivinen päällikkö Jari Mikkonen.

 
Tutustu Lipporantaan tarkemmin verkkosivuilla >>

 
Klikkaa kuvia selataksesi suurempana.

 

Artikkeli on Rakennustehon ja Health City Finlandin tuottamaa kaupallista sisältöä.