Kemopetrol soittaa Qstockissa menestyslevynsä alusta loppuun

Qstockissa keikkalavoille palaava Kemopetrol muistetaan uudenlaisten äänimaisemien ja eteeristen tunnelmien luomisen edelläkävijänä Suomessa.

Pitkään hiljaiseloa viettäneen Kemopetrolin esikoisalbumin Slowed Downin julkaisusta on kulunut 21 vuotta. Yhtye juhlistaa tapausta aloittamalla Qstockista kymmenen konsertin festivaali- ja klubikiertueen sekä viimeistelemällä kuudetta pitkäsoittoaan.

Keskeisin syy Kemopetrolin hiljaiseloon on ollut laulaja Laura Närhen sooloura. Närhi teki ensimmäistä soololevyään samaan aikaan kuin Kemopetrol A Song & A Reason -albumia. Yhtye taas soitti toistaiseksi viimeiset keikkansa samaisen albumin jälkimainingeissa vuonna 2012.

Kemopetrolin biisintekijän ja kosketinsoittajan Kalle Koiviston mukaan pitkää taukoa ei suunniteltu, vaan siihen vain ajauduttiin. Paluusta oli puhuttu aiemminkin, mutta kaikkien aikatauluihin se sopi ensimmäisen kerran vasta viime vuonna. Koronapandemia kuitenkin sotki suunnitelmat sillä erää.

Koivisto itse on touhunnut koko ajan aktiivisesti musiikin saralla. Vuosien varrella hänelle oli kertynyt uusia biisejä, jotka tuntuivat sopivan nimenomaan Kemopetrolille. Bändi ehti äänittää uutta materiaalia jo viime vuonna ennen kuin sessiot katkesivat koronan takia. Äänityksiä jatkettiin tänä keväänä.

Uuden albumin julkaisuajankohtaa ei ole päätetty, mutta joitakin uusia biisejä on tarkoitus koeajaa tulevilla keikoilla.

Siitäkään ei ole vielä puhuttu, merkitseekö uuden musiikin tekeminen ja julkaiseminen bändille pysyvämpää paluuta.

Tämän kesän ja syksyn keikoilla Kemopetrol joka tapauksessa keskittyy Slowed Down -levyn materiaaliin. Ajatuksena on soittaa sen kaikki raidat järjestyksessä. Monet kappaleista ovat kulkeneet mukana läpi yhtyeen koko uran.

”Siellä on tosi hyviä biisejä live-settiin, mutta onhan siellä myös biisejä, jotka jengi tunnistaa. Osa niistä on meidän suurimpia radiohittejä, joten niitä on ihan hyvä soittaakin ihmisille”, Koivisto toteaa.

Slowed Downia on pidetty yhtenä suomalaisen poprockin merkkipaaluista. Sen äänimaailma ja eteeriset tunnelmat olivat uutta vuosituhannen vaihteen Suomessa. Levy myi kultaa ja hurmasi kriitikot.

Koivisto tunnustaa pitävänsä levystä edelleen, vaikka se aikakautensa tuotokselta kuulostaakin.

”Kuulen siinä paljon sellaista nuoren muusikon intoa ja avarakatseisuutta. Biisit voivat olla ihan mitä tahansa. Oli mahtavaa, että löysimme ympärillemme sellaisen tuotantotiimin, joka ymmärsi olla tekemättä siitä liian virtaviivaista ja hittiä”, hän sanoo.

”Tuottaja Kalle Chydenius jeesasi todella paljon siinä, että meistä tuli yhtenäisen kuuloinen bändi ja meidän soundimmekin parani hänen vaikutuksestaan dramaattisesti.”

Chydenius on ollut mukana myös Kemopetrolin viimeaikaisissa studiosessioissa, tällä kertaa tosin basson varressa, laulutuottajana ja eräänlaisena yleismentorina. Bassoa hän on lupautunut soittamaan myös kesän ja syksyn keikoilla.

Koivisto sanoo kaivanneensa Kemopetrolista eniten nimenomaan keikkailua, ja hän odottaa malttamattona pääsevänsä pitkästä aikaa myös Qstockin lavalle. Qstockista pysyvimmin mielen sopukoihin tallentunut muisto ei tosin ole positiivisimmasta päästä.

”Oli aivan sairaan kuuma, kun aurinko paistoi suoraan lavalle. Kaiken lisäksi siellä minun kiipparikiskan ympärillä pyöri ampiaisia, ja minulla on ampiaiskammo”, hän kertaa.

Anssi Juntto