Nightwishin pitkä odotus päättyy Qstockissa

Nightwishin nykykokoonpano soitti kaksi virtuaalikeikkaa toukokuussa. Yleisön eteen he pääsevät vihdoin Qstockissa.

Kotimainen metallimusiikin suuruus Nightwish ei ole esiintynyt oikean yleisön edessä lähes kolmeen vuoteen, sen nokkamies Tuomas Holopainen laskeskelee. Yhtyeen pitkään odottama ja odotettu maailmankiertue käynnistyy lopulta Qstockista 30. heinäkuuta.

”Koko ajan olemme olleet optimistisia, että kohta pääsemme taas keikkailemaan. Nyt kun se viimeinkin konkretisoituu, lavalla tulee olemaan paljon hymyä. Toivottavasti myös yleisön puolella. Jälleennäkemisen riemua ja kollektiivista iloa elämästä”, Holopainen muotoilee.

Nightwishin yhdeksäs studioalbumi Human. :II: Nature. ilmestyi koronapandemian alkuhetkillä huhtikuussa 2020, ja hulppean maailmankiertueen oli määrä alkaa Kiinasta pari viikkoa myöhemmin. Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi.

Lisää päänvaivaa toi se, että basisti Marko Hietala jätti yhtyeen tammikuussa.

”Kaikki olivat tietoisia Markon ongelmista, ja hän oli myös puhunut niistä avoimesti julkisuudessa, mutta kyllä se silti tuli melkoisena yllätyksenä. Siinä piti käydä tiukkaa kädenvääntöä oman itsensä kanssa jatkon suhteen. Marko oli niin iso ja ikoninen pala Nightwishin historiaa, että piti miettiä, pystyisikö häntä korvaamaan, vai olisiko tämä tässä”, Holopainen kertaa.

”Tulimme lopulta siihen tulokseen, että musiikki on se, millä on merkitystä, ja koska musiikkia ja paloa tehdä sitä nimenomaan tällä porukalla on edelleen niin vahvasti, yritetään vielä. Viime kuukaudet virtuaalikeikkoineen ovat osoittaneet, että bändi on yhä toimintakykyinen.”

Uusi basisti Jukka Koskinen on rumpali Kai Hahdon vanha bändikaveri Wintersunin riveistä.

”Kaitsu yhdessä managerien kanssa ehdotti Jukkista ja vakuutti, että tässä olisi taatusti hyvä tyyppi, olihan heillä jo 20 vuoden yhteinen historia takanaan. Emme me missään vaiheessa ketään muuta edes harkinneet”, Holopainen kertoo.

”Saman tien tuli se ajatus, että emme edes lähde hakemaan Markon lauluäänen korvaajaa, koska se on niin ikoninen. Menemme jatkossa kahdella äänellä, Floorilla (Jansen) ja Troylla (Donockley). Sovitamme tietyt biisit uudestaan ja jätämme settilistasta kokonaan ne biisit, jotka ovat niin profiloituneita Markon äänelle.”

Koskinen soittaa Nightwishissä ainakin tulevan kiertueen ajan, eikä asiaa sen pitemmälle ole vielä haluttukaan ajatella.

”Katsotaan, miten tulemme toimeen, ja miltä hänestä tuntuu olla tässä ryhmässä. Tällä hetkellä kaikki näyttää niin briljantille kuin olla ja voi sekä henkilökemian että soittamisen kannalta.”

Suurelle yleisölle uuden basistin henkilöllisyys paljastui vasta toukokuun lopun An Evening with Nightwish in a Virtual World -virtuaalikeikkojen yhteydessä.

Alkuvuodesta lähtien ideoitujen kahden virtuaalikeikan lähtöajatuksena oli, että bändi soittaisi virtuaalitodellisuuteen rakennetussa fantasiamaailmassa, ja että soittajat soittaisivat ennemminkin toisilleen kuin yleisölle. Bändi ikään kuin vain kutsui fanit kärpäsiksi kattoon seuraamaan jamitteluaan mielikuvitustavernaan, Holopainen sanoo.

”Itselleni suurin huoli keikoissa oli se, miten siinä pääsee tunnelmaan, kun joka puolella on pelkästään vihreää ja ainoastaan kolme kameramiestä. Ei yleisöä, ei tehosteita, sama valaistus läpi keikkojen”, hän selvittää.

”Oli kuitenkin hieno huomata, kuinka paljon bändikavereista saa virtaa. Varsinkin nyt, kun emme olleet yli vuoteen nähneet toisiamme. Se yhdessä soittamisen riemu todellakin tuli läpi molemmista keikoista.”

Puolitoistatuntisten virtuaalikeikkojen tarkkaa yleisömäärää on mahdotonta sanoa, koska samalla lipulla on voinut katsoa useampi silmäpari. Arvioiden mukaan katsojia olisi ollut jopa 150 000 – 200 000 per keikka.

”Itseäni lämmitti kovasti se, että lippuja oli ostettu 108 eri maahan. Se on huikea määrä”, Holopainen päivittelee.

Nightwishin keikat normiolosuhteissa ovat perinteisesti paisuneet reilusti yli kaksituntisiksi järkäleiksi, mutta festivaaleilla esiintymisaika on rajallinen. Vaikka Nightwishin 90 minuutin slotti Qstockin perjantai-illassa on festivaalien mittapuulla jopa poikkeuksellisen pitkä, joutuu bändi karsimaan settilistaansa rankalla kädellä. Käytännössä se tarkoittaa balladiosaston jättämistä vähemmälle.

Qstockissa Nightwish on nähty ainoastaan kerran aiemmin, kesällä 2015.

”Mietin äsken, mitä muistoja minulle tulee mieleen siitä keikasta. Yksi ylivoimainen muisto on se, että tapasin ensimmäistä kertaa suuren lapsuuden ja nuoruuden idolini Pate Mustajärven Qstockin backstagella, ja pääsin hänen kanssaan yhteiskuvaan ja vaihtamaan muutaman sanan. Se oli hieno hetki”, Holopainen toteaa.

Anssi Juntto