Miten käy tapahtumille? Qstockin katse käännetty kohti vuotta 2021

Kuva: Asmo Turunen

Festivaalien keskiössä ovat ihmiset. Qstockin tärkein tavoite onkin luoda hyvää mieltä ja onnellisia muistoja kävijöilleen. Samalla halutaan varmistaa turvallinen ja hyvinvoiva ympäristö kaikille. Työntekijät, vapaaehtoiset, artistit, alihankkijat, sidosryhmät ja tietenkin tuhannet festarikävijät ovat se voima, joka festivaalia kantaa vuodesta toiseen.

Suomen hallitus rajoitti suurten yleisötapahtumien järjestämistä heinäkuun loppuun saakka. Tänä kesänä ei siis Kuusisaaressa ja Raatissa näissä merkeissä juhlita, sillä jos ihmisten turvallisuutta ei voida taata, festivaalia ei voida järjestää, niin surullista kuin se onkin. Ensi vuonna juhlitaan sitten senkin edestä.

Suunnittelutyötä tämän kesän festareita varten on tehty jo pitkään. Työ ei ole kuitenkaan mennyt hukkaan, sillä tämän vuoden suunnitelmat voidaan toteuttaa ensi vuonna.

“Esimerkiksi festivaalialueeseen liittyvien muutosten eteen on tehty paljon töitä ja ne säilyvät sellaisenaan. Myös mobiilisovellusta on kehitetty paljon. Näistä asioista pääsemme kertomaan sitten hyvissä ajoin ensi vuotta ajatellen ja sovelluskin on asiakkaiden saatavilla aikaisemmin”, kertoo Qstockin viestintäpäällikkö Niina Ristolainen.

Vuoden 2021 artistikattaus rakentuu vuoden 2020 pohjalle

Festivaalikeikat ovat artisteilla usein osa suurempaa kiertuetta. Lähes kaikki kesän konsertit on peruttu ympäri maailman, mikä vaikuttaa suoraan myös artistien kiertueaikatauluihin. Haastavassa kansainvälisessä tilanteessa kiertueiden uudelleenreitittäminen ensi vuodelle on vaikeaa, kun saatavilla olevat viikot ja viikonloput muuttuvat ja kysymysmerkkejä on paljon ilmassa.

“Yksi mysteeri on esimerkiksi lentojen saatavuus ja niiden hinnat ensi vuonna. Isot bändit tarvitsevat myös isot tuotannot, joten maa- ja rahtipalveluiden hinnat vaikuttavat artistien liikkeisiin. Epävarmaa on sekin, selviävätkö festarit yleensäkään tästä taloudellisesta takaiskusta, eikä kukaan tiedä, miltä tapahtumakenttä näyttää ensi vuonna”, luettelee Qstockin promoottori Sandy Kantola.

“Tämän hetken käsityksen mukaan viesti Suomesta ja ulkomailta on kuitenkin positiivinen tulevaisuuden suhteen, ja live-ala on pitkään ollut elinvoimainen, mikä osaltaan auttaa tukalasta tilanteesta eteenpäin.”

Kantola kertoo, että artistien ajankohtaisuus on yksi tekijä ensi vuoden suunnittelussa.

“Meidän täytyy katsoa vuoden 2021 Qstockia isompana kokonaisuutena. Olemme jo tehneet suunnitelmia niistä artisteista, joita haluaisimme vuoden 2021 festareille. Tätä kesää varten julkaistujen artistien lisäksi on niitä artisteja, jotka ovat olleet keikkatauolla tämän kesän, mutta olisivat jälleen keikkailemassa ensi vuonna. Ilmoitamme luonnollisesti heti kun asioita varmistuu. Kaikki merkit viittaavat kuitenkin siihen, että Qstock 2021 juhlitaan loistavien esiintyjien tahdissa.”

Festivaalin perumisen taloudelliset vaikutukset ovat merkittävät

Qstockin toimitusjohtaja Jouni Loponen kertoo taloudellisten vaikutusten olevan merkittäviä Qstockille, sillä heinäkuun viimeisen viikonlopun tuloilla katetaan valtaosa menoista.

“Tilanteen voisi kärjistää niin, että käytännössä meillä on kahden vuoden menot, mutta yhden vuoden tulot”, Loponen toteaa.

Eivätkä taloudelliset vaikutukset jää ainoastaan Qstockin organisaation sisälle. Festivaalilla on kaiken kaikkiaan suuri työllistävä vaikutus Oulun alueella: Qstockin parissa työskentelee noin 2 000 henkilöä, kun mukaan lasketaan koko alihankintaketju ja muut sidosryhmät.

LiveFIN ry on Suomen elävän musiikin tapahtumajärjestäjien etujärjestö, joka antaa äänen Suomen elävän musiikin vapaan kentän toimijoille. Qstockin viestintäpäällikkö Niina Ristolainen kuuluu LiveFIN ry:n hallitukseen, jossa keskustelua ja toimenpide-ehdotuksia ministeriön suuntaan on tehty aktiivisesti.

LiveFIN ry:n laskelmien mukaan kesän tapahtumien perumisesta johtuva tulonmenetys tapahtumajärjestäjille on Suomessa yhteensä noin 220 miljoonaa euroa. Festivaalien osuus elävän musiikin arvosta on elävän musiikin toimialabarometrin mukaan jopa puolet. Siksi Ristolaisen mukaan on tärkeää, että livemusiikkialalle yritysmuodosta riippumatta tarjotaan tukitoimenpiteitä.

Lisäksi tapahtumien aluetaloudelliset vaikutukset ovat merkittävät. Esimerkiksi Qstockin kävijät tuovat yksinään Oulun seudulle hotelleille, kaupoille takseille ja muille alueen palveluntarjoajille tapahtumaviikonlopun aikana yli 3 miljoonaa euroa. “Yritysyhteistyömme on entistä tärkeämpää. Tarvitsemme toisiamme nyt ja tulevaisuudessa”, Ristolainen sanoo.

Elämä jatkuu

Qstockin toimistolla hengähdetään nyt hetki ja katseet kohdistetaan vuoteen 2021.

“Onhan tämä meidän tekijöille erilainen vuosi, kun olemme yleensä tottuneet intensiivisiin kesiin. Me kaikki teemme tätä festivaalia täydestä sydämestämme, ja elämme ja hengitämme tätä tapahtumaa, joten muutos on suuri. Tänä vuonna voimmekin nauttia erilaisesta kesästä kukin omalla tavallamme”, Ristolainen sanoo.

“Ehkä kokoonnumme porukalla nikkaroimaan jonkun miniatyyrifestivaalin, jos se vaan on mahdollista”, Ristolainen nauraa.

Toimitusjohtaja Loposen mukaan on ilahduttavaa, että Qstockin kumppaniverkostossa tunnelma on ollut kaikesta huolimatta positiivinen.

“Yhdessä katsomme jo vuoteen 2021!”

Loponen lähettää vielä terveisiä kaikille Qstockin asiakkaille, työntekijöille, alihankkijoille ja muille sidosryhmille:

“Terveys ja turvallisuus ovat ensisijaisia asioita. Tämä kesä ollaan nyt näin, mutta me tulemme entistä vahvempina takaisin. Odotetaan yhdessä parempia aikoja.”

Myös Qstockin Backstage siirtyy takavasemmalle ja lataa akkuja ensi vuotta varten.

Meillä on kesällä 2021 edessämme paras kesä koskaan, joten juhlitaan sitä yhdessä. Turvassa.

Vuoden 2021 Qstockin liput ovat jo myynnissä. Qstock 2021 -festivaali järjestetään Raatissa ja Kuusisaaressa 30.–31.7.2021! Nähdään silloin!

Anna Lakso

Kuva: Asmo Turunen