Kotimainen superkokoonpano Moon Shot odottaa malttamattomana ensimmäistä keikkaansa

Moon Shotin rumpali Mikko Hakila ja kitaristi Jussi Ylikoski ovat vaikuttaneet aiemmin Disco Ensemblessä, basisti Henkka Seppälä Children of Bodomissa ja laulaja Ville Malja Lapkossa.

”Vaikka emme ole päässeet vielä yhtäkään keikkaa soittamaan, olemme bändi, joka elää ja hengittää livestä. Levy on valmis, mutta tuntuu hölmöltä pistää se ulos, jos seuraavaan keikkaan on yhdeksän kuukautta”, Moon Shot -yhtyeen kitaristi Jussi Ylikoski toteaa.

Siinä vaiheessa, kun uudesta suomalaisesta rockin superkokoonpanosta Moon Shotista kerrottiin julkisuuteen tammikuussa 2020, bändi oli ehtinyt olla kasassa ja työstää esikoisalbumin materiaalia yhdessä yli puolen vuoden ajan. Ylikosken ensimmäiset biisinaihiot taas olivat talvelta 2018.

Viimeisten puolentoista vuoden aikana Moon Shotin ympärillä onkin sitten tapahtunut harmittavan vähän koronan sotkettua suunnitelmat: Albumin julkaisua on jouduttu siirtämään, ja keikkailun aloittaminen on lykkääntynyt.

Albumi julkaistaan näillä näkymin vasta loppuvuodesta, mutta ensimmäiset singlelohkaisut Big Bang ja Blood Looks Cool ovat antaneet esimakua Moon Shotin isosoundisesta ja melankolisesta rockista. Kolmas single Confession musiikkivideoineen julkaistaan tänään perjantaina.

Jos Ylikosken edellinen bändi Disco Ensemble oli tehnyt musiikkinsa pitkälti treenikämpillä, Moon Shot kokoontui treenaamaan ensimmäisen kerran, kun useamman biisin suuntaviivat olivat jo selvillä. Käytännössä Ylikoski oli työstänyt biiseille demopohjat, joihin Lapkosta tuttu laulaja Ville Malja oli tahollaan loihtinut laulumelodiat ja sanoitukset.

Ylikoski kehuu uutta työtapaa luomistehokkaaksi.

”Treenikämpillä tekemisessä on omat hauskuutensa ja vahvuutensa, mutta se vaatii valtavasti aikaa ja energiaa. Monet hyvät ideat saattavat myös helposti mennä harakoille ihan vain sellaisten käytännön asioiden takia, että joku tietty palikka ei soundaa hyvältä treenikämpillä, vaikka sen todellisuudessa saisi soundaamaan hyvältä, jos se funtsittaisiin ja tehtäisiin huolella”, hän selvittää.

”Kokemus on opettanut. Tämä tapa on ollut tosi palkitsevaa ja antoisaa meikäläiselle. Tässä on saanut toteuttaa itseään. Vastaavasti on joutunut hakkaamaan paljon vähemmän päätä seinään kuin takavuosina.”

Koska levy on ollut jo pitkään julkaisua vaille valmis eikä keikkailemaankaan ole päässyt, on Moon Shot käyttänyt tilanteen hyödyksi ja alkanut valmistella toista levyä saman tien.

”Kyllä se varmasti maksaa itsensä takaisin siinä kohtaa, jos saamme lopulta startattua tämän niin kuin toivomme. Silloin siinä voi käydä niin päin, että meillä ei ole aikaa keskittyä toisen levyn tekemiseen. Nyt sitä aikaa on”, Ylikoski miettii.

Moon Shotin jäsenet ovat aiemmissa bändeissään tottuneet kiertämään ulkomailla, niinpä on selvää, että katseet ovat nytkin maailmalla. Tulevalle syksylle oli jo sovittu Euroopan-kiertue, joka kuitenkin katsottiin järkeväksi siirtää kevättalvelle. Kolmen ja puolen viikon pyrähdyksen aikana on määrä soittaa niin Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa ja Isossa-Britanniassa kuin Itä-Euroopassakin.

Keikkailunsa Moon Shotin oli tarkoitus aloittaa näyttävästi isoilla kotimaisilla festivaaleilla viime kesänä, mutta sillä erää festivaalikesä jäi kokonaan väliin. Koska alkukesän festivaalit on tänäkin vuonna jouduttu perumaan, ovat odotukset nimenomaan Qstockin varassa.

”Toivotaan nyt, että Qstock pystytään järjestämään, ja me pääsemme vihdoin soittamaan. Erittäin hyvällä fiiliksellä olemme Ouluun saapumassa”, Ylikoski sanoo.

”Qstockissa on monet hienot keikat heitetty ja kesäillat vietetty. Siellä on ollut oikein lämpöinen ja kiva tunnelma. Viimeksi, kun olimme siellä Disco Ensemblen kanssa, oli niin jumalaton helle, että oli pakko päästä vähän vilvoittelemaan ennen keikkaa. Varsinaista uimarantaa siellä lavan takana ei ollut, mutta kahlasin mudassa ja kävin pulahtamassa. Niin kävi moni muukin.”

Anssi Juntto